Incalzire cu panouri solare iarna


Iată ghidul nostru practic de încălzire solară termică pentru a vă ajuta să îl înțelegeți și să vă ghideze într-o posibilă alegere pentru casa dumneavoastră în cazul in care doriți incalzire cu panouri solare iarna.

Ce este panoul solar termic

Dintre diversele surse regenerabile, tehnologia de astăzi face posibilă utilizarea cu ușurință și gratuită a energiei furnizate de razele soarelui pentru încălzire, producere de energie electrică, încălzire a apei pentru uz casnic, așa-numitul solar termic.

O simpla instalare a panoului solar este suficienta pentru a avea energie gata de consumata pentru uz privat. Sistemele de acest tip sunt, de fapt, dispozitive care permit captarea, stocarea și utilizarea energiei solare în diverse scopuri. Și este o alternativă durabilă valabilă, care combină economiile și eficiența.

Panourile pot fi conectate la:

  • boilerul să aibă apă caldă de uz casnic
  • elementele de incalzire, indiferent de sistemul folosit (radiatoare, incalzire in pardoseala) pentru obtinerea de apa calda pentru incalzirea locuintei

Mai mult, un sistem de acest tip poate fi combinat cu o altă sursă, dacă lumina soarelui nu este întotdeauna prezentă.

Incalzire cu panouri solare iarna: iată ce trebuie să stiți

Încălzirea cu panouri solare functioneaza ca un suport și nu ca unică metodă de încălzire. Poate fi folosită încălzirea cu panouri solare in luni precum: octombrie, noiembrie sau martie-aprilie. În schimb, pentru a încălzi restul locuinței mai ales în cele mai reci zile de iarnă, ai nevoie de încălzire alternativă tradițională, electrică, gaz, lemne sau orice preferi.

Pe langa faptul ca este folosit pentru producerea de apa calda menajera, fluidul incalzit in colectoare poate fi folosit si pentru completarea sistemului de incalzire.

Un astfel de sistem oferă un suport atractiv pentru funcționarea unității de încălzire și oferă un potențial ridicat de economisire a energiei. La temperaturi moderate, unitatea de încălzire poate rămâne chiar oprită.

Pentru a profita de această oportunitate, este necesară prezența unui cazan bivalent, adică un cazan combinat cu unitatea de apă caldă.

În cazul în care temperatura scade, unitatea de încălzire va fi acționată după cum este necesar, prin al doilea circuit.

Încălzire solară conectată la încălzire prin pardoseală

Puteți avea încălzirea casei conectată doar la panouri solare. Se pot folosi atât încălzirea în pardoseală  , cât și încălzirea locuinței cu calorifere de temperatură joasă. 

In sistemele noi de incalzire in pardoseala apa trece prin conducte la o temperatura mai mica decat in sistemele vechi, producand o caldura uniforma si nu prea mare.

Fluidul de transfer termic sau apa de la colectoarele solare circulă direct în sistemul de sub podea. Temperatura pardoselii crește la 27° și încălzește încăperile. Dotata cu o inertie termica buna, placa de pardoseala acumuleaza caldura in timpul zilei, pentru a o reface seara si noaptea, cand temperaturile scad.

Atentie: Pentru a putea instala acest tip de incalzire solara trebuie efectuate lucrari majore. Se recomanda doar in cazul unei renovari radicale sau constructii noi.

Încălzire solară conectată la încălzirea cu radiatoare

Sistemul de incalzire cu calorifere, in schimb, poate fi adaptat la utilizarea energiei solare.

Atenție. Dacă locuința dumneavoastră este dotată cu calorifere tradiționale de înaltă temperatură (care folosesc apă caldă între 60° și 80°), va trebui să reînnoiți toate elementele de încălzire. De fapt, aceeași eficiență a sistemului de încălzire nu este garantată dacă se păstrează caloriferele vechi.

Incalzire solara combinata

Este un sistem solar care produce atat apa calda menajera cat si cea destinata incalzirii locuintei.

Principiul este mereu acelasi, razele soarelui incalzesc un fluid calofer continut in elementele de incalzire din interiorul casei si in acelasi timp si apa calda de uz casnic.

Ce sunt sistemele de încălzire solară?

Suntem atât de obișnuiți să folosim gaz, păcură sau electricitate din sistemele convenționale de alimentare cu energie, încât energia solară nu pare a fi prima soluție la care să ne gândim!

Energia solară pentru încălzire folosește aceste panouri pentru a valorifica energia disponibilă gratuit de la soare. Diferitele sisteme de pe piață fac posibilă recuperarea căldurii și luminii solare, transformând-o în energie pentru a fi folosită pentru încălzirea casei.

Nu este întotdeauna posibilă utilizarea 100% energie solară pentru încălzire, iluminat și apă caldă menajeră, dar această sursă regenerabilă economisește până la 55% din costurile suportate de obicei folosind un operator de energie tradițional.

Energia termică din surse solare folosește căldura soarelui pentru a produce căldură la temperaturi scăzute (45-65°). Radiația solară oferă o medie de 1.250 KWh/m²/an și furnizează 30% până la 70% din necesarul de apă caldă, în funcție de regiune.

Distingem mai multe forme:

  • încălzitor individual de apă solar
  • sistem solar de incalzire atat in pardoseala cat si cu calorifere

Panoul solar termic: ce este

Este un sistem care capteaza energia solara si o transforma in energie termica. Căldura astfel obținută într-o locuință poate fi folosită pentru producerea de apă caldă și energie electrică.

Putem distinge între:

  • sisteme de circulație naturală: dispozitive simple, compacte și ieftine pentru a fi instalate în aer liber. Rezervorul de acumulare este situat deasupra colectorului solar și circulația fluidului are loc datorită încălzirii treptate a lichidului.
  • sisteme de circulație forțată: dispozitive de dimensiuni medii-mari care necesită o utilizare regulată pe tot parcursul anului.

Sistemele termice pot funcționa:

  • la temperaturi scăzute (până la 120°)
  • la temperaturi medii (aproximativ 500°)
  • la temperaturi ridicate (aproximativ 1000°)

Cea mai convenabilă aplicație pentru persoane fizice este panoul solar activ la temperatură joasă. Să vedem din ce componente constă.

  • Colector solar: placă sau panou care absoarbe energia solară și o transformă în căldură. In interior se afla un fluid calofer (apa + antigel), care este incalzit de caldura captata, ajungand la temperaturi de pana la 90°, care este apoi transferat in cazanul de acumulare.
  • Rezervor de stocare: rezervor izolat in interiorul caruia se afla un schimbator de caldura in care circula fluidul, care transfera caldura primita de la soare si astfel incalzeste apa continuta in acumulator.

Cât de convenabil este un panou solar termic?

Confortul real sau nu al unui sistem solar termic depinde de mulți factori:

  • zona în care locuiești
  • consumul casnic
  • tipul de sistem existent pe care se va realiza instalarea

În primul rând, trebuie luați în considerare parametrii indispensabili pentru instalarea unui sistem solar termic, care sunt:

  • panta acoperisului, sau in orice caz un spatiu deschis, orientat spre sud/sud-est/sud-vest
  • consumul mediu anual de apă caldă de cel puțin 2 persoane
  • posibilitate de racordare a panourilor la cazan cu ajutorul conductelor

Cu siguranță panoul solar termic este convenabil pentru economiile considerabile la facturi pe care le permite să le obțină. Fata de un sistem pe gaz sau diesel, cu solar termic se poate reduce pana la 50% din consumul folosit pentru producerea de apa calda. Ceea ce se traduce prin facturi mai ușoare și emisii de CO2 mai mici.

Practic, un sistem solar termic face posibilă oprirea cazanului/centralei timp de 6-8 luni pe an!

In final, va reamintim ca instalarea unui sistem solar termic contribuie la ridicarea clasei energetice a sistemului de incalzire, in consecinta cresterea randamentului si a valorii de piata a proprietatii in sine.

Cât economisești un panou solar termic iarna?

Poate părea greu de crezut, dar panourile solare termice funcționează de minune chiar și iarna. De fapt, ele exploatează energia solară generată de lumina soarelui și nu de căldură.

Deși nu este la fel de puternic ca în lunile de vară, soarele continuă să-și elibereze razele chiar și în lunile de iarnă. Razele soarelui au o temperatură mai scăzută, dar sunt totuși capabile să furnizeze suficientă căldură pentru a funcționa panourile solare termice.

Există însă o serie de elemente de evaluat înainte de a instala un sistem, tot pentru a putea alege un sistem de înaltă calitate.

  • Zona în care locuiți: radiația solară nu este aceeași în toată țara. Evident, în sud și în zonele de litoral cantitatea de energie solară captată este mai mare decât în ​​nord și în zonele muntoase
  • Condiții climatice deosebite: dacă locuiți într-o zonă supusă unor fenomene atmosferice particulare (de exemplu, ceață) este important să alegeți un panou termic solar specific care să asigure performanțe mai bune chiar și în condiții foarte proaste.
  • Orientarea și înclinarea acoperișului: panourile trebuie să fie orientate spre sud și eventual înclinate la 30-45°. Aceasta este de fapt condiția optimă pentru a asigura un randament ridicat

Dacă toate aceste cerințe nu sunt suficiente pentru a garanta acoperirea serviciului, nu există probleme. De fapt, dacă căldura produsă de colectoare nu este suficientă, centrala este activată automat.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *