Incălzirea casei cu zero costuri? Este posibilă cu ajutorul compostului


O tehnică simplă care necesită puțină tehnologie pentru a produce apă caldă și îngrășământ excelent. Datorită muncii bacteriilor, deșeurile agricole devin bogăție.

incalzirea cu compost

Compostul generează căldură prin descompunerea materialelor care îl compun. Într-un composter mare (mai multe tone), temperatura poate ajunge la 80°C. Această căldură poate fi recuperată în procese agricole sau industriale, pentru a preîncălzi spațiile de lucru ale fermierului sau pentru a usca alte materiale, de exemplu.

Războiul total pe care l-am purtat împotriva bacteriilor ne duce puțin departe. Am vorbit adesea despre el referindu-se la microbiota intestinală, la microbiologia care rezidă în solurile fertile sau la alimentele fermentate, care datorită acțiunii bacteriene devin mai hrănitoare, digerabile și mai conservabile.

Legătura cu energia regenerabilă este poate mai puțin evidentă și tocmai despre aceasta dorim să vă vorbim, dintr-o perspectivă total diferită de cea obișnuită, datorită unui proces elementar și fascinant: producerea de căldură prin sisteme de termocompost, o soluție la îndemână, mai ales pentru cei care locuiesc in mediul rural, care necesita doar folosirea crengilor si a altor deseuri de taiere, cu o serie de numeroase avantaje. Funcția termocompostului este dublă: pe de o parte produce căldură, pe de altă parte transformă reziduurile vegetale în substanțe prețioase pentru utilizare, cum ar fi îngrășământul, perfect digerat prin procesul microbian și deci gata de utilizare, cu biodisponibilitate ridicată.de nutrienti utili solului.

Thermocompost s-a născut din experiența lui Jean Pain, un permacultor francez de origini elvețiene, care în anii 1970, pe moșia sa agricolă de la poalele Alpilor provensali, a reușit să dezvolte o metodă simplă și economică de producere a energiei și a îngrășămintelor din lemn. Sistemul pe care l-a proiectat ne permite și astăzi să obținem energie termică din procesele naturale de compostare, folosind un sistem low-tech, ușor de realizat de oricine.

Cum functioneazã

Pentru a ne aprofunda cunoștințele despre funcționarea și utilizarea acestei tehnologii am contactat Revitae din Bologna, o asociație care promovează și unește sustenabilitatea, cultura, inovația agricolă, care se ocupă de energie regenerabilă, management durabil al resurselor, principii și practici ale permaculturii .. „Tehnica folosită presupune construirea unei grămadă cilindrice de aproximativ 2 metri înălțime și cu diametrul de 3-7 metri, formată din așchii de lemn, ramuri, gunoi de grajd, tuns de iarbă și alte materii organice vegetale, în interiorul căreia sunt așezate din colaci de teavă în care se află apă. O pompă permite circulația apei, care este în general stocată într-un depozit termic.

incalzirea pe baza de compost

În timpul procesului de compostare aerob materia organică este degradată și transformată în compost datorită activității microorganismelor. În această fază se produce căldură, deoarece reacțiile implicate sunt similare cu cele ale arderii, dar au loc mai lent. Din acest proces se obține un compost excelent, bogat în lignină și dotat cu proprietăți importante, nu numai îngrășăminte, ci și amelioratoare de sol, capabile să îmbogățească structura solului.

„Termocompostarea, de fapt, accelerează reacțiile care apar în natură”, explică Danubio. „Cu diferența că, atunci când reacțiile au loc în aer liber, condițiile nu sunt întotdeauna ideale și o mare parte a materiei organice tinde să se îndepărteze sub formă de CO 2 si alte molecule volatile. In acest fel se produce insa o baza importanta de sol, cu bogatie si echilibru microbiologic neprețuit și cu alte substanțe prețioase, cum ar fi hidrolizate de polimeri de lignină.” Pentru un neprofesionist, toate acestea au aroma magiei: în interiorul grămezilor se alternează diferite clase de bacterii și microorganisme, dar niciuna nu prevalează complet asupra celeilalte. Bacteriile dăunătoare sunt reținute în mod eficient. Iar solul tratat cu acest tip de compost este îmbogățit cu fertilitate, porozitate și rezistență la fenomenele hidrogeologice. Mai mult, o parte din carbonul prezent în deșeurile organice vegetale rămâne prins în compost, cu funcția de sechestrare a dioxidului de carbon care, altfel, ar contribui la formarea gazelor cu efect de seră de origine naturală.

Încălzirea pe bază de compost în practică

Termocompostarea este o tehnică deosebit de avantajoasă în zonele rurale, unde deseori trebuie să aruncăm cantități considerabile de biomasă. Această practică reprezintă cu siguranță o metodă mai inteligentă decât arderea reziduurilor vegetale care, da, poate produce energie și căldură, dar cu emisia de CO și vapori toxici. Tăierile pot fi în schimb mărunțite fin și îngrămădite în grămezi. Restul este făcut de bacterii, care pot fi deja disponibile sau adăugate prin inocularea gunoiului de grajd, cu o producție de căldură care este în medie de 50° C. Un sistem hidraulic simplu realizat cu țevi de polietilenă și o mică pompă electrică permit extragerea apei calde.

Biotehnologul nostru ne ajută să distingem două tipuri de termocompost. „Sistemul clasic”, spune el, „prevede inocularea unei cantități reduse de gunoi de grajd, de preferință din agricultura ecologică, de la 5% la 20%, pentru a nu altera structura și porozitatea grămezii. De fapt, gunoiul de grajd provoacă o creștere imediată a temperaturilor deja în prima fază de compostare, asigurând igienizarea inițială. Mai există apoi un alt sistem, care presupune lucrul 100% cu gunoi de grajd, dar este o tehnologie mai complexă, creată doar în Germania și Austria de asociația germană Native Power.
Termocompostul poate include apoi introducerea unui digestor anaerob independent în interiorul acestuia, astfel încât să se poată obține biogaz. Dar este un sistem care necesită mai multă atenție.”

Astfel, în practică se utilizează 10-15% gunoi de grajd (bălegar) și o proporție de 85-90% resturi vegetale (indeosebi crengi de lemn, rumeguș, chipsuri de lemn, frunze, etc).

O instalație de termocompostare are nevoie de un spațiu care variază de la 10 la 50 m² și poate fi creată cu cheltuială mică de oricine cu un minim de abilități manuale și experiență. Vă permite să creați economii circulare mici și să îmbunătățiți resursele locale cu beneficii importante în ceea ce privește rezistența economică, de mediu și socială a teritoriilor. O soluție low-cost pentru reducerea consumului de combustibili fosili în fermă și exploatarea deșeurilor biodegradabile, care ajung să fie transformate în compost de înaltă calitate, îmbunătățind caracteristicile solului și, în consecință, și a alimentelor produse.

sursa foto: myprojectcorner.com

Ce randament are încălzirea pe bază de compost

Temperatura eliberata de compostator ajunge oriunde intre 55-70°C, temperaturi care sunt mai mult decat suficiente pentru a fi folosite in bucatarie si baie. Cu o cantitate bună de compost se poate produce apă la o temperatură de aproximativ 58°C timp de 18 luni folosind aproximativ 120 de tone de materiale organice (cu 50 de tone a obținut apă caldă la 60°C timp de șase luni).

În practică, pentru a încălzi o casa de aproximativ 70mp timp de 3-4 luni ar fi necesară o cantitate de aproximativ 20-25 tone de compost.

Probabil că pentru cei care nu au materie la îndemână (gunoi de grajd, frunze, crengi, etc) poate părea greu de procurat o cantitate considerabilă de compost, însă dacă avem la îndemână aceste resturi situația se schimbă.

Încălzire alternativă cu compost: care sunt avantajele?

Deși încă foarte rar folosită, încălzirea cu compost are multe puncte tari:

  • Această metodă de încălzire este independentă de lumina soarelui, spre deosebire de panourile solare.
  • Compostul poate fi reutilizat pentru a cultiva fructe și legume de grădină.
  • Compostul întreținut cu grijă poate încălzi o casă de dimensiuni medii timp de un an și jumătate.
  • Sortarea deșeurilor și conceptul de casă pasivă se încadrează perfect în această abordare ecologică.
  • Se fac economii atât la gaz, cât și la electricitate.

Dezavantajele încălzirii cu compost

Pe de altă parte, anumite diferențe de temperatură pot apărea ca:

  • apă foarte fierbinte la începutul instalării;
  • o temperatură care scade treptat.

Întreținerea este necesară la fiecare 3 sau 4 săptămâni. Odată ce descompunerea organică este completă, grămada de compost trebuie refăcută.

Vă rugăm să rețineți: cantitatea estimată de material necesară trebuie să fie egală cu volumul de suprafață pe care dorim să o încălzim folosind acest sistem, ceea ce poate necesita o mulțime de ore de implementare pentru o persoană.

Dar ce este mai exact acest compost magic?

Celebra metodă Jean Pain se bazează pe un sistem ingenios de producere a căldurii și a îngrășământului din descompunerea compostului din perii. El își descrie metoda într-o carte publicată în 1973, Les Methodes Jean Pain ou Un Autre Jardin (acum epuizată). În 1981, obține un articol în Reader’s Digest (30 de milioane de exemplare și 12 limbi), articol care a făcut înconjurul lumii, dar al cărui inventator nu a putut beneficia de succes deoarece a murit în același an, în 1981. Acesta este motivul pentru care metoda originală nu a fost îmbunătățită, dar astăzi merită să reapară. După cum v-am spus, el folosește lemn, pe care îl șlefuiește într-o mașină prototip care produce o măcinare de așchii fine.… După doar 9 luni de udare, compostul produs este foarte bogat. Apoi a observat că descompunerea acestui compost a eliberat multă căldură. Apoi creează un sistem de producere a energiei termice alimentat de căldura acestui compost „magic”. La vremea respectivă, era capabilă să asigure întregul necesar de încălzire, apă caldă și energie electrică a unei case.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

2 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Pai daca nu mai șanț câteva animale și UE interzice vacile,porci etc de undeai facem compost? Iarba,frunzele etc nu au o putere mare fara băligari produs de animale.iar la cate gospodari șanț in țară nu ajunge așa că nu ai au randament.randament aveau pe vremea comuniștilor când țara era plină de animale.cu UE va fi dor distrugere și prețuri mari.rusine UE

    1. Cel mai bun randament se poate obține cu ajutorul crengilor tocate. Doar că trebuie o cantitate considerabilă.