În acest scurt ghid vom afla mai multe despre diferitele tipuri de panouri solare pentru apă caldă, sau despre un sistem numit panou solar termic. Le vom descoperi caracteristicile, avantajele și dezavantajele, fără a neglija câteva sfaturi practice pentru a le alege pe cele mai bune.
Energia solară este sursa primară de energie a Pământului. Regenerabilă și întotdeauna disponibilă, este o sursă de energie inepuizabilă și curată, cu impact redus asupra mediului. Colectarea prin panouri fotovoltaice sau colectoare solare ne permite să generăm energie electrică și căldură. Dar, după cum se știe, îl putem folosi și pentru producerea de apă caldă. Utilizarea radiației solare ca energie termică este cunoscută sub numele de încălzire termică solară. Pentru a reduce consumul cazanului, este deci posibilă instalarea de panouri solare care produc apă caldă. În această postare vom afla despre principalele caracteristici și funcționarea acestui sistem.
Panouri solare pentru apa calda: ce sunt si pentru ce sunt
Panourile solare pentru apă caldă, sau panourile solare termice, sunt dispozitive care transformă radiația solară în energie termică care este apoi folosită pentru a produce apă caldă. Diferența substanțială dintre panourile solare pentru apă caldă și cele fotovoltaice constă în faptul că acestea din urmă sunt folosite pentru producerea energiei electrice.
Una dintre principalele și cele mai răspândite aplicații ale panourilor solare termice este producerea de apă caldă de uz casnic: bucătărie, duș, baie, mașină de spălat…
Panourile unui sistem solar nu trebuie confundate cu un sistem de celule fotovoltaice. Există o diferență substanțială între un panou solar și un sistem fotovoltaic. Acesta din urmă transformă energia soarelui în electricitate prin intermediul efectului fotovoltaic.
În timp ce panoul solar termic conține un fluid care încălzește apa datorită căldurii soarelui și produce apă caldă menajeră sau apă caldă destinată încălzirii locuinței.
Panouri solare pentru apa calda: tipuri
Putem alege între două tipuri de sisteme:
- sisteme de circulație naturală
- sisteme de circulație forțată
Deși prezintă diferențe substanțiale, ambele reprezintă soluția ideală pentru acoperirea unui procent din necesarul de căldură pentru uz casnic anual care atinge vârfuri de 70-80%. În perioada de vară, acoperirea este chiar totală.
Cum funcționează?
Să analizăm mai precis cele două tipuri de sisteme menționate mai sus, mergând să vedem cum funcționează.
Panouri solare pentru apa calda cu circulatie naturala
Ele exploatează proprietatea corpurilor calde de a se ridica în mod natural. Este o soluție de sistem simplă și avantajoasă din punct de vedere economic, ideală pentru persoane fizice și familii.
Iată cum funcționează: razele soarelui încălzesc lichidul solar (apă + antigel) care, conținut în conductele din interiorul colectorului termic, se ridică în mod natural până ajunge în rezervorul amplasat orizontal deasupra panourilor. Aici, lichidul își transferă căldura în apa din interiorul rezervorului care, încălzită de soare, intră în circuitul de apă menajeră al casei.
Panouri solare pentru circulatie fortata a apei calde
Solutia ideala pentru producerea unor cantitati mari de apa calda. Tip de sistem recomandat pentru clădiri cu mai multe apartamente, hoteluri, case de bătrâni, restaurante, centre sportive, săli de sport…
Captatoarele termice au conducte in interiorul carora curge un lichid (apa + antigel) care la expunerea la soare se incalzeste. Între timp, o unitate de control măsoară temperatura atinsă de lichidul din panou și cea a apei conținute în interiorul rezervorului. Dacă lichidul din panouri este mai fierbinte decât apa din rezervor, unitatea de control activează o pompă care împinge lichidul în interiorul circuitului astfel încât să treacă printr-o bobină din interiorul rezervorului. Si tocmai prin aceasta serpentina caldura trece din lichid in apa din rezervor, care intra astfel in circuitul de apa calda menajera a casei.
Panouri solare pentru apa calda: avantaje
Alegerea unui sistem de panouri solare are numeroase și indubitabile avantaje, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului. Să vedem împreună care sunt avantajele unui sistem de panouri solare pentru apă caldă:
- economii considerabile la facturi (cu până la 60% mai puțină energie pentru încălzirea apei și cu până la 35% mai puțină energie pentru încălzirea camerelor). Fără a uita de diferitele stimulente de stat și deducerile fiscale aplicabile
- zero emisii de CO2 și gaze cu efect de seră
- creșterea clasei energetice a casei
- consum redus de combustibili fosili
- ușurință de instalare deoarece pot fi integrate cu unități preexistente
Câtă apă caldă produc?
Pentru a face această evaluare este necesar să vizualizați fișa tehnică a produsului și să consultați curba de eficiență a acesteia. Pe etichetă puteți detecta:
- eficiența optică a sistemului, adică randamentul său maxim în absența dispersării căldurii
- parametrii de pierdere, care indică randamentul panoului în funcție de condițiile în care funcționează instalația
Panouri solare pentru apa calda: tipuri
Putem distinge două tipuri de colectoare solare termice:
- plate
- tuburi vid
Colectoare plate
Suprafața neagră a absorbantului este orientată spre soare. Absoarbe radiația maximă și reflectă doar o cantitate mică de energie. Energia absorbită este apoi transferată fluidului de transfer de căldură care circulă în conductele de sub suprafața absorbantului.
Materialul folosit pentru izolarea tradițională este vata sau spumă poliuretanică.
Acest tip de colectoar este ieftin și are, de asemenea, un cost redus de întreținere și reparație. Este potrivit pentru sisteme de temperatura joasa, pentru a furniza apa calda sau pentru a sustine incalzirea in pardoseala.
Colectori solari cu tub evacuat
Pe același principiu de funcționare ca și colectorul plat, cele cu tuburi de vid folosesc însă capacitatea excelentă de izolare a vidului. În acest fel, pierderile de căldură sunt aproape complet evitate datorită vidului din tubul de sticlă. În cele din urmă, colectoarele cu tuburi de vid garantează o eficiență mai mare, performanțe excelente și, în plus, necesită mai puțin spațiu pe acoperiș, pentru aceeași performanță. Mai mult, pot fi folosite si pe suprafete care nu sunt orientate spre sud.
Câte panouri solare am nevoie pentru apă caldă?
Nu există reguli precise. Multe depind de nivelul de confort pe care vrei să-l ai.
Pe baza regulilor generale de dimensionare, putem oferi următoarele îndrumări:
- 1,2 m2 de panou solar pentru fiecare persoană pentru nordul Romaniei
- 1 m2 pentru fiecare persoană pentru zona centrala
- 0,8 m2 pentru fiecare persoană pentru sudul Romaniei
În cele din urmă, luați în considerare 50-70 de litri de rezervor pentru fiecare metru pătrat de panouri solare instalate.
Evident, este posibilă supradimensionarea sistemului, dar întotdeauna în anumite limite pentru că, în caz contrar, riscul este acela de a avea căldură excesivă în interiorul circuitului solar care poate provoca daune.
Panouri solare pentru apa calda 300 litri
Pentru a stabili capacitatea rezervorului, în primul rând evaluează nivelul de confort pe care vrei să-l ai, adică câți litri de apă caldă dorim să dăm fiecărei persoane.
De exemplu, dacă 5 persoane doresc un confort foarte ridicat (60 de litri de persoană), se recomandă un rezervor cu o capacitate de 300 de litri.
Panouri solare pentru apa calda: preturi
Desigur, nu există o rată fixă. Înainte de a instala panouri solare pentru apă caldă, trebuie evaluați 3 factori fundamentali:
- înclinarea și orientarea acoperișului
- zona de resedinta
- variabilitatea climei
Pentru a vă face o idee generală a prețurilor, este bine de știut că un sistem de circulație naturală poate costa între 500 și 900 de euro (2500-4000 lei) pe metru pătrat. În schimb, un sistem de circulație forțată poate fluctua între 1.000 și 1.100 de euro (5000-5500 lei) pe metru pătrat.
Panouri solare pentru apa calda si incalzire
Pe lângă producerea de apă caldă menajeră, fluidul încălzit din interiorul colectoarelor poate fi utilizat pentru integrarea sistemului de încălzire. Această metodă reprezintă un suport interesant pentru funcționarea unității de încălzire și oferă un potențial suplimentar de economisire.
Chiar și la temperaturi moderate, unitatea de încălzire poate rămâne oprită datorită suportului de încălzire solară.
Baza acestei soluții este prezența unui cazan bivalent, adică un cazan combinat cu unitatea de apă caldă. Dacă există suficientă radiație solară, mediul din sistemul de încălzire solară încălzește apa dintr-unul dintre rezervoarele de stocare prin cel mai jos schimbător de căldură. În schimb, dacă temperatura scade, atunci unitatea de încălzire va fi pornită – după cum este necesar – prin al doilea circuit.
Panouri solare pentru apa calda: pareri
Mulți oameni au trecut acum la sistemele de panouri solare. În cazul specific al panourilor solare pentru apă caldă, opiniile întâlnite până acum sunt aproape toate pozitive. Din ce în ce mai mulți oameni, de fapt, apreciază câștigul economic, precum și impactul pozitiv asupra mediului.
0 Comments