Energia eoliana: avantaje și dezavantaje


Ce este energia eoliană

Energia eoliană este energia obținută din vânt. Forța vântului, prin soluții speciale, este transformată în energie și, în majoritatea cazurilor, în electricitate. Energia eoliană a fost de fapt exploatată din cele mai vechi timpuri, iar turbinele eoliene actuale au înlocuit vechile mori de vânt.

Forța vântului este capabilă să activeze elicele palelor prin punerea în mișcare a unei turbine și folosind energia cinetică produsă de aerul în mișcare și proprietățile electromagnetice. Diferența de sarcină electrică care este creată este electricitatea.

Energia eoliană: energia viitorului folosită deja în antichitate

Din cele mai vechi timpuri omul a învățat să exploateze energia vântului, de la pânzele navelor folosite pentru navigația pe mare până la cele ale săniilor pentru a traversa întinderile de zăpadă din regiunile cele mai reci.

Pe lângă propulsia vehiculelor, această sursă de energie a fost valorificată grație morilor de vânt, cunoscute deja în Mesopotamia în urmă cu 4.000 de ani, și folosite pentru a activa pietrele de moară, pompele pentru extragerea apei din fântâni, fierăstrăile pentru gatăre și ciocanele pentru forje.

Între secolele al VIII-lea și al XVI-lea încep primele experimente în câmpul electric, dar abia la începutul anilor 1800, pornind de la Ampere și ajungând în 1860 la Siemens, sunt produse primele dinamuri, iar energia mecanică este transformată în energie electrică. Așadar, iată-ne la începutul anilor 1900 și primele generatoare electrice care sunt activate de forța vântului.

Energia eoliana: avantaje și dezavantaje

Energia eoliană oferă diverse avantaje și, în primul rând, aceea de a fi o energie curată, care nu poluează și nu produce deșeuri. Se poate gasi usor si intr-o maniera constanta si continua cu conditia, desigur, ca centrala eoliana sa fie amplasata intr-un loc adecvat si suficient de ventilat.

Exploatarea energiei produse este categoric usoara iar durata in timp a utilajelor, care fata de cele ale centralelor geotermale este demontata si reciclata mai simplu, este de aproximativ 25 de ani. În plus, vântul nu are niciun cost. Totuși, și aici începem să luăm în considerare dezavantajele, costul lamelor este destul de mare și amortizarea cheltuielii are loc pe termen lung.

Din pacate, intrucat zonele cele mai vantoase sunt de obicei cele de coasta, prezenta turnurilor eoliene poate avea un impact asupra mediului inconjurator si poate provoca si poluare fonica deoarece, in timpul functionarii lor, produc un zgomot constant care poate fi deranjant. Totuși, trebuie spus că, așa cum s-a întâmplat deja în Danemarca, este posibil să se minimizeze aceste dezavantaje prin instalarea centralelor la câțiva kilometri de coastă unde, în fața unei puteri eoliene satisfăcătoare în orice caz, acestea nu deranjează. fie vizual, fie acustic.

Tipuri de parcuri eoliene

Tipurile de parcuri eoliene sunt împărțite în 3 categorii:

  • După instalare: parcuri eoliene onshore și parcuri eoliene offshore
  • Pe baza tehnologiei utilizate: sisteme cu axe verticale si sisteme cu axe orizontale
  • Pe baza puterii: vânt mare, mini vânt și micro vânt

„Parcurile eoliene” și cele mai recente parcuri eoliene tind să fie parcuri eoliene offshore, adică situate pe mare, în timp ce parcurile eoliene onshore sunt instalate în aer liber, pe dealuri sau zone muntoase.

Tipurile de turbine eoliene sunt de asemenea clasificate după axa lor. Există turbine cu axă orizontală  și turbine cu pale eoliene verticale (în raport cu sol). Avantajul vântului orizontal este că produce mai multă energie electrică. Dezavantajul este ca este in medie mai greu si nu produce mult in vanturi turbulente. În schimb, energia eoliană verticală rezistă la rafale puternice de vânt, motiv pentru care este considerată mai potrivită pentru uz casnic, de exemplu, dar este utilă și pentru producția centralizată de energie electrică industrială.

În cele din urmă, principala diferență între parcuri eoliene mariminiparcuri eoliene și microparcuri eoliene constă în puterea centralei. Atât mini-parcul eolian, cât și micro-parcul eolian sunt potrivite pentru un parc eolian domestic: mini-parcul eolian folosește turbine a căror putere variază de la 20 la 200 kW și este potrivit și pentru utilizatorii industriali, micro-parcurile eoliene nu depășesc 20 kW și sunt utilizate pentru rezidențiale mici. utilizatorii. Parcul eolian mare, pe de altă parte, are o putere de 200 kW și mai mult și reprezintă o adevărată centrală electrică.

Energie verde

Energiile viitorului sunt curate și regenerabile și, având în vedere că energiile tradiționale se epuizează, se poate spune cu siguranță că viitorul energiei este verde

Energia hidroelectrică care exploatează mișcarea apei, precum și energia geotermală care obține energie din căldura Pământului sau biomasă care, prin procese de ardere, exploatează substanțele organice, sunt toate surse de energie care sunt din ce în ce mai apreciate.

Dintre energiile alternative se remarcă însă, mai presus de toate, energia solară,  care poate fi canalizată și exploatată folosind sisteme speciale.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *