Oricine intenționează să construiască un mic sistem fotovoltaic off-grid, adică capabil să fie autonom energetic, poate opta pentru unul cu o putere de 1 kW. Cum functioneazã? Cum ar trebui să fie conectat? Cât costă? Toate acestea sunt întrebări pe care și le pun cititorii, la care vom încerca să dăm un răspuns în acest ghid.
Să știi că nu este nimic complicat, poți chiar să o faci singur fără ajutorul unui electrician sau al unui specialist. Nici măcar nu trebuie să eliberați licență sau autorizație de la managerul de energie electrică, Enel, E-on, etc.
Lucrul frumos la aceste sisteme este ca pot fi dimensionate dupa bunul plac in functie de disponibilitatea bugetului, de spatiul pe care il avem la dispozitie pentru montarea panourilor fotovoltaice si de necesarul de energie.
Un sistem fotovoltaic off grid, numit și stand alone (care funcționează independent) va acumula energia produsă de module in bateriile fotovoltaice și o va pune apoi la dispoziție atunci când avem nevoie de ea. Este ideal nu numai pentru un apartament, ci și pentru rulote, bărci, cabane, case izolate.
Prețurile detaliate sunt afișate și la sfârșitul articolului.
Cum funcționează un sistem de baterii? Merita?
Cu un sistem autonom, OFF GRID, energia produsă este stocată în baterii. Este total independent, nu trebuie sa avem contracte cu vreo companie de energie electrică, sau să cerem autorizații pentru că producem electricitate si o acumulam. Când avem nevoie, o luăm din baterii. Este ca și cum ai reîncărca un smartphone și apoi ai folosi energia din baterie. Destul de simplu ca concept. Puțin mai dificilă este conceperea dimensionării, adică înțelegerea cât de puternic trebuie să fie sistemul pentru nevoile noastre. Avem frigider? Un încălzitor de apă? Zece prize electrice? Vom înțelege acest lucru mai târziu citind articolul.
Revenind la întrebarea inițială, cum funcționează? Nu vrem să intrăm în detalii, dar să știm că modulele fotovoltaice transformă lumina soarelui în electricitate. Cu cât „puterea” razei solare este mai puternică, cu atât cantitatea de electricitate produsă este mai mare. De altfel, vârful producției maxime are loc între orele 11 și 15 în lunile mai, iunie, iulie și august. Evident, într-o zi însorită.
Această energie electrică produsă este „continuă”, ceea ce este bine, de exemplu, pentru a alimenta un punct de lumină, dar nu este potrivită pentru utilizatorii electrici mai sofisticați, cum ar fi computerele și televizoarele. Acest curent continuu trebuie transformat în curent alternativ. Aceasta se face de un mic dispozitiv, invertorul. Energia produsă este stocată pe baterii, dar înaintea bateriilor trebuie să fie conectat un regulator de încărcare.
Este clar că odată ce bateriile sunt încărcate, surplusul de producție al modulului fotovoltaic se va pierde. În acest caz, vom putea să umplem o altă baterie, dacă este disponibilă.
Când este indicat să montezi montezi un sistem fotovoltaic
În primul rând, trebuie să încercăm să înțelegem cât de mult este capabilă să producă un kit de 1 kW. Evident depinde de zona in care il vom monta. În București are un randament, în Brașov are altul, evident mai mic.
Putem face niște calcule aproximative, astfel un sistem fotovoltaic de 1kw va produce intr-un an:
- În București produce aproximativ 1300-1350 de kilowați pe an
- În Iași produce aproximativ 1250-1300 de kilowați pe an
- În Brașov produce aproximativ 1200 de kilowați pe an
Productia depinde si de tipul de module montate, ne-am referit la cele cu randamente medii. În general calculul de mai sus se refera la condițiile ideale, în sensul că modulul este montat corespunzător cu orientare sudică și înclinare corectă.
Acum ia-ți facturile de anul trecut și aruncă o privire la cât ai consumat. Sa zicem ca o familie virtuoasa de 4 persoane consuma cel putin 3500 de kilowati pe an, deci un sistem de 1 kW poate fi de real ajutor pentru a reduce cheltuielile cu facturile cu aproximativ 25-30%.
Cât spațiu ocupă
Sa zicem ca avem nevoie de cel putin 7-8 metri patrati de spatiu prin achizitionarea a cel putin 3 panouri a câte 333 watt panoul. Dacă, în schimb, le luăm pe cele mai mici de 250 de wați, este nevoie de 4 panouri. Este indicat să cumpărați module cât mai puternice pentru că, dacă sunt în siliciu policristalin, au randamente mai mari, chiar și cu 18%.
Se conectează între ele în serie și apoi sunt conectate la baterie, controler de încărcare și invertor din casă.
Ce pot utiliza cu acest kit de 1 kw
Ei bine, 1000 de wați pot fi mulți sau puțini. Un televizor cu ecran plat de 40 de inchi consumă în jur de 70-80 de wați, un laptop în jur de 30-50 de wați, un bec economic de 20 de wați. Ceea ce consuma mult este un boiler, o masina de spalat rufe, uscatorul de par, masina de spalat vase. Ele ajung să depășească și un kilowatt.
Să spunem că trebuie să facem niște calcule și să ne dăm seama ce utilități alimentare și pentru cât timp.
Exemplu de consum.
Dispozitiv | Consumul în wați | Ore de utilizare pe zi | Energia totală consumată |
5 becuri de 20 wați | 100 wați | 6 | 600Wh |
1 Radio | 40 de wați | 3 | 120Wh |
1 televizor de 40 inch | 80 de wați | 3 | 240Wh |
1 laptop | 40 de wați | 3 | 120Wh |
TOTAL curent NECESAR | 1080 Wh/zi (adică: 1,08 Kwh/zi) |
Cine poate folosi un sistem fotovoltaic de 1 kWp
A fi autonom energetic este un vis pe care il au multi ani, adica sa se desprinda de managerul de energie electrica pentru a nu mai plati facturile. Cu siguranță un kit de 1 kilowatt este puțin pentru a deveni independent energetic, mai ales iarna când sunt atât de multe zile înnorate una după alta încât nu permite să se producă multă energie.
Ar fi mai bine să țintim la o putere mai mare dacă vrem independență energetică, sau chiar trebuie să fim virtuoși și să nu folosim dispozitive care absorb multă energie electrică.
Cum se construiește un sistem independent de 1 kWp
Aceasta este partea cea mai interesantă. Dacă nu doriți să vă blocați în detalii și să proiectați un sistem independent, să știți că există kituri gata făcute. Adică au module, suporturi de montare, cabluri, baterii, controlere de încărcare și contoare. Ar fi mai bine să te bazezi pe profesioniști pentru asamblare dacă nu esti familiarizat cu sistemele fotovoltaice.
În cazul în care esti familiarizat cu fotovoltaicele, cumpăra-ți singur toate componentele și le alege în funcție de preț și caracteristici precum marca și performanța.
Pret sistem fotovoltaic de 1 kWp cu baterii
In sfarsit aici suntem la intrebarea initiala si va spunem ca un sistem de 1 KWp fara baterii costa in jur de 1600-1800 euro. Bateriile sunt cele care ridică prețul și îl mută mai sus. Costul final depinde, așadar de pe care le alegem.
Există mai multe tipuri de tehnologii care influențează estimarea finală:
- Baterii plumb-acid AGM, aceleași folosite la mașini, sunt ieftine, cheltuim în jur de 800-900 de euro pentru a susține un sistem de 1000 de wați.
- Bateriile litiu-ion, aceleași care se folosesc pe dispozitive electronice precum smartphone-uri și computere, cheltuim în jur de 1400-1600 de euro pentru a susține un sistem de 1000 wați.
0 Comments