Curatare panouri fotovoltaice: iată cum să le spălați


Curațarea panourilor fotovoltaice este esențială pentru  a asigura absorbția optimă a radiației solare și transformarea ulterioară în energie electrică.De fapt, se estimează că curățarea periodică și programată a sistemelor fotovoltaice și/sau de panouri solare crește randamentul energetic al acestora, ducând la o creștere a producției de energie electrică cu până la 30%.  

Praful, smogul, murdăria de la păsări, fumul, polenul și alți agenți atmosferici poluanți care se depun pe panourile fotovoltaice și solare limitează expunerea la radiațiile solare și din acest motiv se recomandă cu tărie efectuarea curățării periodice și programate a sistemelor, astfel încât să se elimine astfel de elemente de pe suprafața panourilor, care reduc absorbția razelor solare și, în consecință, înrăutățesc performanța panoului fotovoltaic în sine, scăzând producția de energie electrică.

Curățarea unui panou fotovoltaic este o activitate „delicată” de desfășurat,  având în vedere tehnologia cu care este realizat, și necesită utilizarea unor echipamente adecvate scopului și care nu-l deteriorează în niciun fel.

Cum să spălați și să curățați panoul fotovoltaic fără a-l strica?

curatarea panourilor fotovoltaice

Panoul fotovoltaic și/sau solar poate fi, de asemenea, clătit și curățat cu fenomene atmosferice precum ploaie și zăpadă, dar acest lucru nu este suficient pentru curățarea sa completă.

Pentru a spăla și curăța ușor panourile fotovoltaice, trebuie să utilizați apă demineralizată 100% PURA împreună cu mașini de spălat cu înaltă presiune și kituri de curățare a panourilor fotovoltaice special concepute și fabricate pentru curățarea sistemelor mici și mijlocii

Kit pentru curatarea panourilor fotovoltaice

Pentru a curăța singur panourile fotovoltaice, trebuie să aveți câteva obiecte ușor disponibile.

Mai jos sunt câteva instrumente necesare pentru curățare:

  • apa demineralizată obligatoriu
  • perie cu peri foarte moi sau burete
  • detergent: utilizați un detergent delicat, biodegradabil. Dacă nu aveți la dispoziție detergentul adecvat, puteți folosi săpun de vase sau orice alt agent de curățare blând.

Cât de des trebuie curățate panourile fotovoltaice?

Pentru a ne asigura că producția de energie a sistemului fotovoltaic rămâne neschimbată, este necesar să programați curățarea modulelor fotovoltaice cel puțin o dată la doi ani. Cu toate acestea, vă sfătuim să luați în considerare tipul iernii: dacă aceasta a adus ninsori abundente sau multe ploi „murdare”, atunci puteți planifica curățarea chiar și o dată pe an.

Ceea ce este important de știut este că atunci când suprafața modulului fotovoltaic este murdară, acest lucru împiedică producerea optimă de energie a acestuia, făcând sistemul fotovoltaic mai puțin eficient.

Când este mai bine să curățați sistemul fotovoltaic?

Perioada optimă în care să planificați curățarea modulelor fotovoltaice este începutul primăverii, în lunile martie/aprilie. În acest fel, sistemul va fi perfect curat în lunile de cea mai bună expunere la soare și, prin urmare, producția de energie.

Această noțiune este valabilă în special pentru sistemele de dimensiuni medii-mici. Pentru panourile fotovoltaice cu o putere și o dimensiune mai mare pe metru pătrat, totuși, poate fi necesară o curățare suplimentară, deoarece praful și murdăria se acumulează mai ușor.

În acest al doilea caz, cel mai bun moment este spre sfârșitul toamnei, deci în perioada dintre octombrie și noiembrie.

Pe cine trebuie să contactați pentru curățarea panourilor fotovoltaice?

curatare panouri fotovoltaice

Când se apropie timpul să vă curățați panourile fotovoltaice, aveți două opțiuni din care să alegeți:

  • Daca ai acces usor la acoperis si totul este in siguranță, poti curata singur modulele fotovoltaice. Important este că folosești doar apă demineralizată (fără detergenți de uz casnic potențial abrazivi) și un burete sau o perie cu peri foarte moi pentru a nu zgâria în niciun fel sticla modulelor fotovoltaice. Folosiți un stâlp telescopic și asigurați-vă că nu călcați pe modulele fotovoltaice.
  • Dacă acoperișul este greu de accesat și dacă doriți să vă asigurați că rezultatul este perfect, vă recomandăm să contactați operatorii din sector specializați în curățarea modulelor fotovoltaice.

Detergent pentru panouri fotovoltaice

Alegerea detergentului potrivit  pentru panourile fotovoltaice este esentiala: utilizarea unui produs necorespunzator ce contine substante nocive poate avea consecinte ireversibile la suprafata panoului, care nu trebuie sa prezinte niciodata zgarieturi si pete care ar putea compromite absorbtia corecta a razelor solare. După cum se știe, costul unui panou solar reprezintă de obicei o cheltuială destul de mare; prin urmare, este esențial să procedați cu o întreținere bună și atentă.

Pe piață există diferite tipuri de detergent special create pentru curățarea panourilor, dar este posibil să te bazezi și pe alte tipuri de agenți de curățare mai tradiționali, precum lichidul de spălat vase sau substanțele delicate și biodegradabile în general. Este foarte recomandată utilizarea unui detergent antistatic pentru panouri solare, capabil să lase pe suprafață un fel de peliculă capabilă să faciliteze alunecarea murdăriei pentru a evita acumularea acesteia.

Va fi apoi suficient să diluați detergentul în apă demineralizată și să continuați cu curățarea folosind periile corespunzătoare sau o cârpă moale. Ulterior este important să clătiți corespunzător panoul, întotdeauna cu apă caldă demineralizată.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *