Ghid pentru economisirea energiei cu aparatul de aer condiționat


Oricine a optat deja pentru un sistem de aer condiționat, hotărând să combată căldura verii cu un dispozitiv fix sau mobil, probabil că va fi observat deja o anumită diferență în factura de energie electrică. Există câteva modalități de a o reduce.

Este adevărat, unitățile de aer condiționat de ultimă generație vă permit să reduceți semnificativ consumul de energie  și să producă puțin zgomot în comparație cu strămoșii lor, dar unele măsuri ar putea ajuta la îmbunătățirea în continuare a performanței și eficienței aparatului de aer condiționat.

Sfaturi pentru achiziționarea unui aparat de aer condiționat

În primul rând, sistemul trebuie să fie dimensionat corect în funcție de nevoile noastre: apelează-te la un tehnician specializat. Cost aproximativ pentru o inspecție: 200 lei, adesea deduși din achiziția aparatului de aer condiționat.

Trebuie sa alegi un aparat de aer conditionat cu o clasa energetica superioara (A+++, A++, A+) si cu tehnologie inverter: fata de un model on/off, economia este de 30% la consumul de energie electrica. Aparatele de aer condiționat de uz casnic se numesc „compresie” și pot fi mobile sau fixe.

Aparate de aer conditionat mobile

Aparatele mobile de aer condiționat sunt portabile și hotărât foarte practice: costă mai mult decât cele fixe, nu necesită instalare, nu necesită lucrări de zidărie și ne pot „urmari” dintr-o cameră în alta. Dezavantajul este că au întotdeauna nevoie de o fereastră întredeschisă pentru a permite trecerea țevilor de evacuare, ceea ce permite aerului cald din exterior și umidității să intre în casă. Și asta nu este tot: conform unei cercetări Ecodom/Ipsos privind electrocasnicele puse deoparte pentru că nu funcționează sau pentru că nu mai sunt utile și deci abandonate în garaje sau uitate în poduri, aparatul de aer condiționat portabil este cel mai pus deoparte și este cel mai aruncat.

Aerul conditionat fix

Aparatele de aer condiționat fixe, pe de altă parte, sunt fixate pe un perete: sunt mai eficientemai puțin costisitoare și mai puțin zgomotoase decât cele mobile. Totuși, acestea trebuie instalate de personal specializat deoarece cablurile și conductele electrice sunt ascunse în interiorul pereților. Prevenirea ca aparatul de aer condiționat să fie lovit direct de razele soarelui și instalarea lui departe de sursele de căldură reduce consumul de energie electrică cu până la 5%. Fluidele frigorifice precum clorofluorocarburile (CFC) si hidroclorofluorocarburile (HCFC), folosite in aparatele de aer conditionat vechi si foarte nocive pentru stratul de ozon, au fost inlocuite definitiv din 2010 cu gaze sintetice si mai putin nocive precum R407C si R410A. În ciuda acestui fapt, aparatele de aer condiționat continuă să aibă un impact puternic asupra mediului, din două motive: consumă multă energie electrică și funcționează prin eliminarea căldurii din încăpere care este răcită și eliberând-o în exterior. În timp ce aerul care iese din aparatul de aer condiționat fluctuează între 13 și 15°C, aerul împins în exterior poate ajunge la 45°C.

Eticheta energetică a aparatului de aer condiționat

Cu etichetele energetice în vigoare din ianuarie 2013, chiar și modelele mici, cu putere mai mică sau egală cu 12 kilowați, trebuie să indice clasa energetică de referință. Clasa A i s-au alăturat altele care sunt și mai puțin consumatoare de energie: A+++, A++, A+ . Aceste aparate de aer condiționat trebuie să fie acum toate echipate cu invertoare (mai merită verificate). Aceasta este o tehnologie care vă permite să adaptați viteza de funcționare a compresorului la temperatura reală a încăperii – cu cât este nevoie de mai rece (camera cu ferestre întredeschise și mulți oameni înăuntru) cu atât este mai puternic, cu atât este mai puțin necesar. (cameră închisă cu două persoane) cu atât se coboară mai mult pe podea – și, prin urmare, reduce consumul de energie electrică: până la 30% peste opt ore de funcționare continuă. Mai mult, tehnologia inverter stabilizează temperatura, care variază astfel cu doar 0,5°C în jurul temperaturii setate, față de aproximativ ±2°C la aparatele de aer condiționat clasice on/off.

Unde să plasați și cum să reglați aparatul de aer condiționat pentru a economisi bani

Poziționarea corectă a unității exterioare este un pas important în reducerea consumului de energie. Un pic ca și frigiderul, de fapt, aparatul de aer condiționat preia căldură dintr-un mediu mai rece și apoi o transferă într-unul mai cald: de aceea este mai bine să plasați unitatea exterioară într-un loc umbrit și să protejați ferestrele și sticla de lumina directă a soarelui.

Încercarea de a aduce temperatura mediului în care trăiești sub 26°C este nesănătos, precum și risipitor. O schimbare excesivă a temperaturii îți poate cauza doar o mulțime de afecțiuni. Prin urmare, este mai bine să setați temperatura potrivită, poate folosind temporizatorul și, atunci când este posibil, să dezumidificați în loc de aer condiționat: în acest din urmă caz, economiile medii anuale sunt de 85 de euro.

Indiferent de modelul de aparat de aer condiționat pe care l-ați alege, este corect să rețineți că vara temperatura ideală este de 27°C cu o umiditate între 40 și 60%. Este foarte recomandat ca diferența dintre temperaturile interioare și cele externe să nu depășească 7°C pentru a evita schimbările excesive de temperatură și problemele de sănătate în consecință.

Întreținere aer condiționat

Întreținerea aparatelor de aer condiționat este o operațiune fundamentală pentru a asigura eficiența sistemului și pentru a preveni consumarea mai multă energie decât are nevoie. Pentru a menține eficient aparatul de aer condiționat este important să curățați periodic filtrele. Operația, care se poate face în fiecare an chiar înainte de a începe utilizarea sistemului, este foarte simplă. Pentru a face acest lucru în siguranță, trebuie să deconectați curentul, să scoateți cele două filtre, să le curățați de praf, să le lăsați să se usuce și să le reasamblați.

Reduceți dispersiile

La fel ca iarna, când pentru a preveni dispersarea aerului cald din interior spre exterior avem grijă să ținem geamurile bine închise când sistemul de încălzire este pornit, la fel vara, cu sistemul de aer condiționat în funcțiune, trebuie să încercăm să limitați dispersiile ținând ferestrele închise. Un anvelopă de clădire bine conceput, fără punți termice și bine izolat, ajută și la combaterea pătrunderii căldurii în apartament.

Aer conditionat pe timpul noptii

Evitarea pornirii aparatului de aer condiționat noaptea ajută la economisirea energiei. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona a arătat că utilizarea pe timp de noapte a aparatelor de aer condiționat, prin creșterea temperaturii aerului exterior, crește cererea. Cercetarea a fost prezentată în documentul intitulat „Încălzirea antropică a mediului urban datorită climatizării”, care studiază contribuția antropică a sistemelor de aer condiționat asupra temperaturii aerului extern.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *