Înclinarea corectă a panourilor fotovoltaice


Cine intocmeste un proiect de instalare a unui sistem fotovoltaic trebuie sa decida modul in care vor fi montate panourile fotovoltaice in functie de loc. Cea mai ușoară metodă este să le așezi orizontal pe sol pe o suprafață plană, dar asta nu optimizează producerea de curent electric, având în vedere că unghiul de incidență al razei solare trebuie să fie perpendicular pe panou.

Cu toate acestea, soarele se mișcă în timp ce modulele noastre sunt fixe, cu excepția cazului în care sunt montate pe un tracker motorizat care se rotește în funcție de mișcarea soarelui. Deoarece soarele călătorește printr-un unghi de 15° pe oră, kitul fotovoltaic va fi aproape de perpendiculară pentru o perioadă de aproximativ 2 ore. Dincolo de acest timp, intensitatea luminii scade din cauza creșterii masei de aer, iar unghiul dintre lumina solară incidentă și kit crește.

Înclinarea panoului fotovoltaic

Instalatorii, pentru a maximiza producția, înclină modulele astfel încât în ​​ora de maxim soare, la 12, fasciculul să fie perpendicular. Acest lucru depinde, evident, și de modul în care este expus acoperișul, casa sau grădina noastră și nu este întotdeauna posibil să optimizăm la maximum.

grafic-randament-panouri-fotovoltaice

Graficul, sau mai degrabă graficele, de mai sus arată radiația solara cumulativă aproximativă primită de un kit fotovoltaic orientat spre sud în diferite ore ale zilei în funcție de anotimp (vara, toamna-primăvara, iarna). Dacă kitul este montat astfel încât să poată urmări soarele, prin intermediul unui tracker, atunci radiația solară incidentă este afectată doar de creșterea masei de aer pe măsură ce soarele se apropie de orizont.

După cum puteți vedea, punctul de cea mai mare producție (observați creșterea pe grafic) a unui sistem fotovoltaic este între orele 10 dimineața și 14 după-amiaza. După acest timp iradierea scade.

Graficul arată, de asemenea, producția mai mare care apare dacă modulele sunt montate pe un tracker (cu toate acestea, energia electrică folosită pentru deplasarea motorului nu este luată în considerare).  Aproximativ 50% mai multă energie poate fi produsă vara într-un climat uscat, cum ar fi în Africa de Nord. În timpul lunilor de iarnă, totuși, doar cu aproximativ 20% mai multă energie este produsă cu trackerul.

Prin urmare, utilizarea trackerului se dovedește a face diferența, chiar dacă este foarte scump. De asemenea, puteți lua în considerare doar cumpărarea celui cu o singură axă, care se rotește în jurul unei axe perpendiculare, ceea ce este mai ieftin. Sau am putea lua în considerare și sisteme care pot fi reglate manual de câteva ori pe zi sau poate de câteva ori pe an.

Atenție la umbrire: chiar și o cantitate mică de umbrire pe un modul de panouri fotovoltaice poate reduce semnificativ puterea nu numai a modulului, ci și a întregului șir de panouri conectate la acesta. Prin urmare, este de o importanță capitală să alegeți locul potrivit pentru un sistem fotovoltaic. 

La câte grade ar trebui să fie înclinat panoul

Dupa toate premisele facute sa vorbim despre numere. În România, vara, sau mai degrabă în perioada de maximă producție, deci din mai până în august, modulele, atât fotovoltaice, cât și solare termice, trebuie să fie înclinate cu valori cuprinse între 30 și 38 de grade. Este o indicație generală, dacă doriți există și o formulă corectă și este următoarea:

  • luați latitudinea (o găsiți pe google maps sau pe orice gps) locului unde va fi instalat sistemul, înmulțiți această valoare cu 0,76 + 3,1 grade.

Exemplu: București are o latitudine de (44,43 X 0,76) + 3,1 = 36,8. Vara ar trebui să fie înclinat la aproximativ 36 de grade pentru a permite razelor să lovească panoul perpendicular.

Iarna, deoarece soarele este mai jos, panoul trebuie ridicat de la sol cu ​​câteva grade, chiar zece.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

2 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Foarte bune explicațiile. Am acoperiș spre sud, cu 2 pate una de aprox 33 grd și cealaltă de aprox 55 grd. Credeți că cea de 55 poate fi eficienta iarna? Unii zic sa nu montez pe cea de 55 grd, nu va fi deloc eficienta.
    Mulțumesc