Panouri fotovoltaice transparente: un viitor posibil?


Va fi posibilă captarea energiei solare de la ferestrele casei cu ajutorul panourilor fotovoltaice transparente? Ar putea fi un viitor mai puțin îndepărtat decât vă puteți imagina. Să vedem perspectivele unui proiect interesant, care se relansează periodic pe net.

Prototipul de panouri fotovoltaice transparente există deja: Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au dezvoltat panouri fotovoltaice complet transparente, care pot avea numeroase aplicații în arhitectură și în alte domenii. Să ne gândim la industria auto sau și la alte aplicații din lumea transporturilor.

Este un prototip capabil să transforme energia soarelui în electricitate fără a renunța la transparența și proprietățile optice tipice sticlei.

Deci, va fi posibilă captarea energiei solare prin geamul ferestrelor obișnuite? Vom reuși să transformăm casa noastră într-o adevărată sursă de energie curată și regenerabilă?

Lucrurile nu sunt atât de simple, dar să mergem în ordine.

Panourile fotovoltaice transparente create de MSU

Panoul solar special creat de oamenii de știință americani este realizat dintr-un material plastic capabil să transforme razele soarelui în electricitate folosind un concentrator solar luminiscent sofisticat.

Acest concentrator solar luminiscent transparent, sau TLSC, poate fi plasat pe o suprafață transparentă, cum ar fi o fereastră. Poate colecta energie solară fără a afecta transmisia luminii.

În sine, proiectul nu este o noutate absolută în domeniul panourilor fotovoltaice de ultimă generație, dar pentru prima dată cercetătorii au reușit să mențină nealterată transparența materialului folosit prin reproducerea unui strat transparent asemănător sticlei.

Tehnologia acestor panouri folosește molecule organice care absorb lungimi de undă ale luminii care nu sunt vizibile pentru ochiul uman, cum ar fi lumina infraroșie și ultravioletă. Ulterior, luminescența captată se transferă apoi pe marginile materialului folosit unde este transformată în energie prin benzi de fotovoltaice convenționale.

Structura complet transparentă a acestor panouri se datorează faptului că nu absorb și nu emit lumină vizibilă, precum sticla.

O alta prerogativa a acestor materiale este aceea ca sunt extrem de adaptabile oricarei aplicatii in care sticla este folosita in mod normal. De exemplu, corpuri de iluminat, vitrine, vitrine, mașini și chiar smartphone-uri (care în acest fel ar putea fi reîncărcate gratuit). Estetic plăcut, non-invaziv, eco-sustenabil.

Dacă totul decurge conform planului, această descoperire ar putea schimba pentru totdeauna viitorul energiei solare și al tehnologiilor aplicate acesteia .

Cercetătorii au mai încercat să creeze un astfel de dispozitiv, dar rezultatele finale nu au fost niciodată satisfăcătoare. Acum putem spune că s-a făcut un pas înainte.

Probleme și limitări ale panourilor fotovoltaice transparente

Înainte de a ne aventura în factorii de cost, care ar putea fi depășiți cu ușurință, trebuie să ne oprim asupra principalei probleme relevate de acest prototip. După cum mulți dintre voi au ghicit până acum, este randamentul.

Eficiența acestor panouri, în articolele care le menționează, este indicată în jur de 5% , față de 20/30% la care s-ar putea aștepta de la o soluție de nouă generație. De asemenea, având în vedere că înclinarea și poziționarea ferestrelor față de razele soarelui nu poate fi neapărat optimă, probabil că eficiența reală despre care vorbim este o fracțiune din acel 5%. Aceasta, momentan, nu pare a fi o limită care să poată fi depășită. În consecință, s-ar putea dovedi a fi un obstacol de blocare în calea dezvoltării unui produs competitiv.

În plus, oricât de interesantă este intuiția, trebuie spus că radiația solară pe care o primește planeta noastră se află în principal în spectrul vizibil . Razele ultraviolete sunt relativ puține, având în vedere că atmosfera are capacitatea de a filtra majoritatea.

Din punct de vedere al costurilor, însă, lucrurile par puțin mai promițătoare: este o structură „ușoară”, care ar putea avea costuri de producție mai mici decât cele fotovoltaice tradiționale. In orice caz, nu ar avea costul celulelor in sine si al structurii de aluminiu pe care sunt montate panourile.

Solutii de pe piata

Chiar dacă această soluție nu este încă fezabilă, întrebarea este obligatorie. Există soluții similare pe piață?

Raspunsul este da. Soluții similare există deja pe piață, deși diferite din punct de vedere tehnologic. Pentru a ne face o idee, putem face un tur al site-ului principalului producător, o companie spaniolă a pergolei fotovoltaice instalată în cea mai înaltă clădire din Singapore.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *