Cat produce un sistem fotovoltaic de 3 kW


Cat produce un sistem fotovoltaic de 3 kW pe an? Și cât as putea economisi? Intrebari la care o sa raspundem in acest articol. Pe scurt, un sistem fotovoltaic de 3 kW produce în medie în Romania de la 3.300 la 4.200 kWh pe an in functie de locatia unde se monteaza panourile fotovoltaice.

Să lămurim imediat un lucru: să te independezi complet de rețeaua electrică, să elimini total facturile la energie cu un sistem fotovoltaic de 3 kW este ceva nerealist.

Reducerea la zero a facturii cu un sistem fotovoltaic este o promisiune realistă?

Orice instalator care promite că te vei fi independent complet de rețeaua electrică dacă îți montezi fotovoltaice, îți promite ceva nerealist sau contraproductiv. Pentru că? Dintr-un motiv simplu: fotovoltaicele reprezintă o sursă regenerabilă care este, prin definiție, intermitentă și imprevizibilă.

Pentru a înțelege cât produce pe an un sistem fotovoltaic de 3 kW, trebuie în primul rând să avem în vedere că ceea ce putem evalua sunt estimări de producție, chiar și foarte fiabile, și medii anualeDacă spunem că un kit fotovoltaic de 3 kW produce 3.900 de kilowați oră pe an și în medie 10 kWh pe zi, înseamnă că în unele zile va produce mult mai mult, iar altele mult.

Cu alte cuvinte: fotovoltaicele reprezintă sursă intermitentă și imprevizibilă. Ce înseamnă? Intermitent înseamnă că, în timp ce o hidrocentrală sau un generator de gaze produc energie în mod constant și continuu, panourile fotovoltaice pot produce energie doar atunci când există soare. Seara, așadar, și noaptea, când soarele este absent, fotovoltaicele nu produc. Dacă plouă, panourile produc mai puțin. Din nou: în lunile de iarnă, sistemele fotovoltaice produc mai puțin, din cauza luminii solare mai puține, decât în ​​lunile de vară. Pe de altă parte, în lunile de primăvară și vară majoritatea sistemelor instalate produc mult mai multă energie decât necesarul zilnic.

Un obiectiv realist este reducerea facturilor cu între 30 și 70%

Orice instalator care promite că va elimina toate facturile, așadar, minte.
Pe de altă parte, poate spune adevărul dacă prevede o reducere a cheltuielilor cu facturile, între 30 și 70% prin dimensionarea corectă a sistemului

Adesea cel mai recomandat este să avem un kit fotovoltaic on-grid. Așa încât energia în exces produsă în timpul zilei și vara, este injectată în rețea și compenează parțial cheltuiala cu facturile de energie.

Pentru a optimiza investiția, consumul locuinței trebuie să „urmeze” curba producției fotovoltaice

Satisfacerea nevoilor de energie ale casei nu depinde doar de cat produce sistemul fotovoltaic in fiecare an, ci mai ales de intervalele orare in care are loc cea mai mare parte a consumului de energie electrica: daca consum mult in timpul zilei, atunci un sistem fotovoltaic vă va ajuta mult. Dacă, în schimb, consum mare de kilowați-oră (kWh) este seara și noaptea, vei continua să plătești facturi de energie electrică, iar energia introdusă în rețea zilnic va rambursa parțial facturile de energie electrică.

Cât produce un sistem fotovoltaic de 3 kW în diferite luni ale anului

Să luăm ca exemplu orașul Sibiu, reprezentativ pentru valorile medii din țara noastră. În Sibiu, aceeași centrală de 3 kW produce în medie 13-15 kWh pe zi în lunile de vară iunie, iulie și august, până la 5-7 kWh pe zi în decembrie. Este cazul în care sistemul este orientat spre sud, are panouri înclinate la 35 de grade față de sol și nu are umbrire „artificială”.

Astfel, producția variază de la un minim de 150 kWh/lună în decembrie până la un maxim de 450 kWh/lună în iulie.
Evident, acestea sunt estimări și producția poate fi parțial condiționată de condițiile meteorologice și atmosferice.

LunăCat produce un sistem fotovoltaic de 3 kW România
pe lună kWh/lună
ianuarie200
februarie240
Martie343
Aprilie373
Mai400
iunie436
iulie450
August438
Septembrie343
octombrie309
noiembrie212
decembrie210
Media
anuală
329 kWh/luna
Total
AN
3954 kWh pe an
Acest tabel are valori estimative. Poate avea o marja de eroare +/- 10%

Costul unui sistem fotovoltaic de 3 kW

Există numeroase combinații de produse pe piață pentru a crea un  sistem fotovoltaic de 3 kW: panouri fotovoltaice mai mult sau mai puțin eficiente, de diferite mărci, de diferite puteri. Aceste diferențe sugerează că nu există un preț unitar pentru toate sistemele fotovoltaice de 3 kW, dar fiecare sistem trebuie evaluat prin compararea componentelor și prețurile relative.

În general, costul unui sistem fotovoltaic de 3 kW, cu cele mai bune produse de pe piață, variază între 4,500 € și 8,000 €. Aceste prețuri se referă la costurile medii ale unui sistem fotovoltaic „la cheie”, adică inclusiv proiectarea, instalarea, gestionarea documentelor și asistența.

SUPRAFAȚA NECESARĂ PENTRU UN SISTEM FOTOVOLTAIC DE 3 KW

puterea sistemului fotovoltaicPutere cu un singur panouNr. module fotovoltaice necesareSuprafața panouluiZona necesară
3 kW280W101,65 mp17 m2
3 kW360W81,65 mp10 m2

Câte panouri fotovoltaice întră într-un sistem de 3 kW?

Dacă evaluați mai multe estimări pentru construcția unui sistem fotovoltaic de 3 kW, probabil veți fi observat că există  un număr de panouri fotovoltaice diferite.

De fapt, ai putea găsi oferte în care sunt 10 panouri, sau oferte cu 8 panouri. Dar de ce există această diferență?

Simplu, deoarece fiecare modul fotovoltaic are o putere diferită, adică este capabil să producă o cantitate diferită de energie. Mai jos este un tabel care evidențiază trei soluții diferite pentru crearea unui sistem fotovoltaic de 3 kW, cu trei module de la cele mai populare trei mărci: Sunpower, Jasolar și Q.Cells.

TABEL DE DATE PENTRU SISTEMUL FOTOVOLTAIC DE 3 KW

Nume de marcăNumărul de moduleWp
SunPower8360
Jasolar10300
Qcells11280

Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *