Kit panouri fotovoltaice 5 kW (pret)


Un kit panouri fotovoltaice 5 kW este in multe situatii o instalatie suficienta pentru a amortiza bine consumul casnic al unei case de 3-5 persoane. În acest articol vom discuta despre detaliile unui kit de panouri fotovoltaice de 5kWp și la ce preț se situează un astfel de kit.

Pret Kit panouri fotovoltaice 5 kW

Să trecem la costuri. Pe web acum este ușor să întâlniți numeroase magazine online care își vând produsele fotovoltaice direct publicului și instalatorilor. Uneori acestea sunt componente, dar de foarte multe ori se oferă kituri fotovoltaice complete pentru a fi achiziționate.

În aceste cazuri, evident, clientul (sau instalatorul său) va trebui să se ocupe de autorizații, atunci când este necesar, de procedurile de conectare la rețeaua de electricitate. În orice caz, dacă sistemul este conectat la rețea (on-grid) este nevoie de sprijinul unui tehnician calificat.

Pretul unui kit fotovoltaic de 5kWp? Iată un exemplu, referitor doar la achiziționarea unui sistem de 5 kW propus clientului final.

Oferta kit panouri fotovoltaice 5 kW (pret)

Sistem fotovoltaic off grid complet 5 kWp

Acest Kit fotovoltaic de 5kWp este unul off-grid, adică va fi folosit cu un sistem de baterii incluse (in număr de 4). Este echipat cu un invertor de 5,5kW – 48V. Este un kit fotovoltaic destinat locațiilor izolate sau celor care nu au posibilitatea sau nu doresc instalarea unui kit on-grid.

Ce conține acest kit fotovoltaic de 5kWp

  • 14 panouri solare Half-Cut/Shingled de 365/3370w
  • 4 baterii AGM solare deepcycle (190Ah-12V) durata de viata 12 ani
  • Invertor sinus pur 5.5kW continuu/11kW varf (24v cu controler MPPT 100A incorporat cu funcție WIFI)
  • Suport de prindere panouri pe acoperis (tigla/tabla)
  • Mufe si conectoare
  • Cabluri solare (6mmp)

Costul instalării la cheie a unui kit fotovoltaic de 5 kW p

Prețurile sunt puțin mai mari dacă decideți să achiziționați serviciul complet de instalare la cheie, inclusiv gestionarea autorizațiilor și gestionarea documentelor (cu excepția costurilor de conectare la rețea Enel/EON/etc).
Pentru instalarea completă a unui sistem fotovoltaic de 5 kWp conectat la rețea și fără sistem de acumulare (fară baterii), costul variază în medie de la aproximativ 7.000 de euro până la 9.500 de euro.

Variabilitatea prețului depinde în esență de prețul de manopera a instalatorilor.

Câtă energie produc cu un kit fotovoltaic 5kWp în România?

O instalație de 5 kw în România produce în medie, dacă panourile sunt orientate spre sud și sunt lipsite de umbrire:

harta panouri fotovoltaice romania
  • 4.950 kWh/an și o medie de 13,5 kWh/zi în nordul Romaniei
  • 5.850 kWh/an și o medie de 16 kWh/zi în centrul Romaniei
  • 6.750 kWh/an și o medie de 18,5 kWh/zi în sudul Romaniei

De reținut că variabilitatea sezonieră a panourilor fotovoltaice este mare: poate trece de la producerea de câțiva kWh/zi în lunile de iarnă la producerea de 10 ori mai mulți în lunile iunie-iulie.

cat produce un sistem fotovoltaic de 5kwp
Estimare productie kW / lunar cu un kit fotovoltaic de 5kWp

Simulare kit fotovoltaic 5kWp (valori orientative)

  • Un kit fotovoltaic de 5kWp va produce vara în medie de 6 ori puterea. (6 x 5 = 30kW/zi)
  • Un kit fotovoltaic de 5kWp va produce iarna în medie de 1.5 ori puterea lui. (1.5 x 5 = 7,5kW/zi)

Menționăm că aceste valori sunt estimative și pot fi influențate de orientarea panourilor, de gradul de umbrire, de prezența norilor, de condițiile climaterice, etc.

Ce fac cu un sistem fotovoltaic de 5 kWp?

Un kit de această dimensiune poate fi deja relativ supradimensionat pentru o familie de români medie. După cum am spus la început, totul depinde de consum și de metodele „prevalente” de utilizare a sistemului (autoconsum sau alimentare în rețea).

O familie „standard”, formată din 3-4 persoane, consumă în medie 3-4 mii kWh/an. Acest tip de kit fotovoltaic produce din abundență mai ales în sezonul de vară. Iarna probabil va fi nevoie să utilizați și energia din rețea.

Cât durează amortizarea costurilor cu un kit fotovoltaic de 5kWp?

Avand in vedere o familie de 4-5 persoane care foloseste acasa doar curent electric, aragaz cu inductie, pompe de caldura sau boiler electric, un sistem de aceasta dimensiune poate fi amortizat integral in 4-5 ani.

Aceeași familie cu clasicii utilizatori „mixti” de electricitate-gaz, sistemul își poate recupera costurile de achiziție și instalare în decurs de 6-7 ani încercând să schimbe cât mai mult consumul casnic în timpul zilei.

În orice caz, perioada de amortizare este foarte variabilă și depinde și de costul pe care îl va avea energia electrică în următorii 20 de ani. Un sistem fotovoltaic, de fapt, continuă să producă energie timp de cel puțin 20 de ani cu invertorul înlocuit după primii 10 ani și cu costuri de întreținere hotărât reduse în comparație cu orice alt sistem mecanic sau de ardere.

Ce înseamnă un sistem fotovoltaic de 5 kW?

Aceasta înseamnă că centrala este capabilă să producă în jur de 5.500 kWh de energie curată pe an, aceasta coincide cu nevoile medii de consum ale unei familii formate din 5-6 persoane. Suprafața ocupată de un sistem fotovoltaic de această putere este însă între 20 și 25 m2. Dacă sunteți interesați de un kit fotovoltaic pentru rulote sau cabane, va recomandăm un kit fotovoltaic de 1 kw.

Diferențele sunt însă considerabile: depinde foarte mult de obiceiurile familiilor individuale, de numărul de dispozitive electronice folosite, de numărul de ore petrecute acasă și de o serie de variabile geografice.

Câte și ce tipuri de fotovoltaice de 5 kW există?

  • On-grid. Este un sistem racordat la reteaua de energie electrica, nedotat cu sisteme de acumulare; in momentul în care produci surplus de energie, aceasta este varsată în rețea.
  • Off-grid (cu acumulare). Este un sistem neconectat la rețea echipat și cu baterii de stocare. Acest lucru vă permite să stocați surplusul de energie și să îl folosiți atunci când aveți nevoie, de exemplu seara, noaptea sau în zilele cu vreme rea.
  • Există de asemenea sisteme on-grid care au și baterii pentru acumulare. După încărcarea totală a bateriilor, surplusul de energie merge în rețea. Aceste sisteme sunt în general cele mai scumpe.

Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *