Ajutor încălzire 2023. Care sunt persoanele eligibile și acte necesare


Ajutorul de încălzire este oferit și în acest an persoanelor care au un venit mediu de până la 1386 lei de persoana în cazul familiei și până la 2053 lei, in cazul unei persoane singure.

În România, ajutorul de încălzire este un program social care oferă sprijin financiar persoanelor cu venituri reduse pentru a-și putea asigura necesarul de încălzire în sezonul rece. Acest program este gestionat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și este cunoscut sub denumirea de “Ajutor de încălzire 2023”.

Iată câteva aspecte cheie legate de acest ajutor:

 1. Eligibilitate: Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire, trebuie să îndepliniți anumite criterii de eligibilitate, cum ar fi venitul net lunar pe membru de familie sau statutul de beneficiar al altor programe sociale.
 2. Cerere: Pentru a primi ajutor de încălzire, trebuie să depuneți o cerere la autoritățile competente. De obicei, aceasta se face la primăria din localitatea în care locuiți.
 3. Suma acordată: Valoarea ajutorului de încălzire poate varia în funcție de venitul și numărul de persoane din familie. Cu toate acestea, guvernul stabilește anual sumele maxime și minime pe care le poate primi fiecare beneficiar.
 4. Surse de finanțare: Fondurile pentru acest program provin de obicei din bugetul de stat și sunt alocate pentru a ajuta cetățenii cu venituri reduse să facă față costurilor de încălzire în timpul sezonului rece.

Este important să vă informați cu privire la condițiile și procedurile specifice pentru a solicita ajutorul de încălzire pentru anul 2023, deoarece acestea pot varia și se pot schimba în funcție de politicile guvernamentale. Pentru informații actualizate și detaliate, puteți contacta primăria din localitatea dvs. sau verifica site-ul oficial al ANCOM sau al Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România.

Pentru ce tipuri de energie este oferit ajutorul

 • încălzire termică în sistem centralizat 
 • incălzire electrică 
 • încălzire gaze naturale 
 • încălzire combustibili solizi (lemn, peleți, etc) și/sau petrolieri 

Condițiile de acordare pentru ajutorul de încălzire

 • doar pentru un singur sistem de încălzire
 • pentru familiile / persoanele sin gure care nu beneficiază de altă formă de sprijin pentru încălzire
 • doar pentru o singurp locuință (fie de domiciliu sau reședință)
 • doar titularul contractului cu furnizorul

Care sunt sumele decontate și plafoanele de venituri privind ajutorul pentru încălzirea locuinței

Care sunt sumele decontate privind suplimentul pentru energie

Acte necesare ajutor de încălzire 2023

Pentru a beneficia de ajutorul de încălzire în România în 2023, este important să depuneți o cerere la primăria locală și să furnizați documentele necesare pentru a vă dovedi eligibilitatea. Deși cerințele exacte pot varia în funcție de autoritatea locală și de reglementările locale, există câteva documente de bază care sunt adesea necesare. Iată o listă generală a actelor pe care le puteți solicita pentru ajutorul de încălzire:

 1. Act de identitate: De obicei, este necesar să prezentați copii ale actelor de identitate pentru toate persoanele din familie care solicită ajutorul.
 2. Adeverință de venit sau declarație pe propria răspundere privind veniturile: Veți trebui să furnizați dovezi ale veniturilor dvs. sau ale gospodăriei dvs. în funcție de reglementările locale. Acest lucru poate include adeverințe de salariu, certificate de venit sau declarații pe propria răspundere privind veniturile.
 3. Dovada cheltuielilor de încălzire: Unele autorități locale pot solicita facturi sau alte documente care atestă că ați cheltuit bani pentru încălzire.
 4. Declarație pe propria răspundere privind starea civilă și situația locativă: Acest document poate fi necesar pentru a stabili alte detalii legate de eligibilitate. (poate fi optional)
 5. Orice alte documente specifice cerute de primărie: Autoritățile locale pot avea cerințe suplimentare, astfel că este important să verificați cu atenție cerințele specifice pentru locația dvs.

Pentru a fi siguri că aveți toate documentele necesare, cel mai bine este să contactați primăria din localitatea dvs. și să solicitați informații precise despre cerințele lor specifice pentru ajutorul de încălzire în anul 2023. Este important să furnizați toate documentele corect și în termenul specificat pentru a evita întârzierile în procesul de aprobare a cererii dvs.

 • Este absolut important să mergeți la primăria dvs. pentru a obține formularele de aplicare.
 • Formularele pot fi completate cu ajutorul asistentului social din cadrul primariei sau la telefon (TELVERDE Consumator Vulerabil): 0800868622

Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *