Cum să-ți păstrezi casa rece fără aer condiționat


Când mercurul începe să crească și să reziste la căldură pare imposibilă, atât soluțiile tehnologice, cât și cele naturale ne pot ajuta să răcim încăperile. Nu este întotdeauna necesar să alegeți neapărat un aparat de aer condiționat când în realitate natura și tehnologia pot coexista cu ușurință, completându-se reciproc.

Anul trecut a fost un record. În iulie 2023, cererea de energie electrică în Romania a fost de 18 miliarde kWh, în creștere cu 13,4% față de aceeași lună a anului precedent.

Este vina căldurii. Creșterea mare a cererii de energie electrică se datorează temperaturilor atmosferice înregistrate; luna iulie a avut o temperatură medie lunară cu 4°C mai mare decât anul precedent. În acea lună, în Romania a fost atins un nou record absolut de consum de energie electrică: marți, 21 iulie, la ora 16. Pe langa costul ridicat in factura, aceste cifre ne fac si sa reflectam asupra risipa de resurse si impactul asupra mediului care poate rezulta din cautarea temperaturii ideale pentru confort.

Perdele și jaluzele

Jaluzele venețiane, rulouri, copertine exterioare și parasolare: sisteme eficiente de protecție împotriva razelor solare care vă permit să blocați razele înainte ca acestea să lovească sticla. De fapt, radiația solară, dacă interceptează sticla, pătrunde în mediul înconjurător și componenta sa ultravioletă, rămânând blocată în încăpere, provoacă încălzire.

Pereți verzi

Prezența vegetației în apropierea casei oferă umbră și reglează temperatura. O pergolă, un copac sau o plantă cățărătoare poziționată aproape de pereții expuși la soare pot reduce consumul de energie pentru răcirea verii cu până la 50 la sută și, odată cu aceasta, costurile și emisiile poluante în atmosferă. Un zid neprotejat de plante poate ajunge la 60°C vara; unul protejat nu depaseste 30°C.

Efect de horn

În ciuda numelui care evocă atmosfere (și temperaturi) de iarnă, șemineul exploatează de fapt un principiu fizic care poate fi foarte util și vara: aerul cald, mai ușor decât aerul rece, tinde să se ridice în sus, atrăgând un nou aer rece. Pentru ventilație naturală, așadar, dacă există o evacuare a aerului în partea de sus și orificii de intrare a aerului în partea de jos, atunci când aerul cald, mai puțin dens decât cel proaspăt, se ridică în sus, găsind o ieșire acesta va fi expulzat în exterior, coborând temperatura.

 Izolație termică și sisteme radiante

La construirea sau renovarea casei, este important să instalați materiale izolante pe pereți și acoperiș și să echipați ferestrele cu geam termopan și obloane. Aceasta este pentru a izola termic clădirea de mediul exterior, protejând-o astfel de căldură vara (și de frig iarna).

Sistemele radiante au dobândit o bună notorietate datorită capacității lor de a încălzi mediile, garantând niveluri ridicate de confort pentru oameni. Dar, acum, poți cere și ca același sistem să aibă și funcția de răcire vara. Podeaua rece sau tavanul rece necesită apă la o temperatură mai mare decât un sistem de aer tradițional, astfel încât mașina de răcire a aerului (cum ar fi o pompă de căldură aer-apă) va funcționa cu o eficiență mai mare. Un sistem de încălzire prin tavan este în general mai eficient decât un sistem de încălzire prin pardoseală datorită coeficientului de transfer de căldură convectiv mai mare. În plus, dacă standardul EN 1264 recomandă să nu se adopte temperaturi mai mici de 19°C, această limită nu există pentru tavan.

Ventilație încrucișată, pale de tavan și ventilatoare

„A face curent” prin menținerea deschise a ușilor și ferestrelor camerelor situate la capetele casei este o altă soluție firească. De fapt, din cauza circulației vântului, pe cele două laturi opuse ale unei clădiri se creează o diferență de presiune care, dacă există deschideri, provoacă mișcarea aerului.

Pornind ventilatoarele de tavan și de masă sau de podea, vă puteți bucura de băuturi răcoritoare fără a consuma prea multă energie electrică. Un aparat de aer conditionat poate consuma 900 W pe ora; un ventilator de doar 50 W. O mare economie la energie electrica, emisii de CO2 si bani pe factura, fara a uita ca spre deosebire de aparatul de aer conditionat ventilatorul nu contribuie la incalzirea aerului de afara. Există diferențe între ventilatoarele de podea și cele de tavan: acestea din urmă deplasează o cantitate mai mare de aer, dar este aerul fierbinte care se află în partea de sus pentru că este mai ușor decât cel proaspăt. Dispozitivele de sine stătătoare, pe de altă parte, sunt mai mici, dar pot oferi o mai mare ușurare de căldură, în special prin rotirea lor și așezarea lor pe pervaz seara pentru a împinge aerul proaspăt exterior înăuntru. Unul dintre factorii de confort termic este viteza aerului. Reacțiile subiective medii la diferitele viteze sunt următoarele: până la 0,25 m/s este imperceptibil, 0,25-0,50 m/s este plăcut.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *