Agrovoltaic: sistemul sinergic intre agricultura si surse regenerabile


Cercetarea aplicată în domeniul agricol este din ce în ce mai orientată spre experimentarea cu soluții inovatoare cât mai sustenabile, atât pentru natură, cât și pentru comunități. Agrovoltaic este una dintre cele mai promițătoare aplicații pentru accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile. De fapt, exploatează terenuri agricole pentru a produce energie solară, dar fără a concura cu producția de alimente și fără a consuma pământ.

În Franța și Germania este un sistem deja răspândit. Deși are un potențial enorm, din păcate, în Romania este încă un sistem destul de constrâns, din reguli scrise prost, lipsă de stimulente și puncte de vedere discordante.

Ce este un sistem fotovoltaic agricol

Numit și agro-fotovoltaic, este un sector hibrid care încă nu este larg răspândit. Este de fapt o încrucișare între agricultură și surse regenerabile.

Constă în producerea de energie regenerabilă prin panouri fotovoltaice fără a scădea teren productiv pentru agricultură și creșterea animalelor, ci mai degrabă prin integrarea celor două activități.

Agrovoltaic: ce este

Reprezinta un sistem integrat de producere a energiei fotovoltaice si agricole care permite maximizarea productiei de energie electrica din surse solare.

In acelasi timp creste randamentul agricol prin umbrirea generata de modulele fotovoltaice. În acest fel, se reduce și stresul termic asupra culturilor.

Este deci un sistem axat pe randamentul calitativ al produselor pământului.

Deși încă nu este răspândit în Romania, în realitate este cunoscut și teoretizat de mult în întreaga lume. Cum un sistem hibrid este capabil să răspundă atât nevoilor energetice, cât și celor ale producției de alimente.

agrovoltaic

Agrovoltaic: cum funcționează

Panourile fotovoltaice sunt poziționate la aproximativ 5 m de sol, libere să se rotească în jurul a 1 sau 2 axe ortogonale.

Fiecare tracker, adică grup de panouri, poate suporta până la 32 de module fotovoltaice, care generează umbrirea dinamică a unei porțiuni de aproximativ 15-27% din terenul agricol subiacent, care poate fi ajustată în funcție de nevoile specifice ale amplasamentului.

O unitate electronică gestionează mișcarea panourilor, astfel încât acestea să fie mereu orientate spre soare, și astfel să evite ca acestea să se umbrească între ele.

Per total, se realizează o creștere a producției de până la 30% față de sistemele fotovoltaice fixe.

Ce este un tracker?

Este un sistem de urmărire solară, care se bazează pe panouri solare montate pe o singură axă (mono-axiale) sau pe două axe (bi-axiale) care îi permite să se rotească în timpul zilei spre cea mai bună orientare.

Acest lucru permite maximizarea producției de energie electrică din surse solare și menținerea terenului subiacent disponibil pentru agricultură, creșterea animalelor și alte scopuri.

Avantajele agrovoltaicului

Avantajele pe care le oferă acest sistem sunt multe. Să le privim mai detaliat mai jos:

  • crearea de zone umbrite care protejează culturile de fenomene climatice extreme
  • îmbunătățirea competitivității fermelor deoarece reduce foarte mult costurile cu energia
  • atingerea obiectivelor de decarbonizare
  • utilizarea profitabilă a unei părți din terenul agricol abandonat
  • scăderea evaporării apei din sol
  • recuperarea apei pluviale
  • inovarea proceselor agricole făcându-le eco-durabile și mai competitive

Dezavantajele agrovoltaicului

După ce am văzut avantajele, să trecem acum la punctele dureroase.

  • costuri ridicate de proiectare și asamblare. Pretul unui sistem de acest tip are un pret foarte mare de proiectare, achizitie si montaj pentru panouri, legat de necesitatea respectarii unor specificatii tehnice (inaltime, caracteristici tracker, distanta dintre module, sistem fix sau variabil, grad de umbrire a culturi agricole în diferitele luni ale anului…) pentru a face aceste structuri compatibile cu nevoile agriculturii.
  • design special de către experți. Nu este un simplu sistem fotovoltaic construit pe teren agricol, ci un proiect integrat și inovator, conceput și implementat printr-un acord între operatorul agricol și operatorul de energie electrică.
  • costuri ridicate de management, deoarece sistemul de panouri trebuie menținut eficient în timp, iar particularitatea lor de a fi unități dinamice necesită un control continuu.

Agrovoltaic în Romania

Din păcate, dezvoltarea acestui sistem solar promițător și particular pe terenurile agricole din Romania a fost puternic penalizată de unii factori.

  • Lipsa unei discipline specifice la nivel național concepută ad-hoc pentru a favoriza afirmarea unei abordări uniforme.
  • Un proces de autorizare lung și complex pentru a ajunge la obținerea avizelor necesare pentru construirea și punerea în funcțiune ulterioară a centralelor.
  • Lipsa stimulentelor rezultată dintr-o interdicție de instalare din motive prost înțelese pentru protecția terenurilor agricole.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *