Cât consumă un ventilator: tipuri și consum comparat


Odată cu venirea verii, temperatura începe să crească și oamenii caută o soluție pentru a combate căldura. Cea mai evidentă soluție ar fi să instalați un aparat de aer condiționat în casa sau biroul dvs., dar preferarea ventilatorului este mai convenabilă și mai sănătoasă. Totuși, rămâne de înțeles cât consumă un ventilator pentru a calcula consumul de energie. Totuși, trebuie menționat că acest dispozitiv garantează aer proaspăt și ventilat încăperilor clădirii și oferă o anumită eficiență energetică, ajutând consumatorii să facă economii la facturile de energie electrică. Acest aspect este deosebit de important, mai ales într-o perioadă de incertitudine privind costurile cu energia electrică.

Consumul real al ventilatorului

Înainte de a cumpăra ventilatorul, este normal să vă puneți o întrebare: cât consumă?

Consumul mediu al unui ventilator este de aproximativ 50/100 de wați pe oră. Pentru comparație, puterea aparatului de aer condiționat depășește cu mult 500 de wați pe oră, ajungând la aproximativ 700 de wați.

Pentru a răspunde mai precis la întrebare, totuși, trebuie luați în considerare diverși factori. De fapt, consumul de energie depinde foarte mult de model și putere. Alte elemente, precum orientarea, dimensiunea și timpul de utilizare, au și ele impact. Pe piață există diverse tipuri de dispozitive, printre acestea se remarcă cele de tip turn, cele de tavan și cele de masă. Fiecare are propriile specificații și caracteristici. De exemplu, ventilatoarele de tavan pot avea o putere cuprinsă între 10 și 60 de wați, în timp ce ventilatoarele de masă au de obicei o putere de 20-30 de wați.

Deși puterea ventilatorului poate varia, consumul real depinde în principal de timpul de utilizare și de viteza setată. Menținerea ventilatorului pornit toată ziua și toată noaptea ar putea crește semnificativ consumul de energie electrică. Pentru a reduce cheltuielile, este utilă reglarea vitezei și a timpului de pornire, astfel încât să se limiteze costul facturii de energie electrică.

Nu trebuie uitat că aparatul are un impact asupra mediului înconjurător. Funcționarea sa nu răcește aerul, ci îl circulă, dispersându-l. Aparatul se dovedește a fi o soluție excelentă în interiorul încăperilor în care există deja aer proaspăt, în timp ce în încăperile foarte calde și umede, eficiența lui este mai slabă.

Cât consumă diferitele tipuri de ventilatoare

Modelele de ventilatoare de pe piață sunt împărțite în diferite tipuri. Există dispozitive de masă, montate pe coloană, montate pe tavan, de sine stătătoare, montate pe turn și nebulizatoare. Aceste caracteristici influenţează puterea , aspectul principal în determinarea consumului de energie.

Pentru a ști cât consumă un ventilator, o regulă bună este să verificați întotdeauna, înainte de cumpărare, consumul în wați indicat de producător pe ambalajul ventilatorului. Mai mult, trebuie avut in vedere ca pretul de achizitie al acestui tip de produs este mai mic, chiar de 10 sau 15 ori, fata de cel al aparatului de aer conditionat, fara a avea in vedere ca consumul unui aparat de aer conditionat este categoric mai mare.

Printre cele mai eficiente modele de ventilatoare se numara ventilatoarele de podea si tavan, care au de obicei o putere capabila sa ajunga la 200 Watti. Aceste date ne ajută să înțelegem cât de mult poate consuma aparatul. Un alt factor de evaluat se referă la numărul de ore în care ventilatorul este pornit, care trebuie plasat în raport cu viteza setată. Acestea sunt principalele variabile pentru cunoașterea consumului efectiv de energie.

Pentru a ști cât cheltuiești, trebuie să cunoști și prețul energiei electrice aplicat de furnizorul tău. Costul unitar este diferit în funcție de ofertă și, prin urmare, afectează suma de pe factură aferentă utilizării ventilatorului în sine. Astfel poți ști exact cât vei cheltui pentru a menține camera răcoroasă în lunile de vară.

Puterea medie a aparatelor variază de la 30W la 60W și este întotdeauna indicată pe eticheta produsului, cu respectarea obligațiilor legale. Înainte de a face achiziția, este o idee bună să verificați specificațiile, astfel încât să vă pregătiți cât mai bine pentru utilizare și cheltuieli ce trebuie suportate. Poate fi util să avem câteva exemple generale de consum în legătură cu factorii care afectează cheltuielile energetice.

Consumul unui ventilator care funcționează toată ziua

Pentru a cunoaște datele precise, trebuie să analizați cazul specific și să cunoașteți modelul. Cu toate acestea, estimarea care se poate face ne permite să avem o idee generală a consumului. Cheltuielile energetice sunt cuprinse între 50 și 100 de wați pe oră, cu siguranță mai mici decât cele ale unui aparat de aer condiționat, care consumă în medie 700 de wați pe oră. Depinde mult de model, dar gândindu-ne la un ventilator pornit timp de 12 ore consecutive, costul relativ este între 0.7 și 1,2 lei.

Consumul pe timp de noapte al ventilatorului

Luând, de exemplu, un ventilator pornit toată noaptea, cu o putere de 45W, adică pornit timp de 8 ore, trebuie să înmulțiți wații cu orele. Calculul de făcut este 45×8= 360Wh, ceea ce corespunde la 0,36 KWh. Pentru a cunoaște cheltuiala, trebuie să cunoașteți prețul energiei, adică tariful pe 1 KW. Presupunând că furnizorul cere 0,8 lei, operațiunea de efectuat este: 0,36 kWh X 0,8 lei = 0,28 lei. Lăsând ventilatorul cu puterea de 45 de wați aprins pentru toată noaptea, cheltuiți puțin peste 20 bani. Cu toate acestea, dacă mențineți viteza la 2 în loc de 4, consumul de energie este redus la jumătate, adică la 22,5Wh în loc de 45Wh. Acest lucru vă ajută să economisiți bani, dar este esențial să aveți datele specifice pentru a face un calcul precis.

Consumul unui ventilator pe piedestal

Presupunând că utilizați un model de podea cu o putere de 50W, lăsat activ timp de 8 ore, aveți un consum total de 400Wh, egal cu 0,4KWh. Dacă înmulți aceste date cu un preț de 0,80 lei, ai costul unei zile. Cheltuiala se ridică așadar la 0,32 lei, ceea ce echivalează cu 9.6 lei pe lună. Suma este destul de mică și asta se datorează modelului și puterii. Desigur, consumul variază în funcție de viteză.

Consumul unui ventilator de masă

Acest tip de aparat este potrivit pentru racirea spatiilor mici, dar poate fi mutat foarte usor. În medie, un ventilator de masă are un consum de aproximativ 34 de wați, așa că dacă îl folosiți timp de 8 ore, cheltuiți 272 Wh, adică 0,272 kilowați oră. Presupunând că furnizorul aplică un preț de 0,80 euro, costul care trebuie suportat este de 0.21 lei pe zi, sau 6.5 lei pe lună.

Consumul unui ventilator de coloană

Acest tip de aparat include diferite modele, care au în medie o putere cuprinsă între 20 și 70 de wați. Consumul se modifica in functie de viteza si timpul de utilizare. În orice caz, trebuie să efectuați aceleași calcule văzute pentru alte tipuri de electrocasnice, verificând prețul stabilit prin contract pentru furnizarea dumneavoastră.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *