Balcoanele solare: noua modă pentru a obține energie gratis


Panourile fotovoltaice de balcon, sau sistemele fotovoltaice de balcon, sunt sisteme compacte care vă permit să generați energie solară la scară mică. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a fi instalate pe balcoane sau fațade de clădiri și folosesc lumina soarelui pentru a o transforma în energie electrică utilizabilă.

balcoane fotovoltaice

Poate reprezenta o solutie interesanta atunci cand nu se poate instala un sistem traditional pe acoperis. De altfel, dacă toate condominiile ar fi de acord, panourile solare de pe acoperiș ar fi foarte avantajoase pentru producerea de energie a întregii clădiri.

Fotovoltaic pentru balcon: cum funcționează?

Panourile solare fotovoltaice pentru balcon sunt sisteme plug and play, adică module mici, ușor de instalat și imediat gata de utilizare. Panoul plug and play poate fi montat pe orice balcon sau terasă rapid și ușor, cu o putere care în general nu depășește 350 de wați.

Este posibil ca panourile fotovoltaice de balcon să nu aibă baterii pentru depozitare, așa că toată energia trebuie consumată atunci când este produsă, adică în timpul zilei. Prin integrarea unui sistem de stocare, totuși, este posibilă stocarea energiei electrice în timpul zilei pentru a o folosi seara, noaptea și în zilele înnorate.

Cum funcționează un panou fotovoltaic de balcon? Sistemul fotovoltaic de balcon este compus în principal din panouri solare care, la rândul lor, sunt formate din celule fotovoltaice de siliciu, capabile să capteze fotonii luminii solare și să îi transforme în energie electrică prin fenomenul efectului fotovoltaic. 

Această energie este apoi convertită în curent continuu (DC) și poate fi utilizată direct pentru alimentarea electrică a aparatelor de uz casnic sau pentru a încărca dispozitive electronice prin intermediul unui invertor, care transformă curentul continuu în curent alternativ (AC) compatibil cu uz casnic.

Inainte de a lua in calcul achizitionarea unui panou fotovoltaic pentru balcon, este o idee buna sa evaluati toate avantajele si dezavantajele rezultate in urma instalarii acestor dispozitive. Unul dintre cele mai evidente avantaje se referă la sistemul „plug and play”, o particularitate a panourilor fotovoltaice de balcon. Acestea din urmă sunt concepute pentru a fi ușor de instalat, astfel încât chiar și utilizatorii fără abilități tehnice specifice le pot asambla independent. Prin urmare, pentru a putea profita de energia generată de panourile fotovoltaice de balcon plug and play, pur și simplu conectați-le direct la o priză casnică, făcând conectarea sistemului extrem de simplă și imediată.

De aceea, este important de retinut ca panourile fotovoltaice de balcon sunt produse standard, dar avantajoase datorita usurintei lor de instalare de catre cumparator, fara a necesita interventia unui tehnician de specialitate. Posibilele dezavantaje legate de achiziționarea acestor dispozitive apar odată cu comparația cu sistemele tradiționale. Un sistem fotovoltaic instalat pe acoperișul casei, adică un sistem tradițional, oferă o capacitate mult mai mare decât un sistem fotovoltaic de balcon. Acest lucru se datorează faptului că sistemul de acoperiș este proiectat la comandă, profită la maximum de expunerea ideală spre sud și reduce orice umbrire la minimum. 

Dimensiunea medie a sistemelor de acoperiș variază de la 4 la 9 kW, în timp ce sistemele fotovoltaice de balcon ajung la maximum 1 kW. În consecință, în timp ce un sistem tradițional, combinat cu un sistem de stocare, poate garanta economii de până la 75% la factura de energie electrică, un kit de balcon poate ajunge la maximum 20%.

Un alt aspect important se referă la durata de viață a  sistemelor fotovoltaice tradiționale, care este estimată în medie la aproximativ 20 de ani. Aceste sisteme pot nu numai să reducă costurile cu energia, ci și să crească valoarea proprietății, influențând pozitiv clasa energetică a acesteia, îmbunătățind-o cu una sau două clase. În schimb, panourile fotovoltaice de balcon nu oferă aceste beneficii pe termen lung. Cu toate acestea, acestea sunt mult mai accesibile decât costurile sistemelor tradiționale.

Balconul fotovoltaic merită?

Costul unui panou fotovoltaic de balcon de 300 de wați poate varia în medie de la 300 la 600 de euro, în timp ce un sistem plug and play de 600 de wați poate costa în jur de 1.000-1.400 de euro. La aceasta suma trebuie adaugat apoi si costul montajului, cu un cost in jur de 200-250 euro pentru montaj de catre tehnicieni calificati.

Trebuie să considerăm apoi că un panou de 300 de wați produce în medie 1.200 de wați de energie electrică pe zi, cu un randament anual de aproximativ 500-650 kWh.

Pentru a stabili dacă merită instalarea panourilor fotovoltaice pe balcon, este deci necesar să se evalueze raportul cost-beneficiu, pentru a înțelege cât timp va dura recuperarea investiției inițiale.

Cât costă un panou fotovoltaic de balcon

Costul panourilor fotovoltaice de balcon poate varia în funcție de puterea sistemului, de marcă, de calitatea componentelor și de caracteristicile specifice ale produsului. Cu toate acestea, în general, panourile fotovoltaice de balcon sunt considerate o soluție mai economică decât sistemele fotovoltaice tradiționale instalate pe acoperișurile caselor. Costul fotovoltaicilor de balcon poate varia de la 700 la 2500 de euro, în funcție de specificațiile kit-ului.

Este important de remarcat faptul că costul fotovoltaicilor de balcon este de obicei mai mic decât sistemele tradiționale deoarece capacitatea de producere a energiei este limitată în comparație cu un sistem pe acoperiș. Fotovoltaicele de balcon au o capacitate maximă de obicei mai mică de 1 kW, în timp ce sistemele tradiționale pot atinge capacități de câteva zeci de kW. Prin urmare, prețul sistemului fotovoltaic de balcon este influențat de dimensiunea și performanța sistemului.

In concluzie, se poate spune ca un sistem fotovoltaic de balcon este indicat doar daca nu exista alternative valabile. De exemplu, poate fi o alegere potrivită atunci când nu aveți un acoperiș al proprietății proprii sau cerințele necesare în ceea ce privește spațiul, structura și expunerea. În plus, poate fi o soluție interesantă pentru cei care preferă să evite investiția inițială cerută de un sistem tradițional sau au nevoie de o soluție ușor demontabilă, ca în cazul unei case închiriate.

Cu toate acestea, este important să luați în considerare cu atenție limitările și performanța mai scăzută a acestei opțiuni în comparație cu sistemele fotovoltaice tradiționale, pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la alegerea opțiunii care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Avantajele panourilor solare de balcon

Un sistem fotovoltaic de balcon oferă mai multe avantaje:

  • este posibil să instalați panoul fotovoltaic cu ușurință, fără a efectua lucrări costisitoare și complexe;
  • sistemul se conectează la rețea rapid și ușor, doar conectați ștecherul electric la o priză de alimentare dedicată;
  • fotovoltaica de balcon contribuie la reducerea costurilor facturii de energie electrica, producand o parte din energia electrica necesara nevoilor dumneavoastra de energie;
  • este posibil să se reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să fie mai durabil consumul de energie electrică la domiciliu;
  • comparativ cu un sistem fotovoltaic traditional, costurile initiale sunt reduse

Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *