Pret panouri fotovoltaice, cât cheltuiți pentru un sistem


Sistemele fotovoltaice cele mai solicitate în România sunt cele cu o putere de 3Kwp si 5Kwp.

Acum, că prețurile panourilor fotovoltaice au scăzut dramatic și că în 2021 am putea observa o nouă scădere din cauza eliminării taxelor de import la modulele chinezești, investiția devine interesantă.

Pret panouri fotovoltaice

Prețurile unui panou fotovoltaic, așa cum am menționat, a scăzut drastic. În 2016 am asistat la o tendință descendentă care a continuat pentru 2017, 2018, 2019, 2019, 2020, 2021 și se așteaptă o nouă scădere în 2022, așa cum subliniază previziunile celui mai recent raport al Departamentului de Energie al SUA.

pret panouri fotovoltaice

Potrivit studiului, în 2015 prețul mediu al unui modul era de 0,60 cenți SUA pe watt sau 55 cenți euro (calculat pe un curs de schimb euro-dolar de 1,1). Trebuie adăugat TVA și costul revânzătorilor, prin urmare suma trebuie înmulțită cu cel puțin 1,5. Trebuie să adăugăm costul unui invertor (circa 30-40 de euro cenți pe watt pentru mărci precum Sma sau Rec), suporturi pentru fixarea modulelor, contoare, cabluri și forță de muncă pentru instalare.

Prețul unui sistem fotovoltaic de 3KWp în 2022 costa între 4800 și 5800 de euro. Depinde mult de calitatea modulelor alese, cele mai scumpe, respectiv Sunpower si Panasonic, sunt si cele care au randamente de 20% fata de o medie de 14-15%.

Dar noutatea care ar putea scădea și mai mult prețul modulelor fotovoltaice este eliminarea taxelor de import pe panourile chinezești. De fapt, la 18 iulie 2018, Comisia Europeană a decretat SFÂRȘITUL TAXELELOR impuse modulelor de siliciu cristalin din CHINA, Malaezia și Taiwan. Ce se va întâmpla acum? Având în vedere că aceste produse sunt și mai atractive din punct de vedere economic, în 2022 ar putea exista o nouă scădere a prețului lor care va trage în jos și modelele produse în UE sau în SUA. Aceasta este doar o ipoteză, dar prețurile ar putea rămâne constante și ar putea crește profiturile restante ale producătorilor.

Costurile panourilor fotovoltaice 2022

Tip modul PVPret
€/Wp fara TVA
TendinţăTip de modul fotovoltaic din acest interval
Eficiență ridicată0,60-1,1%Module de înaltă eficiență de la Panasonic sau Sunpower cu o eficiență între 20 și 21%
Eficiență medie0,55-1,0%Panouri total negre cu putere intre 190 si 320 Wp
Panouri chinezesti de bună calitate0,49-1,1%Module fotovoltaice cu 60 de celule, cadru standard din aluminiu, baza alba si putere intre 245 si 320 Wp. Este cel mai raspandit modul de pe piata. Acesta reprezintă prețul mediu al panourilor fotovoltaice din România
Panouri chinezesti de calitate scăzută0,45-1,0%Module economice „low profile”, mărci secundare, low cost.

Costul invertorului

Un element esential al unui sistem fotovoltaic este invertorul. Este un dispozitiv care convertește curentul produs de modulele solare din curent continuu în curent alternativ. Este esential pentru buna functionare a sistemului fotovoltaic deoarece aproape toate electrocasnicele din casa noastra au nevoie de curent electric alternativ pentru a functiona.

Este un element de cheltuială important pentru că nu este ieftin. Să presupunem că prețul este proporțional cu dimensionarea sistemului, prin urmare, cu cât invertorul este mai puternic, cu atât prețul acestuia va fi mai mare. Sa zicem ca suntem la ordinul de 0,30/0,40 euro pe Kw. Deci un invertor de 3 kW costa in jur de 1000-1200 euro.

Cât spațiu ocupă un sistem fotovoltaic?

Depinde de tipul de module fotovoltaice alese, adică depinde de performanța acestora. Dacă luăm ca referință cele mai performante mărci, adică Sunpower și Panasonic (fostă Sanyo), 20 de metri pătrați ar putea fi suficienti. Cu cât eficiența este mai mică (este indicele pe care îl găsim pe fișa tehnică a modulului) cu atât mai mult spațiu ocupă panoul. Pentru randamente intre 13 si 15% este nevoie de aproximativ 25 m2.

Câtă energie poate produce un sistem fotovoltaic

Depinde de locul în care intenționați să vă instalați sistemul. Un sistem fotovoltaic de 3 kwp în nordul României poate produce de la 2000 la 2800 kw pe an, în est-vest de la 2800 la 3200 kw, iar în sudul României de la 3200 la 3800 kw, pentru a înțelege mai bine puteți consulta harta solară de mai jos. Cu trackerele solare, randamentele se îmbunătățesc, la fel cum se îmbunătățesc dacă sunt utilizate module de înaltă eficiență.

harta-solara-romania

Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *