Clasamentul cât ne costă electrocasnicele (și cât poți economisi)


Clasamentul cât consumă electrocasnicele noastre nu este ușor de întocmit deoarece consumul depinde de mulți factori, în primul rând de clasa energetică a aparatului și de cât și cât timp este folosit.

Iata un tabel orientativ in care sunt enumerate, de la cele mai consumatoare de energie la cele mai putin costisitoare de pe factura, principalele electrocasnice pe care le avem acasa.

DispozitivOre de utilizare h/anPutere WConsum kWh/anCost €/an
Cazan electric160012001565510
Aer conditionatNecesar de răcire: 1300 kWhClasa a42578
Frigider congelator8760Clasa a30556
Cuptor cu microunde160 (o jumătate de oră pe zi)150024044
Mașină de spălat260 de cicluri/an (5 kg de rufe din bumbac la 60°)Clasa a24044
Cuptor electric100200021040
Maşină de spălat vase220 de cicluri/an (12 acoperite)Clasa a22040
Televizor1.280 (4 ore pe zi)15019035
Fier de calcat160 (o jumătate de oră pe zi)100016030
Iluminat4800 living, 3800 bucatarie, 1900 dormitoare si baiefluorescent: 1215030
Calculator640 (2 ore pe zi)1509515
DVD player140150204

Economisiți bani cu aspiratorul

La cumpărare, verificați consumul de energie electrică și puterea de aspirare a aspiratorului. Un aspirator bun nu este cel mai puternic. Aveți grijă să nu confundați puterea motorului, exprimată în wați, care indică doar consumul de energie al aparatului, cu capacitatea reală de aspirație, care se măsoară în schimb în wați de aer. Pentru a asigura performante bune, acesta ar trebui sa fie intre 250 si 400 wati (valori IMQ), cu posibilitatea de reglare in functie de tipul de suprafata de tratat.Aspiratoarele cu motoare puternice sunt în mare parte consumatori puternici de energie, nu aspiră mai bine decât altele, iar pentru dimensiunile casnice mici sunt de prisos. 

Economisiți cu mașina de spălat vase

Evitați uscarea cu aer fierbinte: doar deschideți ușa la sfârșitul spălării când vasele sunt încă fierbinți pentru a le usca; economisești și 40-45% din energie electrică pentru fiecare spălare. Pentru a spăla vasele manual pentru o cină de 10 persoane necesită aproximativ 100 de litri de apă, în timp ce doar 15 sunt necesari cu o mașină de spălat vase de ultimă generație. In cazul achizitionarii, prefera o masina de spalat vase clasa A+ sau superioara, cu o capacitate potrivita nevoilor familiei tale (de obicei 12 seturi de loc), si cere atat vanzatorului cat si instalatorului sa o poata conecta direct la conducta de apa calda.

Economisiți cu mașina de spălat

Mașina de spălat este unul dintre aparatele care provoacă cea mai mare presiune pe factura noastră de energie electrică. Folosiți întotdeauna mașina de spălat cu încărcătura aproape completă, alegeți cu atenție programul de spălare potrivit (atenție: programul de jumătate de spălare nu reduce la jumătate consumul, îl reduce doar cu 20%), preferați temperaturile scăzute și dozați cu grijă detergentul pe baza de apă duritate. Un ciclu la 90° consumă de două ori mai mult decât unul la 40°. Dacă înlocuiți, cumpărați o mașină de spălat cu eficiență ridicată (A++). Preferați modelele care oferă posibilitatea de a fi conectat direct la apă caldă: asta înseamnă că pentru fiecare spălare ajungeți să cheltuiți în jur de o treime din cât costă să încălziți apa cu o rezistență electrică.

Economisiti cu frigiderul

Termostatul trebuie reglat în funcție de temperatura camerei, atât în ​​sezonul de iarnă, cât și în cel de vară, respectând și orice instrucțiuni ale producătorului. Să evităm pozițiile excesiv de reci: sunt inutile pentru conservarea alimentelor și cresc consumul de energie cu 10-15%. Recomandăm o temperatură de +5°C la frigider și -18°C la congelator. Așezați frigiderul în cel mai răcoros loc din bucătărie, departe de cuptor sau plită, având grijă să lăsați un spațiu de cel puțin 10 centimetri în spate pentru a încuraja schimbul de aer de-a lungul serpentinei din spate. Dacă frigiderul tău are mai mult de zece ani, înlocuiește-l cu unul nou, mai eficient. Un aparat de clasa A++ economisește 40 de euro pe an în energie electrică față de un aparat de clasă B și 70 de euro față de un D din aceeași categorie. În cinci ani, poți economisi între 200 și 300 de euro.

Economisiți cu televizorul

Noile televizoare au ecrane din ce în ce mai mari, se întrec să vadă cine este cel mai subțire și promit să aducă cinema în casele noastre. Consumul de energie al unui dispozitiv video depinde mult și de dimensiunea ecranului: în general, un ecran de dimensiuni duble consumă de patru ori mai mult. Acesta este motivul pentru care, mai ales dacă te hotărăști să achiziționezi un model mare, este esențial să fii atent la fiecare „+” imprimat lângă litera A. Un 46 de inchi clasa A consumă până la 103 kWh pe an, în A+ până la 83, dar doar 63 kWh in clasa A++. Să nu uităm că tehnologia afectează și eficiența energetică a unui televizor. Iluminarea LED de fundal aplicată noilor ecrane reduce consumul de energie cu 25% față de LCD-urile tradiționale cu lămpi fluorescente și cu până la 40% față de un televizor cu plasmă acum învechit. Și Oleds promit și mai multe economii interesante. Consumul anual exprimat în kWh pe care îl citim pe eticheta energetică este calculat pe baza unei utilizări medii zilnice de 4 ore timp de 365 de zile pe an.

Economisiți cu cuptorul

Rețineți că o oră de cuptor costă de obicei 20 până la 30 de cenți în energie. Folosind un cuptor electric incorporabil ventilat puteti economisi pana la 1/3 din consumul de energie electrica fata de consumul unui cuptor electric neventilat. Apoi. economiile realizabile depind de câte ori este folosit cuptorul. Cuptorul electric consumă 180 kWh pe an, cuptorul cu microunde jumătate. 

Economisiți cu aer condiționat

Factura de energie electrică cântărește doar o treime din cea a încălzirii, dar de îndată ce treci la aer condiționat riscă să crească. Evitați ca aparatul de aer condiționat să fie lovit direct de razele soarelui și instalați-l departe de sursele de căldură. Puteți reduce consumul cu până la 5%. Folosiți aparatul de aer condiționat numai atunci când este necesar, adică în cele mai calde ore ale zilei, cu ferestrele bine închise și ecranate și setați o temperatură între 25° și 27°. Diferența dintre interior și exterior nu trebuie să depășească 7 grade, pentru a evita schimbările nesănătoase de temperatură. Evaluați cu atenție dispunerea unităților interioare din diferitele încăperi și asigurați-vă că sistemul este dimensionat corect în funcție de nevoile dvs.: apelați la un tehnician specializat.

Economisiți cu sistemul de încălzire

Sistemul de încălzire este un pic ca o mașină: pentru a consuma mai puțin și a polua mai puțin, este nevoie de o întreținere atentă. Solicitați verificarea cazanului de către un tehnician autorizat la termenul stabilit și păstrați o copie a raportului de inspecție. Solicitați sfaturi cu privire la confortul de a lucra la cazan și la sistemul de încălzire. Pentru sistemele de până la 35 kW, verificarea trebuie să aibă loc o dată la doi ani în cazul sistemelor cu metan.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *