Este weekend, pentru că vă puteți aștepta că vremea de iarnă este instabilă și există o mulțime de haine care trebuie spălate și uscate până luni dimineața.
Nu ai uscător sau, cel mai rău, majoritatea hainelor au pe etichetă un cerc și o cruce care înseamnă „A nu fi puse în uscător”. Deci ce să fac?
Este probabil să așezi hainele în interiorul casei tale și nu este nimic mai bun decât lângă un calorifer, dacă nu direct pe el. Dar ar trebui să o fac?
Este sănătos să usuci rufele pe calorifer?
Deși uscarea rufelor pe calorifer poate părea destul de inteligent, unii experți din Manchester ne-au îndemnat să nu o facem.
Oamenii de știință de la Centrul Național pentru Asperigiloză din Manchester ne-au îndemnat să nu supraîncărcăm mașina de spălat fără a ne asigura că avem opțiunile adecvate pentru uscarea acestora, deoarece există un număr mare de persoane care au contractat ciuperca „Aperigillus”.
Majoritatea dintre noi nu vor fi afectați de spori, deoarece putem fi imuni la ciupercă sau avem un sistem imunitar suficient de sănătos pentru a ne ajuta să luptăm împotriva oricărei infecții.
Cu toate acestea, pentru persoanele care suferă de astm, plămâni sau boli cronice, ciuperca poate provoca leziuni ireparabile și adesea fatale plămânilor și sinusurilor.
Prin urmare, uscarea hainelor cu calorifere poate fi fatală. Dar există vreo modalitate de a minimiza riscul?
Ce este aspergiloza?
Aspergiloza este o infectie sau raspuns alergic cauzata de ciuperca numita “Aspergillus” si afecteaza sistemul respirator (plamani, trahee si nas).
Nivelul de severitate al afecțiunii va depinde de diferiți factori și poate varia de la tuse, respirație șuierătoare și moarte.
Pot reduce riscul la expunere?
După cum am menționat mai sus, există puține opțiuni în afară de uscarea hainelor pe calorifer sau într-un uscător.
Există câteva măsuri pe care le puteți lua în considerare atunci când uscați hainele pe un calorifer:
Dacă uscați șosete sau lenjerie, nu veți avea nicio problemă în a face acest lucru. Dar dacă ceea ce ai nevoie este să-ți usuci toată lenjeria intimă, fă-o după ce ai deschis fereastra pentru a putea menține spațiul ventilat.
Așadar, cea mai bună modalitate de a evita orice fel de reacție, atunci când trebuie să uscați hainele pe calorifer, este să păstrați geamul semideschis și să evitați uscarea hainelor umede în sufragerie și dormitor.
Haine ude iarna: cum să le usuci?
În timpul iernii cu temperaturi scăzute hainele nu se usucă niciodată. Nu pot fi așezate afară, decât câteva ore dimineața când soarele este ușor și vântul ajută la uscare. Mulți oameni folosesc uscătorul care elimină imediat umiditatea din haine și țesături, lăsând articolele complet uscate, moi și parfumate.
Uscarea hainelor pe calorifer este una dintre cele mai proaste acțiuni pe care le poți face în timpul iernii. Hainele umede nu trebuie niciodată atârnate pe suportul de uscare când sunt ude și lăsate în casă. Umiditatea afectează mediile, iar sporii se transformă în mucegai, ceea ce este foarte periculos pentru toți cei care locuiesc acolo.
Cercetătorii și experții au sfătuit să nu se efectueze această acțiune în timpul iernii, tocmai pentru că apa se evaporă pe măsură ce hainele se usucă. Acest lucru crește procentul de umiditate din locuință și ar putea provoca un efect de domino dăunător sănătății tuturor subiecților. Este și mai gravă pentru cei care suferă de forme de astm sau au probleme de respirație.
Cea mai bună soluție pentru uscarea hainelor iarna este, fără îndoială, uscătorul. Un aparat conceput pentru a elimina excesul de apă și umiditate și pentru a lăsa hainele moi și uscate.
Dacă acest lucru nu este posibil, experții recomandă să nu folosiți caloriferul, ci să optați pentru un suport de uscare pe care să îl așezați în dormitor în timpul zilei. Imediat după aceea, încăperea trebuie aerisită pentru ca umiditatea și mucegaiul să nu găsească spațiu.
0 Comments