Cele mai bune panouri fotovoltaice


Piețele fotovoltaice internaționale sunt pline de produse de pe fiecare continent dar, în ciuda ofertei vaste, este necesar să se acorde atenție calității materialelor și garanțiilor oferite de producători. Dacă ar fi să facem un top să aflam care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice ar putea părea că suntem subiectivi, însă am facut o lista cu cele mai profesionale panouri din punctul nostru de vedere.

În primul rând care sunt parametrii de luat în considerare pentru a recunoaște cele mai bune panouri fotovoltaice?

 • Ceea ce face ca un sistem fotovoltaic să fie mai bun decât altele este compatibilitatea acestuia cu nevoile de consum ale unei clădiri și adecvarea acestuia cu locul în care este instalat, din punct de vedere al spațiilor și dimensiunilor, climatului și temperaturilor, înclinării față de structura șantierului. etc. 
 • În al doilea rând, înainte de a cumpăra un sistem fotovoltaic, este necesar să vă asigurați că acesta are toate certificările necesare care să îi asigure calitatea, rezistența și randamentul. 

Randamentul este asociat cu o garanție specifică care certifică o scădere de maxim 20% în 25 sau 30 de ani. În plus, există și alte certificări care specifică adecvarea panourilor pentru locul în care sunt instalate. Există, de fapt, panouri care sunt supuse unor tratamente speciale pentru a-și păstra integritatea față de agenții externi, cum ar fi de exemplu acțiunea corozivă a pulverizației de sare, în zonele maritime (IEC 61701), și încărcările excesive de zăpadă abundentă, la munte (IEC 62782).

 • Un alt parametru important de evaluat este toleranța de putere. În timpul producției, panoul poate suferi mici modificări care se abate ușor de la puterea nominală declarată.

Dacă un panou produce 30W de energie și tolerabilitatea sa este de ±5%, atunci producția sa reală ar putea fi de 28,5W sau 31,5W.

Chiar dacă procentul este mic, este întotdeauna mai bine să produceți mai mult și nu mai puțin, așa că asigurați-vă că toleranța la putere a panourilor pe care urmează să le cumpărați este pozitivă.

Producătorii de panouri fotovoltaice de aceea, prin sisteme inovatoare, produc astăzi aproape întotdeauna panouri cu toleranță pozitivă la putere.

 • La fel de importantă este valoarea NOCT (Temperatura nominală a celulei de operare), adică temperatura nominală de lucru a celulelor.

NOCT determină reducerea randamentului panoului fotovoltaic pe măsură ce temperatura crește. Valoarea optimă este 25°C; deasupra acestuia are loc o supraîncălzire a modulelor, ceea ce produce o scădere a eficienței. 

Pe scurt, cu cât NOCT este mai mare, cu atât randamentul sistemului este mai mic.

 • Dincolo de caracteristicile tehnice ale panourilor și ale fiecărei componente individuale, este important să evaluezi în cele din urmă profesionalismul și fiabilitatea companiei pe care o contactați pentru construcția sistemului dumneavoastră.

Doar profesioniști serioși își garantează prezența constantă chiar și după instalarea sistemului, cu monitorizare gratuită și asistență tehnică dacă este necesar.

Cele mai bune mărci de panouri fotovoltaice

Odată ce ai înțeles parametrii de evaluat pentru a te asigura că investiția pe care urmează să o faci poate fi cu adevărat profitabilă, importanța mărcii nu trebuie trecută cu vederea.

Sunt branduri care sunt foarte valabile atat din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere al fiabilitatii, dar trebuie sa fii foarte precaut mai ales fata de brandurile de care se aude putin si care nu ofera nici un fel de garantie.

De fapt, cea mai mare rezervă este față de mulți producători asiatici care, scăzând considerabil prețurile medii, oferă produse deloc valabile.

Deci, să vedem care sunt cele mai bune mărci de panouri fotovoltaice:

Panourile fotovoltaice SunPower

Panourile Sunpower sunt printre cele mai cunoscute și folosite din lume. 

Compania americană produce panouri solare de înaltă calitate, care au o rezistență deosebită la ciclurile termice. Eficiența lor este de aproximativ 22%, tolerabilitatea variază de la 0 la +5% și garanția durează 25 de ani! Alte modele: Module fotovoltaice SunPower® E Series – Module fotovoltaice SunPower® Performance Series.

Pe baza tuturor acestor parametri, se face o distincție între clasicul monocristalin și monocristalin de înaltă eficiență: clasicul promite un randament mai mic decât cel al panourilor monocristaline de înaltă eficiență. 

 • Nu au grilaj metalic frontal, ceea ce mărește suprafața de absorbție ( și rezultatul estetic !)
 • Au o bază de cupru, conductivitate și maleabilitate ridicate
 • Acoperirea cu tablă este anticorozivă și garantează o durată de viață de până la 40 de ani
 • Sticla este antireflex, astfel încât performanța este excelentă chiar și în cazul unui cer acoperit.
panouri fotovoltaice sunpower

Fișă tehnica: panouri fotovoltaice Sunpower X-series

TipologieSpecificatii tehnice
SunPower X Series|X21-335-BLK|X21-345 PV Module
Putere335W/345W
Eficienţă21,5%
Toleranţă+5/-0%
Greutate18,6 kg
Dimensiuni1046 x 1559 mm
SticlăSticlă securizată cu transmisie ridicată
ŞasiuAluminiu anodizat negru clasa 1
Rezistenta la zapada si vant– Vânt: 2400 Pa, 244 kg/m2 față și spate
– Zăpadă: 5400 Pa, 550 kg/m2 față
Rezistența la impactGrindină cu diametrul de 25 mm la o viteză de 23 m/s
Garantia produsului25 de ani garantie*
Performanta garantataPutere garantată mai mare de 95% în primii 5 ani, -0,4%/an până în al 25-lea an
 • Sonnenkraft 

Sonnenkraft este o companie europeană care oferă soluții de energie termică, de generare a energiei electrice și de încălzire complementară.

Panourile sale garantează o eficiență excelentă și o toleranță bună la putere.

 • ­ Sunerg solar

Sunerg Solar este o companie italiană lider în sectorul fotovoltaic.

Produce sisteme de cea mai înaltă calitate, acordând o atenție deosebită utilizatorilor izolați. Panourile Sunerg sunt garantate 20 de ani pentru produs și 25 de ani pentru performanță.

 • Tesla PowerWall

Sistemele solare trebuie adesea alimentate cu baterii și Tesla Powerwall, din acest punct de vedere, este cel mai bun exemplu care poate fi găsit pe piață. Sistemele sale automate sunt ușor de instalat și gestionat chiar și de la distanță.

 • Panasonic-Sanyo

Panourile Panasonic Sanyo au eficienta excelenta, toleranta la putere si sistem de drenaj. Garantia produsului este de 15 ani iar asistenta este una dintre cele mai eficiente.

Pe lângă mărcile menționate mai sus, există multe altele la fel de valabile.

Pentru a fi sigur că alegeți cele mai bune panouri fotovoltaice pentru sistemul dumneavoastră, contactați doar marii experți din sector.

Fișă tehnica: panouri fotovoltaice Panasonic HIT

TipologieSpecificatii tehnice
Module fotovoltaice HIT® N330|N325K|N245
Putere245W/330W
Eficienţă19,4%/19,7%
Toleranţă+10/0%
Greutate– 19 kg (N330|N325K)
– 15 kg (N245)
Dimensiuni– 1053 x 1590 mm (N330|N325K)
– 798 x 1580 mm (N245)
SticlăSticla securizata cu strat antireflex
ŞasiuAluminiu anodizat negru
Rezistenta la zapada si vant– 5400Pa (N330|N325K)
– 2400Pa (N245)
Garantia produsuluiGaranție de 25 de ani*
Performanta garantata25 de ani liniar (În primul an 97%, din al doilea an -0,45%/an, în al 25-lea an 86,2%)

Cele mai bune panouri fotovoltaice de gama medie: Viessmann

Pe lângă SunPower, sunt și panouri excelente de gamă medie, inclusiv Viessmann 300 M-SC. Încă o dată, acestea sunt panouri cu eficiență ridicată și cu garanție extinsă. 

Să vedem caracteristicile lor în detaliu:

 • eficienta de pana la 20,9%
 • materiale de înaltă calitate, pentru a evita efectul Hot Spot și degradarea prematură a modulului
 • sticlă groasă, antireflex
 • rezistență mecanică excelentă la sarcini mari de zăpadă
 • 12 ani garanție produs
 • garanție de dezintegrare liniară până în al 25-lea an.

O comparație a celor mai bune panouri fotovoltaice

 ViessmannSunPower
Putere400W400W
Eficienţă20,5%22,6%
Toleranţă+5/0%+5/0%
Greutate22,1 kg19 kg 
Dimensiuni1134x1724x35 mm1046x1690x40 mm
SticlăCu acoperire selectivă anti-reflexAnti-orbire, temperat cu transmisie ridicată
ŞasiuDin aliaj de aluminiu anodizat, argintiuAluminiu anodizat negru clasa 1, cel mai înalt rating AAMA 
Coeficient de temperatură-0,36-0,27
garantia produsului1240
Performanta garantataPutere nominală de 80% încă după 25 de ani 95% în primii 5 ani, -0,4%/an până în al 40-lea an

Tipuri de panouri fotovoltaice: cel mai bun material este siliciul monocristalin

Cele mai bune panouri fotovoltaice sunt cele din siliciu monocristalin, deoarece îmbină eficiența, adică performanța ridicată, cu longevitatea. 

Motivul performanței înalte constă în însăși structura siliciului: monocristalinul, spre deosebire de policristalin, este format dintr-un singur cristal; reteaua sa este continua, fara rupturi in interior. Prin urmare, în cristalul de siliciu nu există zone goale sau moarte, nici puncte nealiniate: această continuitate îl face mai eficient, capabil să absoarbă și să transforme mai multă energie.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *