Achiziționarea de electrocasnice acordând atenție clasei energetice și modului de utilizare ne permite să obținem economii semnificative acasă și la facturi.
Fiecare familie, deține in medie un total de 46,5 aparate electrice: pentru electrocasnicele mari, mașina de spălat este cea mai comună, prezentă în 95% din locuințe, urmată de frigider și congelator (84%) și hote extractoare ( 77%) și din cuptoare incorporabile (64%). Doar una din două familii deține o mașină de spălat vase (51%) și puțin peste una din trei familii utilizează plite electrice (37%). Aparatele de aer condiționat portabile se află la capătul listei, deținute de doar 14% dintre gospodării, comparativ cu aparatele de aer condiționat fixe deținute de 37%. Ultimul în clasament este uscătorul, prezent în doar 8% din locuințele romanesti.
În ceea ce privește electrocasnicele mici, fierul de călcat este cel mai răspândit (97%), urmat de aspiratorul (91%), motofiletanta (67%) și blenderul (66%). 63% dintre familii dețin un cuptor cu microunde și un prăjitor de pâine, în timp ce doar 27% dețin o friteuză, 18% un ceainic, 17% o mașină de tuns iarba electrică, 16% o mașină de spălat cu presiune. Ultimele în clasament sunt ventilatorul de perete (15%) și râșnița de cafea (13%).
Semnificația etichetei energetice
Douăzeci de ani de etichete energetice au revoluționat piața. Am început în 1998 cu frigidere și congelatoare, urmate de mașini de spălat, mașini de spălat vase, mașini de spălat, lămpi de uz casnic, televizoare, cuptoare electrice și în final aparate de aer condiționat în 2003 și treptat aproape toate electrocasnicele care consumă energie electrică. Directiva cu care Uniunea Europeană a început să reglementeze etichetarea energetică începând de la aparatele electrocasnice mari (produse albe) a fost Directiva 92/75/CEE.
Forțarea producătorilor să aplice etichete energetice pe aparatele de uz casnic are scopul de a informa consumatorii despre consumul lor de energie, încurajând comparația și o alegere prudentă.
Cu informații clare despre consumul de aparate, toată lumea poate alege cu mai multe cunoștințe și poate opta pentru aparate care consumă mai puțin. Și aceasta este tendința care a apărut pe piața europeană de la intrarea în vigoare a etichetei energetice obligatorii a aparatelor electrocasnice: achiziția s-a orientat din ce în ce mai mult către aparate electrocasnice eficiente.
Producătorii, la rândul lor, sunt încurajați să îmbunătățească performanța energetică a produselor lor, pentru a satisface tendința cererii: până în anul 2000 electrocasnicele medii de pe piață erau clasa D (o clasă energetică de consum mediu); deja dupa 10 ani majoritatea aparatelor electrocasnice mari de pe piata urcasera la clasa A (cea mai eficienta clasa din scara adoptata de legislatia de atunci).
Clasificarea se bazează pe valorile indicelui de eficiență energetică (IEE), care reprezintă raportul dintre consumul anual al aparatului și consumul standard al unui model de referință similar. EEI reprezintă, prin urmare, o valoare procentuală.
Pe lângă consum, eticheta energetică mai arată și alte informații: consumul mediu anual al aparatului, volumul disponibil pentru alimente proaspete și congelate în cazul frigiderelor; consumul de energie pentru fiecare ciclu de spălare în cazul mașinilor de spălat și mașinilor de spălat vase; consum de apă, nivel de zgomot.
Trei noi standarde europene pentru a ne economisi bani
Recent au intrat în vigoare trei standarde europene importante care afectează o gamă largă de aparate electrocasnice, pentru a economisi consumatorii și a reduce consumul de energie la domiciliu.
Prima regulă prevede obligativitatea arătării etichetei energetice complete a produselor și în vânzările online: până anul trecut, de fapt, la achizițiile prin internet era necesar să se indice doar clasa energetică a produsului (de exemplu clasa A ) dar nu trebuia să indice celelalte clase ale scalei. Acest lucru a limitat în mod evident posibilitatea de comparație.
A doua prevedere este obligația producătorilor de dispozitive electronice de a echipa toate dispozitivele conectate la rețea, de la modemuri, la routere, decodore, televizoare și imprimante, cu stand-by automat. De acum înainte, aceste dispozitive vor consuma, prin urmare, mult mai puțină energie atunci când sunt latente decât până acum. Este important de știut că, încă pe tema stand-by-ului, această regulă este în sfârșit aplicabilă și noilor aparate de cafea introduse pe piață. Față de regulile de stand-by, calculele sunt interesante. Dispozitivele pentru sisteme wi-fi și similare vor permite o economie medie de aproximativ 40 de euro pe an, în timp ce aparatele de cafea cu filtru (cele pentru cafea americană) sunt calculate a avea o valoare de aproximativ 30% din consumul lor, ceea ce în euro înseamnă aproximativ Economii de 45 EUR pe întreg ciclul de viață al produsului.
A treia inovație se referă la eticheta energetică și pe cuptoarele și hotele pe gaz (până la 31 decembrie 2014, de fapt, doar cuptoarele electrice trebuiau echipate cu etichetă).
Aceste trei noi reguli vor putea economisi fiecare familie, conform Comisiei Europene, în jur de 45 de euro pe an și se estimează că până în 2020 familiile care au decis să achiziționeze cele mai eficiente produse vor fi economisit până la 465 de euro pe an.
De ce să alegeți aparatele cu +
Datorită progresului tehnologic continuu determinat atât de conștientizarea consumatorilor, cât și de reglementările europene, a fost necesar să se depășească clasificarea lui A în eticheta energetică, identificând clasele A+, A++ și A+++ ca fiind cele mai virtuoase din punct de vedere al eficienței energetice și, prin urmare, , economii atât ecologice, cât și economice.
O mașină de spălat rufe de 6 kg clasa A+++ (cu un consum de energie electrică mai mic de 154 kW/h pe an) economisește 10 euro pe an față de o clasă A și 30 euro pe an față de o clasă D (măsurată în condiții de laborator și pentru spălare). cicluri la 60°C și 40°C, date Enea).
Un frigider clasa A+++ (consum de energie electrică mai mic de 138 kW/h pe an) economisește 30 de euro pe an față de unul de clasa A și 90 de euro pe an față de unul de clasa D.
Un cuptor cu gaz eficient, de exemplu clasa A+, în comparație cu un cuptor de clasă inferioară (de exemplu clasa D) poate economisi până la aproximativ 180 de euro pe durata ciclului său de viață.
Un televizor de clasa A+++ (consum mai mic de 31 kW/h pe an) economiseste 5 euro pe an fata de unul de clasa A si 50 de euro pe an fata de unul de clasa G.
Având în vedere economiile în materie de bani și durabilitate, este acum de neconceput pentru un consumator atent să ia în considerare achiziționarea de electrocasnice și dispozitive electronice care nu au un + pe eticheta energetică: sunt cele mai eficiente, cele mai recente, cele mai tehnologice, cel mai durabil.
Aparate de clasa G
Să începem cu cea mai proastă clasă, G. Chiar dacă în această grupă găsim electrocasnicele cele mai puțin eficiente, electrocasnicele care, conform vechii clasificări, erau cu multe niveluri mai înalte pot ajunge și în clasa G: de exemplu, frigiderul cu două uși RJN2301AOW. frigiderul Electrolux a trecut de la clasa A+ la G conform noilor parametri. Cu un consum anual de 244 kWh cu siguranta nu este unul dintre cele mai ecologice modele pe care le gasim in circulatie dar nici nu este de considerat de un standard slab.
Aparate de uz casnic clasa F
Clasa F este in prezent una dintre cele mai populate deoarece necesita standarde de consum bune dar nu excelente si de aceea contine multe electrocasnice de toate tipurile. Să luăm ca exemplu o mașină de spălat, Indesit EWC 61051 W IT N care are un consum de energie electrică de 82 kWh la fiecare 100 de cicluri de spălare și un consum anual de apă de 8400 litri: dacă cu vechea clasificare a obținut astăzi un A++ găsim în schimb it clasa F. Un model simplu, dar eficient, echipat si cu senzorul Water Balance Plus care iti permite optimizarea consumului de apa in functie de sarcina introdusa.
Aparate de uz casnic clasa E
Chiar si in clasa E intalnim multe electrocasnice mari deoarece reuneste toate acele electrocasnice care se intalneau anterior in clasele A+ si A++ , cu unele variatii in ceea ce priveste nivelul consumului de energie. De exemplu, este cazul mașinii de spălat vase Candy CDIH 2T1047, care după vechea clasificare merita un A++ și care astăzi este în schimb în clasa E. Încorporată, complet ascunsă, are o capacitate maximă de 10 locuri (deci potrivit pentru o familie medie sau un cuplu) și consumă 9 litri per spălare . Consumul de energie la fiecare 100 de cicluri este de 75 kWh deci este un aparat foarte eficient, care te va economisi la facturile de apa si electricitate.
Aparate de uz casnic clasa D
Clasa D este ceva mai puțin populată dar încă mai găsim mai multe electrocasnice, care deci au o clasă energetică foarte bună, aproape cea mai bună la ora actuală: în această gamă sunt în principal aparate care, conform vechii clasificări, aveau eticheta energetică A++. sau A+++ . Congelatorul Haier H3F-320WTAAU1 este un exemplu excelent de electrocasnic super eficient: cu un consum anual de 189 kWh este de fapt unul dintre modelele care te va face să cheltuiești mai puțin la facturi și să ai mai puțin impact asupra mediului. Are o capacitate foarte mare, 330 de litri, și o autonomie în caz de întrerupere de 16 ore , prin urmare oferă diverse alte avantaje pe lângă consumul redus. Dacă aveți nevoie de un spațiu mare pentru a depozita alimente și ingrediente, acesta este produsul potrivit pentru dvs.
Aparate electrocasnice din clasa C, B și A
Așa cum anticipam, nu există încă multe electrocasnice în clasele superioare, deoarece nivelul de eficiență cerut este atât de ridicat încât încă nu au fost produse produse atât de excelente! Evident că există categorii care au dezvoltat dispozitive mai eficiente decât altele. Printre electrocasnicele care au înregistrat cele mai mari progrese în ceea ce privește eficiența energetică se numără cu siguranță și mașinile de spălat vase: de exemplu, Whirlpool WIO 3O540 PELG este deja poziționat în clasa B cu un consum de apă la spălare de 9,5 litri și un consum de electricitate pentru 100 de cicluri. de doar 64 kWh. Avand in vedere ca are o capacitate de incarcare de 14 locuri, se vede imediat cat de bune sunt aceste numere.
Mașinile de spălat sunt și ele de ultimă generație și găsim deja câteva modele care au ajuns la cele mai înalte clase. De exemplu, LG F4WV309S4E nu este doar o mașină de spălat inteligentă și funcțională , dar oferă și economii maxime la facturi datorită unui consum de energie de doar 58 kWh la fiecare 100 de cicluri , deci practic nimic. De asemenea, trebuie avut în vedere că are o capacitate maximă de încărcare de 9 kg așa că veți avea nevoie și de mai puține spălări pentru a optimiza și mai mult utilizarea acestui aparat.
Pe scurt, acum că știi cu ce corespund vechile clase energetice în noua clasificare europeană, găsirea de aparate eficiente și ecologice va fi și mai ușor!
0 Comments