Cum să îmbunătățiți eficiența energetică a unei case


Vine iarna, frigul este pe cale să ajungă la noi și așa cum se întâmplă în fiecare an ne pornim din nou caloriferele.

Datorită creșterii rapide a costului gazului și a creșterii conștientizării sociale cu privire la grija pentru mediu, economisirea și reutilizarea, mai jos vă oferim câteva sfaturi pentru a crea un mediu acasă eficient energetic.

Vom răspunde la întrebările: Cum să economisim energie? Cum să-ți încălzești casa eficient, fără a risipi bani sau energie? și Care este cel mai bun sistem de încălzire a locuinței?

CARE SUNT CELE MAI BUNE SISTEME DE ÎNCĂLZIRE?

Nu există un sistem de încălzire mai bun decât altul. Înainte de a găsi răspunsul corect pentru casa dvs. și cerințele acesteia, ar trebui, ca întotdeauna, să faceți o analiză a stării casei dvs.

  • În ce fel de casă locuiești? Casă sau apartament?
  • Ce dimensiune are casa? Ce dimensiune au camerele? Este o casă cu mai multe etaje?
  • Are nevoie doar de incalzire sau are nevoie si de apa calda?
  • O casă este conectată la alimentarea cu gaze naturale? Vrei să treci la o sursă de energie regenerabilă?
  • Locuiești într-o zonă foarte rece iarna?

Întrebările pe care vi le puteți pune ar putea continua la nesfârșit deoarece fiecare aspect poate fi important atunci când creați un sistem de încălzire eficient pentru casa dumneavoastră.

Desigur, cel mai important sfat este să te consulți cu un profesionist calificat; Cu toate acestea, în acest ghid poți folosi câteva idei pentru a analiza și a alege cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta.

Economie de energie cu un cazan în condensare

Spre deosebire de un cazan convențional, centrala în condensație nu elimină gazele de ardere în mediu, ci mai degrabă le reutiliza pentru a încălzi locuința.

Incalzirea cu centrala in condensatie este un sistem care economiseste energie cu minim 20/30%; Este prietenos cu mediul deoarece este mai puțin poluant și, de asemenea, vă permite să economisiți bani.

Exista diferite tipuri de cazane in condensatie in functie de cerintele fiecarei locuinte. Unele modele iti pun la dispozitie apa calda, disponibila oricand si in diferite parti ale locuintei sau, daca ai un apartament mic, poti opta pentru un model de boiler instant fara centrala care se activeaza doar la deschiderea unui robinet.

Cazanul in condensatie poate fi combinat si cu un sistem de pompa de caldura si/sau panouri fotovoltaice.

Centrala in condensatie are avantajul de a reduce consumul si de a eficientiza sistemul de incalzire, insa aceasta nu este solutia potrivita pentru toata lumea.

Acest sistem presupune necesitatea de a avea o locuinta incalzita in mod constant. Daca nu va cere sa va incalziti locuinta in mod continuu, veti fi irosit bani pe o investitie care nu este potrivita pentru casa dumneavoastra.

Cu o centrala in condensatie poti folosi caloriferele tale existente iar daca nu ai racord la gaze naturale poti opta pentru o centrala pe GPL atata timp cat ai spatiul necesar montarii rezervorului de combustibil.

Incalzire ecologica cu pompa de caldura

Încălzirea locuinței cu o pompă de căldură este unul dintre sistemele de încălzire regenerabile disponibile pe piață și utilizează energie termică din surse precum apa, solul și aerul.

Cu pompa de caldura iti vei lua adio gazelor de esapament si fosilelor poluante. Este ideala atat pentru incalzire iarna, cat si pentru racire vara, insa folosirea acestui tip de incalzire in zonele foarte reci nu este recomandat deoarece isi poate pierde eficienta.

Cu pompa de caldura devii independent de gaz, dar trebuie sa ai spatiu exterior adecvat pentru a instala sistemul. Pompa de caldura functioneaza perfect cu incalzirea in pardoseala si, in general, in locuintele cu o izolare termica buna.

Pompa de căldură funcționează perfect și cu un sistem fotovoltaic pentru a economisi și mai mulți bani.

Un sistem de incalzire cu pompa de caldura iti permite economii financiare considerabile pe termen lung, dar inseamna o investitie initiala destul de costisitoare. 

Incalzire ecologica cu boiler pe biomasa

Un alt sistem de încălzire ecologic și economic este încălzirea pe biomasă. Este un sistem care folosește biomasă derivată din lemn (pelete, lemn de foc, așchii) drept combustibil și, prin urmare, este prietenos cu mediul, cu emisii reduse de sulf și alți poluanți atmosferici.

Un sistem de încălzire pe biomasă economisește între 20% și 50% față de un sistem tradițional cu gaz metan sau diesel. Este o solutie ideala pentru cei care doresc sau nu au gaz metan si pentru cei care au nevoie sa aiba apa la temperatura ridicata.

Încălzirea cu biomasă necesită o zonă mare de depozitare a biomasei. Datorita sistemului sau automatizat si cu consum redus, este ideala pentru spatii medii si mari, precum hoteluri, scoli, cladiri publice si centre comerciale.

CUM SĂ ÎMBUNĂTĂȚIM EFICIENȚA ENERGETICĂ A UNEI CASE?

Este indicat să începeți cu întrebarea: Ce este eficiența energetică în încălzirea unei locuințe?

Un sistem eficient energetic este acela care obține un rezultat consumând mai puțină energie și mărind rezultatul general. În practică, cu cât se consumă mai puțină energie pentru necesarul de energie necesar, cu atât eficiența energetică este mai mare.

Pe lângă alegerea sistemelor de încălzire moderne, avansate și ecologice, precum cele enumerate, există o serie de mici trucuri pentru a vă face sistemul de încălzire mai eficient.

Mai jos listăm câteva sfaturi pentru a economisi energie și bani, respectând în același timp mediul înconjurător:

Evitați acoperirea caloriferelor

Folosirea caloriferului pe post de uscător de rufe sau amplasarea de mobilier sau draperii în fața caloriferelor îngreunează răspândirea căldurii și, prin urmare, irosește energie și bani.

Întreținerea instalațiilor

Pe lângă faptul că este o cerință legală, întreținerea instalației este cel mai important lucru pentru a menține sistemul de încălzire în stare corectă, pentru a evita risipa de energie și pentru a economisi bani. Un sistem curat, fără murdărie funcționează mai bine și vă ajută să aveți grijă de mediu.

Temperatura ambiantă și timpii de aprindere

Este esențial să controlați temperatura camerei. Nu este bine sa ai un spatiu cu temperatura camerei prea fierbinte intrucat este daunator sanatatii. Temperatura ideală a camerei variază între 19 și 22 de grade. Pentru fiecare grad redus în camera ta, poți economisi între 5% și 10% din energie. Dacă vă încălziți casa în timpul zilei, se generează suficientă căldură pentru a vă încălzi camera chiar și noaptea, când cel mai bine este să țineți încălzirea oprită.

Usi si ferestre

Usile si ferestrele bine izolate economisesc multa energie in procesul de incalzire. Închiderea obloanelor și protejarea ferestrelor și ușilor cu perdele groase pe timp de noapte previne pierderea căldurii spre exterior.

Instalați robinete termostatice

Supapele termostatice servesc la reglarea temperaturii fiecărei încăperi, deoarece reglează debitul de apă caldă către calorifere. În acest fel, temperatura fiecărei încăperi poate fi controlată fără a pierde energie.

Solutii tehnologice pentru incalzire

Abilitatea de a programa încălzirea în funcție de fusurile orare, chiar și cu utilizarea dispozitivelor tehnologice de la distanță, vă ajută să economisiți bani și să stabiliți și să începeți să vă încălziți locuința exact atunci când trebuie să o porniți.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *