Izolarea acoperișului: cum să eliminați pierderile de căldură în casă


Izolarea clădirilor este o operațiune din ce în ce mai des întâlnită în ultima vreme, datorită multiplicității de avantaje obținute asociate cu comoditatea economică care vizează diverse aspecte.

Izolarea acoperișului: ce este și ce înseamnă izolarea unui acoperiș

Izolarea unei proprietăți înseamnă obținerea unei temperaturi interioare mai apropiate de cea de „confort” deoarece pierderile de căldură sunt semnificativ limitate; aceasta reprezintă o termoreglare „pasivă” a mediului, deoarece, odată create, acestea nu necesită cheltuieli energetice ulterioare.

Din acest motiv aceste interventii  numite interventii de izolare a acoperisului  pot fi considerate investitii reale in timp care, gratie avantajului oferit, garanteaza un randament economic in cativa ani.

Izolația este utilă atât iarna pentru a reduce pierderile, dar și vara pentru a preveni creșterea excesivă a temperaturii din interiorul locuinței, garantând economii și la utilizarea sistemelor de răcire.

Pentru a limita și reduce pierderile de căldură, este necesar să se acționeze asupra suprafețelor care alcătuiesc o proprietate, adică podeaua, pereții și acoperișul.

Iată, deci, care este procesul de izolare a acoperișului și ce indică acesta.

Cum să faci izolația ideală pentru acoperiș: iată cum funcționează

Izolația ideală a acoperișului variază în funcție de tipul proprietății și de contextul în care se află; în absența apartamentelor deasupra propriei dvs., dispersia căldurii prin acoperiș este cea mai semnificativă, datorită contactului direct al acestei structuri cu mediul extern, adesea caracterizat prin schimbări mari de temperatură.

Din acest motiv, este de o importanță fundamentală izolarea acoperișului folosind materiale de înaltă calitate și specifice pentru a evita dispersarea căldurii care tinde în mod natural să se deplaseze în sus. În funcție de materialul acoperișului, este necesar să acordați atenție unui detaliu mai degrabă decât altuia.

– Izolarea acoperișului din lemn

Când izolați un acoperiș din lemn, trebuie să luați în considerare faptul că casa este acoperită cu un material ușor, și anume lemn.

In acest caz, de fapt, va fi necesar sa se acorde o mare atentie materialului izolator care trebuie ales cu grija pentru a putea garanta rezultate eficiente. Acordând puțină atenție acestui aspect, de fapt, ați putea efectua lucrări inutile și costisitoare.

– Lucrari de izolare la acoperis din beton

Pe de altă parte, însă, atunci când acoperișul este din beton, solutia se schimbă. Dacă pentru lemn trebuie să acordați o atenție deosebită materialului izolator, pentru beton este necesar să aveți grijă de funcțiile mansardei care trebuie să poată absorbi și elibera căldura încet.

O mansardă complet funcțională este cheia pentru izolarea acoperișului din beton.

Izolarea acoperișului: iată care sunt cele mai bune materiale de utilizat pentru a realiza acest proces

Izolarea corectă a acoperișului nu este întotdeauna o practică rapidă și ușoară; de fapt, este necesar să acordați atenție și să selectați cele mai potrivite materiale.

Pentru izolarea perfectă a acoperișului, se recomandă să optați pentru materiale cu caracteristici tehnice ideale pentru a preveni trecerea căldurii prin ele și în acest fel să vă asigurați că temperatura interioară nu este supusă unor pierderi termice semnificative.

Deși izolarea acoperișului este de o importanță primordială, trebuie reținut că izolarea unei proprietăți trebuie luată în considerare în întregime, întrucât lipsa de omogenitate a caracteristicilor izolației și armăturilor poate provoca inconveniente care riscă să nu facă această intervenție de îmbunătățire. pe deplin eficient.

Izolarea acoperișului este un element crucial deoarece adesea, în special în clădirile mai vechi, nu a fost realizată suficient pentru a repara această componentă în contact direct cu mediul exterior.

Această lipsă este remediată prin utilizarea materialelor cu caracteristici puternice de izolare atât pentru acoperișuri din lemn, cât și din beton armat; izolația este garantată de elemente alcătuite din panouri de plută, lemn sau vată minerală, individual sau combinate între ele, care garantează o mai mare reținere a căldurii în încăperi. Aceste materiale sunt adesea vândute într-o manieră modulară și pre-asamblată astfel încât să necesite pur și simplu instalarea în mijlocul sau pe fațada interioară a acoperișului folosind lipici și netezire, fără a exclude posibilitatea adoptării finisajelor estetice.

Pe baza diferitelor situatii si a nevoilor clientului se va decide daca se va interveni cu izolatie interioara sau exterioara sau ambele.

De ce să izolăm acoperișul și clădirea?

Izolarea adecvată permite economii semnificative la facturi realizate prin consumul mai mic de energie pentru termoreglare.

Pe lângă beneficiul financiar personal, există și unul de mediu, deoarece această intervenție reduce și emisiile în mediu.

Avantajele izolației interioare

Pentru realizarea izolației pot fi utilizate numeroase materiale diferite, în funcție de caracteristicile tehnice și fizice, de situație și de scopurile specifice care trebuie atinse.

Izolația interioară are avantajul că nu necesită autorizații și lucrări structurale speciale și conține căldură din primul strat perimetral, totuși tinde să reducă spațiile interioare utile și volumul de locuit. Izolarea exterioară reduce semnificativ influența temperaturilor ambientale, dar necesită intervenții mai invazive, costisitoare.

Izolație combinată exterioară și interioară

Izolația combinată exterioară și interioară încorporează avantajele termice și dezavantajele practice ale ambelor soluții, crescând costurile; Cu toate acestea, poate fi util în unele cazuri, mai ales în locații caracterizate de schimbări drastice de temperatură sau atunci când este nevoie să se obțină o clasă energetică A sau mai mare.

Operatiunile trebuie efectuate de personal expert si calificat pentru a obtine un rezultat optim; izolarea trebuie efectuată numai în urma unui studiu preliminar adecvat și aprofundat al situației și a celor mai bune soluții specifice de adoptatUn tehnician bun este capabil să indice clientului problemele critice ale proiectului și importanța de a avea, în cadrul aceleiași proprietăți, suprafețe și corpuri izolante cu caracteristici omogene de transmisie termică pentru a evita probleme precum umiditatea interstițială.

La finalul operațiunilor, firma calificată va trebui să elibereze certificarea privind implementarea izolației iar tehnicianul va actualiza clasa energetică a locuinței.

Materialele izolante garantează adesea izolarea fonică pe lângă izolarea termică; totuși, acest tratament trebuie efectuat întotdeauna în prezența unui acoperiș în stare bună, altfel va fi mai bine să efectuați reparațiile necesare.

De fapt, în cazul avariilor, scurgerilor sau structurilor prost construite, intervenția de izolare poate fi inutilă și se va deteriora în scurt timp; înainte de a continua, este deci o idee bună să verificați starea bună a straturilor de acoperiș, cum ar fi hidroizolația , eventualele țigle, bariera de vapori etc.

Izolarea acoperișului: cât costă?

Costul acestei intervenții variază în funcție de alegerea materialelor.

Mai mult, rețineți că și costul forței de muncă își va avea ponderea în deviz pentru că, până la urmă, este un loc de muncă foarte specializat.

Prin urmare, luând în considerare acești parametri se va putea avea o estimare generală a costurilor care, totuși, va trebui verificată la firma care se va ocupa de această intervenție.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *