Cat curent produce un panou fotovoltaic?


Cunoașterea a cat curent produce un panou fotovoltaic este esențială pentru dimensionarea corectă a sistemului, pentru a face alegeri informate și pentru a planifica investiții inteligente pentru durabilitatea mediului și economisirea energiei. Evoluția tehnologică ne permite să profităm astăzi de tehnologiile inovatoare, cu sisteme fotovoltaice capabile să ofere randamente tot mai mari.

Cu toate acestea, performanța fotovoltaică nu depinde doar de panouri, ci de o serie de aspecte diferite, cum ar fi orientarea, înclinarea și amplasarea panourilor fotovoltaice. Iată câteva date utile pentru a afla mai multe despre această tehnologie verde, pentru a avea la dispoziție informații importante despre câtă energie produce un panou fotovoltaic în țara noastră.

 Cat curent produce un panou fotovoltaic pe zi în Romania

Pentru a reduce amprenta de carbon a casei, este posibil să se investească în instalarea unui sistem fotovoltaic, profitând de subvenții publice pentru achiziționarea și instalarea de panouri solare. In general, pentru autoconsum se opteaza pentru un sistem fotovoltaic de 3 kW, mai mult decat suficient pentru a reduce consumul de energiei electrică din reteaua externa.

Desigur, nu se poate produce energie electrică în mod constant, de fapt fotovoltaicele furnizează energie electrică intermitent, cu un vârf vara și ziua, în timp ce noaptea, iarna și în zilele înnorate eficiența scade drastic. Din acest motiv, aproape întotdeauna este instalat un sistem de acumulare pe baterii, un banc de baterii cu care se poate stoca energia neutilizată.

Conform hărții solare realizată de Uniunea Europeană se poate ști cât produce un panou solar dintr-un sistem fotovoltaic de 1 kW.

Evident, randamentul nu este același în diferitele zone ale Romaniei, cu performanțe mai mari în Sud și performanțe reduse în regiunile nordice sau montane. Acest lucru se întâmplă deoarece la latitudini joase expunerea la radiația solară este mai mare, deoarece razele soarelui lovesc suprafața pământului mai perpendicular decât în ​​zonele care sunt mai îndepărtate de ecuator.

Câți kWh produce un panou fotovoltaic de 1kWp

In medie, un panou fotovoltaic va produce de 6 ori puterea sa pe timpul verii si de 1.5 ori puterea sa pe timpul iernii. Astfel, daca avem un panou fotovoltaic singular cu puterea de 500w, acesta va produce in jur de 3kW pe zi pe timpul verii si în jur de 750w pe zi pe timpul iernii.

Pentru a afla câtă electricitate produce un panou fovotoltaic, trebuie întâi să luăm un exemplu de panou sa de kit fotovoltaic. Astfel, daca sa presupunem ca avem un kit fotovoltaic de 1kWp, atunci vom avea următoarea producție de energie.

Se ia urmatorul exemplu: să presupunem că avem un kit fotovoltaic de 1kWp. Se poate face un astfel de kit din două panouri fotovoltaice de 500w bucata. Astfel, acest kit fotovoltaic va produce astfel:

  • În sudul României, in orase precum: Alexandria, Giurgiu, Slobozia, Călărași, Constanta, un kit fotovoltaic de 1kWp va produce anual 1400kWh
  • În sudul României, in orase precum: Pitesti, Ploesti, Bucuresti, Buzău, Brăila, Galați, un kit fotovoltaicd e 1kWp va produce anual 1300kWh.
  • In zona centrala si de est, în orase precum: Vaslui, Bacau, Timisoara, Sibiu, Brasov, Arad, Targu Mures: un kit fotovoltaic de 1kWp va produce anual 1250kWh.
  • In zona carpatica, subcarpatica și în nordul României, in orase precum: Suceava, Piatra Neamt, Deva, Baia Mare, un kit fotovoltaic de 1kWp va produce in medie anual 1100-1200kWh.

Acestea sunt estimări orientative, în orice caz sunt utile pentru a înțelege care ar putea fi performanța unui sistem fotovoltaic instalat pe acoperișul casei tale. Totuși, cea mai proastă performanță din nordul României nu ar trebui să te sperie, de fapt în țări precum Austria și Germania aceste valori sunt și mai mici și totuși fotovoltaica este o tehnologie mult mai răspândită decât în ​​România.

Câți kW produce un panou fotovoltaic

numarul de ore de soare in romania

Pe lângă valoarea energiei electrice produse de un panou fotovoltaic, trebuie luată în considerare și puterea (kW) pusă la dispoziție de fiecare modul. Este un parametru relevant pentru calcularea randamentului, prin aplicarea următoarei formule de măsurare a randamentului unui sistem fotovoltaic:

  • randament = (putere/suprafață/1000)*100

Avand in vedere, de exemplu, ca consumul mediu anual de energie electrica al unei familii este in jur de 3-4000 kWh, cu un randament mediu de 15% din panouri, pentru a satisface un necesar de energie de 3 kW este necesara instalarea unei suprafete fotovoltaice de cca. 22-24 mp. Calculul propriu-zis este, fără îndoială, mai complex, deoarece necesită un studiu specific de către profesioniști calificați.

De ce depinde performanta panourilor fotovoltaice?

Capacitatea panourilor fotovoltaice de a converti radiația solară în energie electrică depinde de o serie de factori, principalii fiind:

  • tehnologia modulelor;
  • orientare;
  • înclinare;
  • temperatura de operare.

Tehnologia modulelor: colectoarele fotovoltaice moderne au o eficiență medie de aproximativ 15%, cu o performanță mai scăzută în panourile de siliciu amorf cu o eficiență de aproximativ 9%, până la modulele mai scumpe și mai avansate de siliciu monocristalin cu o eficiență medie de aproximativ 20%.

Orientare: o caracteristică fundamentală în producția de energie electrică într-un mod durabil este orientarea panourilor, cu posibilitatea de a exploata perpendicularitatea naturală în zone la latitudini joase precum regiunile din sudul României.

Înclinație: în timpul instalării sistemului fotovoltaic, tehnicienii trebuie să studieze cea mai bună înclinare, pentru a obține un randament ridicat în funcție de sezon și latitudinea la care sunt amplasate panourile, tot în acest caz folosind, acolo unde este cazul, sisteme care reglează înclinaţia de a creşte performanţa sistemului.

Temperatura de functionare: majoritatea panourilor fotovoltaice ofera cele mai bune performante la o temperatura ambientala de 25°C.

Capacitatea de producție a unui panou este dată de puterea lui

Puterea cea mai comună a unui panou fotovoltaic este în jur de 200 Wp la 32 V. Pentru a obține aceste rezultate este de obicei necesar să folosiți aproximativ 50 sau 60 de celule fotovoltaice. Numărul de panouri solare fotovoltaice necesare pentru a atinge puterea de 3 kw, sau 3 mii de wați, tinde să fie între 11 și 15. Un sistem fotovoltaic de 3 kw poate fi instalat pe acoperișul unei case și poate satisface nevoile energetice ale unui familie. Ar putea produce între 3.300 kWh și peste 4.500 kWh pe an, în funcție de zona de instalare. 

Mod de funcționare a unui panou fotovoltaic

Cum funcționează un panou fotovoltaic? Fiecare modul fotovoltaic, care măsoară în medie 1 metru pe 1,5 metri (și 2-3 cm grosime), este capabil să producă cel puțin 200 de wați de putere electrică. Fiecare panou este format din celule solare conectate în serie. Sunt fabricate dintr-un anumit material numit siliciu de calitate solară. Procesul de electrificare are loc în interiorul acestora. Functionarea panourilor solare depinde de ele. Acestea, lovite de razele soarelui, generează o reacție fizică prin diferențele de încărcare. Astfel, din fiecare dintre ele curge curent continuu. Pentru a fi folosit în utilități, este transformat în alternant prin invertor.

Cât spațiu ocupă un panou fotovoltaic?

Cât spațiu ocupă un panou solar? Răspunsul depinde dacă sistemul fotovoltaic este instalat pe un acoperiș înclinat sau dacă este instalat pe un acoperiș plat sau cu module pe sol sau pe pavaj. Cu aceeasi putere, dimensiunile panourilor solare vor fi mai mici in primul caz. Mai mult, dimensiunile acestora variază în funcție de modelele, mărcile și tehnologia dispozitivelor. Cele mai comune module fotovoltaice de siliciu cristalin variază de la 0,5 m² la 1,5 m², ajungând la 2,5 m² în specimene pentru sisteme mari. Pentru a vă face o idee despre lățime, lungime și înălțime, formatul indicativ este de aproximativ 80 x 160 x 4,5 cm.

Câți wați produce un panou fotovoltaic de 330w

Un panou fotovoltaic comun produce astăzi aproximativ 330 de wați de vârf de energie.

Desigur, eficienta variaza in functie de tipul de panou fotovoltaic si de marca. De fapt, există panouri foarte eficiente capabile să producă chiar și 450 de wați de vârf în condiții optime.

Cantitatea de energie pe care un sistem fotovoltaic o va putea produce în fiecare an, de fapt, nu depinde doar și exclusiv de panourile în sine, ci și de mulți alți factori, printre care expunerea, înclinația și condițiile climatice.

De fapt, vă reamintim că un panou este capabil să-și producă vârful maxim de energie atunci când toate celulele solare din care este compus sunt stimulate la capacitate maximă.

Înclinarea panourilor fotovoltaice

Cea mai bună pantă pentru un sistem fotovoltaic este între 25° și 30°.

Tot in aceasta faza tehnicianul responsabil de inspectie va efectua masuratorile pentru a aplica eventualele optimizari, de exemplu prin prevederea montarii unei structuri care scade sau mareste inclinatia.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *