Ghid pentru economisirea energiei în bucătărie: plite pe gaz sau plite cu inducție


Alegerea unui sistem de gătit sau altul depinde de gusturile, obiceiurile și estetica dumneavoastră. Adăugăm și: din criterii de economisire, ecologie și eficiență.

Într-un sfert din bucătăriile romanesti există deja plite cu inducție pentru gătit în locul aragazelor pe gaz. O dilemă interesantă.

Aragazul cu gaz

Aragazele pe gaz sunt clasicele: transformă imediat energia primară în căldură, cu o scânteie. Pentru a economisi bani cu gătitul pe gaz, se aplică cel mai evident sfat: fierbeți întotdeauna oalele cu capacul pus și nu folosiți oale mai înguste decât diametrul arzătorului.

S-au înregistrat progrese și în acest domeniu, întrucât noile arzătoare (coroanele cu duzele din care iese flacăra) sunt concepute pentru a genera flăcări de o formă și mai calibrată și mai eficientă, permițând economii notabile de gaze, pentru aceeași putere calorică. Până de curând plitele pe gaz aveau o eficiență medie de 40%, cea mai bună 55% (deja puțin mai mare decât standardele europene EN 30.2.1 care indică 52%). Cele mai recente modele cu cele mai bune performanțe ajung la 65% (datele Sabaf).

Estimând o utilizare zilnică medie de 20 de minute și durata medie de viață a unei plite de gătit pe gaz la 18 ani, economia de energie a unui arzător de înaltă performanță față de unul de generație veche este de aproximativ 200 de metri cubi de gaz per locuință. Rezultate și mai surprinzătoare dacă presupunem că utilizarea celor mai performante arzătoare pe gaz pentru plite este extinsă în toată Europa. În acest caz, s-ar putea economisi peste 2,2 miliarde de metri cubi de gaz, o sumă echivalentă cu consumul lunar al tuturor centralelor termoelectrice italiene la un loc.

Plita electrica

Plitele electrice risipesc mult mai multă energie primară. Cu plitele de rezistenta veche, radiante sau cu halogen abia se ajunge la 20%-25%. Este un sistem energetic, ineficient, acceptabil acum doar în locuințe defavorizate, în clădiri rustice.

Plita cu inducție

La cele mai moderne plite cu inducție magnetică eficiența este mult mai mare, dar și consumul de vârf. Plita cu inducție funcționează cu curent electric: o bobină generează un câmp magnetic care, la rândul său, pune în mișcare moleculele de metal din tigaie. Energia produsă este transmisă tigăilor care încălzesc și gătesc alimentele. Totuși, aveți nevoie de cele potrivite cu bază de fier sau oțel (fără vase vechi din cupru sau aluminiu, metale nemagnetizabile). Când gătiți cu inducție căldura este creată direct doar pe fundul tigaii. Dimensiunile tigaii sunt recunoscute automat.

Avantaje: practic nu există pierderi de energie, iar gătitul este deosebit de sigur deoarece zonele de lângă zona de gătit rămân relativ reci. Eficiența este mare, de până la 90%, dar asta nu duce la economii deoarece energia necesară atinge vârfuri mari: pentru a putea conecta acest tip de plită la rețeaua electrică de acasă este nevoie de multă putere (cele mai mici). ard 3.000 W, majoritatea 5.500 W deja pentru tigăile cu fundul de 24 cm diametru, unele ajung la 7.400 W).

În Romania – în general – puterea electrică instalată în locuințe este de 4-5 kW: pentru a folosi plitele cu inducție fără a declanșa contorul este nevoie de cel puțin dublul acestei sume. Dacă ești interesat, trebuie deci să solicitați un contract de vânzare cu o putere mai mare. Tradusă în costuri, tranziția presupune o creștere a facturii, atât pentru taxele fixe, cât și pentru consumatori.

Interzicerea prăjitorul?

În urmă cu un an, glumele unor comentatori politici care susțineau că Europa va merge până acolo încât să interzică prăjitoarele cu două sloturi, cele clasice, au făcut furori. Gluma a fost inspirată dintr-un studiu european privind electrocasnicele, care vorbește și despre prăjitoarele de pâine: totuși, s-a limitat la a sublinia că există un brevet care vă permite să dezactivați unul dintre cele două sloturi atunci când nu este în uz, permițându-vă să economisiți. energie. Nu s-a menționat nicio obligație sau interdicție care, pe de altă parte, nu ar putea afecta prăjitoarele deja existente pe piață.

Totuși, este un exemplu emblematic al modului în care efortul de a economisi energie nu este fezabil doar cu mișcări mari, ci cu o multitudine de măsuri mici, mici îmbunătățiri continue, mici atenții la fiecare nivel care, înmulțite de mii de ori, mii de obiecte, mii de oameni generează – da – mari avantaje.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *