Rolul fațadei într-o clădire este de a se raporta la context și de a regla schimbul de căldură, aer și lumină între interior și exterior. Dintre soluțiile tehnologice posibile, peretele ventilat oferă numeroase avantaje în ceea ce privește economisirea energiei, izolarea fonică, protecția structurii, dar și valoarea arhitecturală. Dar cum funcționează fațadele ventilate? Care sunt cele mai potrivite materiale?
Fiecare clădire „comunica” și se raportează la exterior prin fațade. Izolarea termică și fonică, cantitatea de lumină și aer, depind de conformația fațadelor, care au scopul precis de a proteja și regla relațiile dintre „interior” și „exterior”. Există diferite tehnologii pentru crearea carcasei externe, fiecare cu punctele sale forte și punctele slabe. Printre acestea, o soluție deosebit de eficientă este cea a fațadelor ventilate, care garantează performanțe excelente atât iarna, cât și vara.
Ce este o fațadă ventilată și cum funcționează
Fațadele ventilate sunt un sistem de placare exterioară care se instalează uscat, potrivit atât pentru clădirile noi, cât și pentru intervențiile de reamenajare a clădirilor existente. O fațadă ventilată asigură o cavitate între peretele perimetral al clădirii și placarea exterioară.
Se adauga apoi un strat izolator in corespondenta cu cavitatea. Performanțele garantate de fațadele ventilate sunt excelente, tocmai datorită acestor caracteristici, plus flexibilitatea arhitecturală pe care o oferă, această tehnologie fiind din ce în ce mai răspândită în arhitectura contemporană. O fațadă ventilată își bazează funcționarea pe mișcarea aerului care este declanșată în interiorul camerei de aer. Aceasta este o mișcare convectivă naturală, care depinde de diferența de temperatură creată între interiorul și exteriorul cavității.
În funcționarea de vară, creșterea temperaturii aerului din cavitate cauzată de radiația solară de pe placare provoacă așa-numitul „efect de coș”, responsabil pentru o mișcare ascendentă a aerului. În acest fel, căldura este „preluată”, scăzând temperatura de pe peretele interior. În lunile de iarnă însă, când radiația este mai puțin intensă, cavitatea menține în echilibru temperatura internă a peretelui, reducând astfel problemele legate de umiditate și condens la suprafață.
Cum se construiește o fațadă ventilată
Structura portantă a clădirii, adică peretele, este definită ca suport, denumire datorată tocmai funcției sale de susținere a structurii fațadei ventilate și a stratului de finisare. Pe baza tipului de construcție al suportului se ia în considerare capacitatea acestuia de a susține greutatea fațadei ventilate și se evaluează dispunerea corectă a punctelor de fixare pe peretele de care urmează să fie atașată fațada.
Pe pereți este așezat un strat izolator continuu, care poate fi realizat cu panouri special concepute (cel mai des vata minerală bazaltică sub formă de plăci) și realizate pentru fațade ventilate. Pe lângă performanța termică, este necesar să se ia în considerare și rezistența la foc și durabilitatea materialului, care rămâne expus în cavitate pe toată durata de viață utilă. Fațadele ventilate sunt definite ca sisteme cantilever (un cantilever este un element structural rigid care se extinde orizontal și este susținut doar la un capăt), deoarece stratul de finisare este independent de perete, de care este atașat prin sisteme speciale de ancorare și suspendare, care pot fi vizibile sau ascunse. Aceste dispozitive au scopul de a distanța stratul de finisare al fațadei, de a crea camera de aer de dimensiunea potrivită și, în același timp, de a o susține.
În funcție de fațadă, se folosesc mai degrabă montanti și traverse decât console, în general din oțel sau aliaje ușoare. În unele cazuri, în special pentru clădirile mici și în domeniul construcțiilor verzi, este posibil ca sistemul de ancorare să fie realizat din lemn. Cavitatea are de obicei o latime cuprinsa intre 3 si 5 cm, fara obstacole interne care sa impiedice curgerea aerului, permise de gratare speciale de ventilatie situate la poalele fatadei si in varful acesteia.
In final se instaleaza placarea exterioara, realizata dintr-un material ce trebuie ales atat pentru performantele sale estetice cat si pentru performantele sale in ceea ce priveste rezistenta mecanica, agentii atmosferici, schimbarile de temperatura si foc.
Fațade ventilate: câteva exemple
Așa cum era de așteptat, placarea exterioară poate fi realizată cu diferite tipuri de panouri și materiale, în funcție de aspectul pe care doriți să îl aibă clădirea. În plus, fațadele ventilate permit unei clădiri existente să primească un aspect complet nou. Pe piata exista solutii si pachete special concepute pentru realizarea fatadelor ventilate.
Acoperiri metalice
Acest tip include panouri din aluminiu, otel zincat, inox, cor-ten etc., disponibile in general in diferite culori si finisaje, cu efecte luminoase de mare valoare estetica.
Aluminiul în special este un material care conferă clădirilor un stil inconfundabil de contemporan. Printre cele mai importante caracteristici ale sale amintim duritatea, ușurința și ductilitatea.
Placare cu lemn
Material natural prin excelenta, lemnul este tratat special pentru a fi instalat in exterior, pentru a evita problemele legate de imbatranire si expunerea la agentii atmosferici.
De ce să alegeți lemn pentru fațada dvs. ventilată? Acest material este capabil să fie eficient și, în același timp, să aibă un mare impact estetic. Capabil să ofere locuinței o izolare termică și fonică excelentă; este, de asemenea, rezistent la stres si, daca este tratat corespunzator, este capabil sa reziste mult timp daca este expus la intemperii. Exista numeroase esente pe piata: poti decide asadar care este cel mai potrivit pentru tine optand pentru diferite granulatii si culori.
Este un material care are o caracteristică foarte importantă: este rezistent în timp. Nu întâmplător este una dintre soluțiile de construcție folosite din cele mai vechi timpuri.
Acoperiri din materiale sintetice
Acoperiri din teracota sau din piatra: piatra este un material natural, potrivit pentru exterior deoarece este impermeabil si rezistent. De asemenea, în acest caz există diverse culori, forme și texturi din care să alegeți.
Teracota este potrivită și pentru acoperiri exterioare, garantând clădirii un aspect contemporan și natural.
Avantajele fatadelor ventilate
Avantajele unei fațade ventilate sunt multe, iată principalele:
- Economie de energie, datorită ventilației cavității și izolației, care elimină punțile termice;
- Izolatie acustica;
- Protecția pereților de agenții atmosferici și schimbările de temperatură;
- Eliminarea condensului la suprafață și a problemelor de umiditate;
- Întreținere simplă, deoarece panourile sunt montate astfel încât să garanteze inspectabilitatea și durabilitatea izolației exterioare, protejate de placarea fațadei.
- Valoarea arhitecturală și estetică a fațadelor, gestionată în mod liber de către proiectant, atât din punct de vedere cromatic cât și material.
Intrebări frecvente
Fațada ventilată este un sistem de placare în care se creează un gol de aerisire între placare și izolație, eliminând astfel punțile termice precum și problemele legate de condens. Acest lucru asigură o performanță termică optimă și evită umiditatea.
Preturile variaza in functie de materialele folosite. Cu panourile imprimate din poliester costă între 60 și 85 de euro pe m2, în timp ce fațadele ventilate din piatră sau marmură costă între 100 și 150 de euro pe m2.
Sistemul de fatada ventilata este una dintre cele mai eficiente tehnologii de placare exterioara a cladirilor pentru rezolvarea problemelor de protectie impotriva umiditatii si agentilor atmosferici si de izolare termica si fonică.
0 Comments