Cum să alegi centrala pe gaz. 5 sfaturi pentru a evita greșelile cu sistemul dvs


Alegerea cazanului pentru casa ta presupune evaluarea unor factori importanti si cunoasterea cantitatii de energie de care ai nevoie. În articol enumeram 5 sfaturi pentru a te ajuta să eviți greșelile.

Cazanul este in continuare cel mai raspandit sistem de incalzire a locuintei din sectorul rezidential, de asemenea datorita costurilor accesibile si cunoasterii bune a tehnologiei. În plus, centralele moderne în condensație răspund mai bine nevoii de a limita impactul asupra mediului al locuințelor, deoarece reduc semnificativ emisiile poluante și consumă mult mai puțină energie pentru a asigura confortul interior.

Pentru a nu compromite avantajele și performanța acestuia, este însă esențial să alegeți corect sistemul, mai ales din punct de vedere al puterii. De altfel, astăzi, centralele sunt disponibile în multe modele și puteri, ca să nu mai vorbim că oferă funcții suplimentare, care afectează prețul și metodele de utilizare și control ale sistemului.

Din acest motiv, înainte de a exclude un model sau altul, este important să obțineți cât mai multe informații și, în orice caz, să vă bazați pe sfatul unui tehnician calificat de încredere, care este capabil să evalueze nevoile specifice legate de tipul de clădire. De fapt, nu există un cazan perfect a priori, ci mai degrabă modele și soluții cele mai potrivite pentru fiecare situație.

De ce să instalați un cazan în condensare pentru casa dvs

Centrala în condensație nu este singura soluție disponibilă pentru încălzirea locuinței, dar este cea mai instalată, mai ales ca înlocuitor pentru cazanele pe gaz mai vechi, mai tradiționale. Punctul forte al acestei tehnologii constă tocmai în exploatarea căldurii fumului de ardere , care altfel s-ar pierde, și în reducerea cantității de emisii. Eficiență mai mare care aduce și beneficii economice, cu economii semnificative pentru proprietarii de case.

În plus, costul de achiziție al unui cazan în condensație este accesibil și nu este nevoie de lucrări suplimentare pentru funcționarea acestuia, având în vedere că se combină perfect chiar și cu sistemele mai vechi și poate funcționa adecvat și cu calorifere. Punctul său slab constă însă tocmai în faptul că, spre deosebire de pompele de căldură, este încă alimentat cu gaz.

5 sfaturi pentru alegerea cazanului

Pentru a alege corect centrala în condensare este important să cunoașteți caracteristicile produsului pe care îl aveți în vedere, dar și să vă definiți corect nevoile și rezultatele pe care doriți să le obțineți. În general, este posibil să grupați considerentele în 5 sfaturi principale pentru a evita greșelile, enumerate mai jos.

1. Evaluați clădirea și caracteristicile acesteia

Primul pas pentru a nu greși atunci când alegeți un cazan este să vă cunoașteți locuința și să-i evaluați caracteristicile. Aceasta ține cont de performanța energetică, de tipul de sisteme deja instalate și, dacă este necesar, de dorința de a efectua și alte lucrări de reamenajare pe lângă doar înlocuirea generatorului de căldură.

În acest pas este fundamental sprijinul unui tehnician, care poate evalua cu atenție și competență caracteristicile carcasei și avantajele schimbărilor ulterioare ale tehnologiei, de exemplu înlocuirea caloriferelor cu un sistem de încălzire prin radiație, care se combină mai bine cu alte sisteme, precum pompa de caldura.

2. Calculați puterea necesară

Un alt sfat fundamental se referă la dimensionarea corectă a cazanului , adică alegerea puterii disponibile, care trebuie evaluată în raport cu nevoile energetice ale clădirii. Este necesar să alegeți centrala care este capabilă să furnizeze cantitatea corectă de energie, fără a subdimensiona sistemul sau a-l supradimensiona.

Puterea insuficientă riscă să compromită confortul interior, mai ales dacă i se cere și cazanului să producă apă caldă menajeră. Un cazan prea puternic, în schimb, funcționează doar într-o mică măsură în comparație cu capacitățile sale și își pierde din eficiență, raportul cost-beneficiu devenind nefavorabil pentru cei care l-au achiziționat.

Dimensionarea corectă se realizează după calcule, care pleacă de la ceea ce a apărut în faza de evaluare a clădirii, luând în considerare și factori precum izolația termică și dimensiunea încăperilor. Este necesar să încredințați această sarcină unui profesionist, care va estima kW-ul necesar.

3. Evaluați raportul calitate-preț și eficiența energetică

Alegerea cazanului care costă cel mai puțin, în cele mai multe cazuri, s-ar putea să nu se dovedească a fi o alegere câștigătoare. Pretul, de fapt, ar trebui sa fie proportional cu performanta oferita si cu calitatea produsului, amintindu-ne ca in unele cazuri o investitie initiala mai mare duce la economii in timp.

Cazanele mai eficiente pot avea costuri mai mari, dar consumă mai puțină energie pentru a încălzi locuința și economisi bani în timpul funcționării lor. Un indicator care ajută la evaluarea performanței sistemului este clasificarea energetică: nu trebuie luate în considerare produsele cu o clasă mai mică decât A.

4. Luați în considerare unde să plasați cazanul

Cazanele in condensatie au avantajul de a putea fi pozitionate atat in interiorul locuintei cat si in exterior. Sunt mai sigure decât modelele tradiționale și, prin urmare, instalarea în interiorul locuinței vă permite să o protejați de agenții atmosferici și să ușurați gestionarea acesteia. În funcție de tipul de instalare, se poate face distincția între centralele de perete sau de pe podea.

In primul caz este vorba de sisteme mai mici, de montat pe perete, perfecte pentru cei cu spatiu redus; in cel de-al doilea caz, insa, exista o baza la sol, potrivita pentru a suporta chiar si greutatile mai mari ale cazanelor cu putere mai mare.

5. Caracteristici suplimentare și tehnologii avansate

Un ultim aspect de luat în considerare la alegere îl reprezintă, fără îndoială, funcțiile suplimentare oferite de centrale , care contribuie la creșterea confortului sau la o mai bună gestionare a sistemului. Un exemplu este cel al cazanelor inteligente, adică conectate la internet și gestionabile de la distanță în orice moment. Poate părea de prisos, dar controlul sistemului are un impact major asupra eficienței, durabilității sale și a costurilor care trebuie suportate.

Când nu vor mai fi instalate cazane pe gaz?

Directiva Case Vere propune interzicerea folosirii cazanelor pe gaz, în favoarea altor sisteme de energie regenerabilă. Directiva, propusă de Uniunea Europeană pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, a fost aprobată la Strasbourg de Comisia pentru Industrie și va fi examinată de Camera Europeană până în martie.

Inițial, adio cazanelor pe gaz a fost programat pentru următorii câțiva ani, dar un acord cu Consiliul UE din decembrie a mutat acest termen până în 2040. Din acel moment nu se vor mai putea folosi centralele, care sunt încă utilizate pe scară largă. în Italia. De anul viitor însă, toate bonusurile pentru aceste plante vor fi revocate. Un prim pas pentru a descuraja cumpărarea.

Ce să folosiți în locul cazanului în condensare?

Deși fiecare țară membră va avea suficient timp pentru a implementa Directiva pentru locuințe verzi odată aprobată, merită totuși să ne întrebăm despre viitorul sistemelor de încălzire. Pentru cei care se intreaba ce se va intampla, deocamdata este suficient sa stii ca tehnologia actuala ofera cateva alternative valabile la centrala in condensatie, inclusiv de exemplu pompe de caldura sau sisteme de biomasa. Deja în prezent aceste soluții sunt încurajate, în vederea creșterii producției de energie termică din surse regenerabile.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *