Electrocasnice: tot ce trebuie să știți despre clasa energetică


Ce sunt marfurile albe?

Pentru a spune simplu, electrocasnicele care au simplificat treburile casnice de acasă sunt grupate în această categorie. Există trei linii de aparate: linia rece, linia de spălat și linia de gătit .

Gasim asadar, de exemplu, frigidere, cuptoare de bucatarie dar si masini de spalat rufe si masini de spalat vase. Ele sunt adesea cunoscute și ca „electrocasnice mari” și în cele mai actuale versiuni au obținut o ușurință optimă în utilizare deoarece pot fi gestionate și de la distanță.

Ce sunt aparatele maro?

Aparatele electrocasnice maro sau negre sunt telefoaneletelevizoarelesistemele stereo și consolele de jocuri sau, mai general, cele care sunt folosite pentru reproducerea, înregistrarea și/sau transmiterea sunetelor și imaginilor.

Astăzi aceste dispozitive sunt aproape toate inteligente, deoarece pentru a funcționa trebuie să fie conectate la rețeaua de internet de acasă

Care este eticheta energetică pentru aparatele electrocasnice?

Este un document (o etichetă de fapt) în care unele caracteristici ale aparatului sunt explicate schematic pentru a vă ajuta să înțelegeți și să comparați mai bine eficiența aparatului în momentul achiziției. În practică, informează consumatorii despre caracteristicile și consumul de energie al fiecărui model de electrocasnic pus în vânzare.

Acesta trebuie să fie afișat de către retailer, în fața sau deasupra tuturor dispozitivelor aflate în vânzare, chiar dacă acestea sunt încă ambalate.

De ce este importantă clasa energetică a aparatelor de uz casnic?

Verificarea etichetei energetice înainte de a cumpăra un aparat este esențială pentru a economisi consumul și a evita risipa de energie. Acesta este un instrument important care permite consumatorilor să înțeleagă și să compare mai bine eficiența aparatelor electrocasnice.

Eticheta energetică permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile și mai economice. Achiziționarea de electrocasnice cu consum redus vă permite să economisiți la facturi în timp. Aparatele electrocasnice mai puțin consumatoare de energie sunt capabile să garanteze performanță maximă și eficiență ridicată, optimizând nevoile de energie.

Care sunt literele de pe etichetă?

Etichetele energetice de generație veche aveau la bază o clasificare care varia de la litera A la litera D. Aparatele aparținând clasei A, indicate cu verde, erau cele care consumau cea mai puțină energie.

Ulterior, pentru a indica un consum mai mic de energie în clasa A, au început să fie adăugate simbolurile „+”, „++”, „+++”.

Cu toate acestea, întrucât a apărut confuzie, odată cu noua etichetă energetică în vigoare din 2021 s-a decis să se utilizeze în continuare literele, dar de la A la G; A va fi verde strălucitor și va indica eficiența energetică maximă, iar G va fi roșu și va indica clasa cea mai puțin eficientă. Mai mult, este de așteptat ca din 2024 aparatele din clasa G și clasa F să dispară de pe piață.

De cât timp este în vigoare noul tabel?

Există din 1992, dar din 1998 a devenit obligatoriu pentru toate țările UE.

Inițial au fost doar pe frigidere și congelatoare, apoi și pe mașini de spălat, mașini de spălat vase, lămpi, aparate de aer condiționat și din 2010 și pe televizoare. Astăzi se găsește pe majoritatea aparatelor electronice (lămpi și becuri; aparate de încălzire; frigidere și congelatoare; mașini de spălat și uscătoare; aparate de aer condiționat și ventilatoare; afișaje electronice, inclusiv televizoare; aparate de bucătărie; anvelope).

Ce s-a schimbat?

În 2021, autoritățile europene au decis să facă această etichetă mai lizibilă și mai rațională, introducând o nouă etichetă pentru mașinile de spălat, mașinile de spălat vase, frigiderele, televizoarele și sursele de lumină cu o nouă scală de rating și restabilind criteriile de clasificare.

Noul sistem de clasificare, în vigoare din martie, folosește doar literele de la A la G (fără A+, A++ și A+++): A sunt produsele cele mai performante, G sunt cele mai puțin performante. Astfel este mai ușor să te orientezi în alegere, devenind mai puțin confuz. Nivelul de eficiență al aparatului rămâne neschimbat. Clasificarea diferită derivă din noutatea formulelor, a parametrilor și a intervalelor de valori utilizate pentru calcularea clasei energetice a produsului: un aparat de uz casnic care se încadrează în prezent în clasa A+++, din martie 2021 este în B sau C. categorie, păstrând în același timp toate caracteristicile sale excelente de eficiență.

În acest fel, veți avea loc în viitor pentru a îmbunătăți și mai mult performanța noilor aparate fără a fi nevoie să utilizați din nou simbolul confuz +. Prin urmare, s-a preferat, în loc să se adauge „+”, să se redimensioneze clasele lăsând un spațiu gol în partea de sus pentru a încuraja companiile să se îmbunătățească în continuare.

În interiorul etichetei veți găsi:

  • În partea de sus, steagul Comunităţii Europene, cu menţiunea Energie care identifică eticheta.
  • Lângă scrierea Energy, codul QR al aparatului.
  • Imediat după numele mărcii și numele de identificare a modelului.
  • Scara noilor clase energetice, care își exprimă eficiența și variază de la A la G. De asemenea, poate prezenta nomenclatura veche pentru a permite compararea între clasele energetice vechi și noi ale aparatelor.

Pictograma „inteligentă” va distinge aparatele inteligente.

Pentru ce aparate se aplică noua etichetă?

Au fost înlocuite etichetele de pe mașinile de spălat, mașinile de spălat uscătoare, frigiderele, mașinile de spălat vase, televizoarele, monitoarele și becurile. In aceasta noua este posibila scanarea unui cod QR pentru a obtine informatii suplimentare, preluate direct din baza de date oficiala a produselor inregistrate si clasificate, care contine fisa cu informatii despre produs, documentatia tehnica si monitorizarea conformitatii. Scanați codul QR cu smartphone-ul sau tableta pentru a accesa numeroase alte funcții.

Vechea etichetă energetică, însă, pentru moment, este încă disponibilă pentru cuptoare, uscătoare, aparate de aer condiționat și ventilatoare.

Cum se compară produsele?

Corespondența noilor clase energetice ale electrocasnicelor cu cele vechi nu este directă, de fapt odată cu noua etichetă energetică s-au schimbat și criteriile folosite pentru calcularea consumului de energie. În orice caz, noile clase A, B și C nu au nicio corelație cu clasele energetice anterioare, întrucât identifică electrocasnice în fruntea eficienței energetice dotate cu tehnologii inovatoare de economisire a energiei.

Cu toate acestea, produsele clasificate cu noua etichetă pot fi comparate între ele. Un electrocasnic din clasa A consumă cel puțin jumătate decât un aparat din clasa G De exemplu, în timp ce un frigider combinat din clasa A are un consum anual de aproximativ 67 kWh, același tip de frigider dar clasa G consumă 251 kWh pe an.

Cât consumă electrocasnicele (comparații de consum)?

Compararea consumului nu este foarte simplă, depinde și de ce tarife ai. Cu toate acestea, Comunitatea Europeană a lansat proiectul BELT (Boost Energy Label Take up) pe site-ul căruia există un calculator care vă permite să știți cât de mult vă poate economisi achiziția unui electrocasnic de o anumită clasă energetică în ceea ce privește consum, energie electrică și emisii de CO 2 .


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *