Cum funcționează panourile fotovoltaice, explicat copiilor


O explicație simplă și schematică pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă această formă de energie regenerabilă

Este foarte important să facem copiilor noștri să cunoască importanța energiilor regenerabile. De dragul lor și pentru lumea viitoare care îi așteaptă. Evident, pentru a face totul foarte de înțeles și a nu-i plictisi, trebuie să ne exprimăm într-un mod simplu și clar, dar exhaustiv. Așadar, iată un scurt ghid în care încercăm să oferim câteva sugestii pe care să le luăm ca punct de plecare.
Să vedem cum funcționează panourile fotovoltaice, explicat copiilor.

Ce este energia solară

Energia solară este energia care vine de la soare și este sursa primară de energie pe Pământ. Cel care face viața posibilă. De fapt, energia solară este cea pe care plantele o folosesc pentru a efectua fotosinteza.

Când vorbim de energie solară, ne referim deci la producerea de energie termică și electrică obținută prin exploatarea razelor solare.

Panou solar termic

Panoul solar termic capteaza energia termica provenita din razele soarelui si o foloseste pentru a incalzi apa care este apoi folosita de om pentru a produce caldura sau electricitate, pentru a incalzi apa pentru a fi folosita in baie cand ne spalam si facem dus si de asemenea, în bucătărie pentru gătit și spălat vase.

Panou solar fotovoltaic

Exista si panoul solar fotovoltaic. Aceasta acumulează căldura soarelui și o transformă în energie electrică utilă pentru funcționarea televizorului, a mașinii de spălat, a frigiderului… și, de asemenea, pentru reîncărcarea telefonului mobil.

Cum funcționează panourile solare explicat copiilor

Panourile solare sunt montate pe acoperiș, iar pe sub ele trec țevi întunecate. Soarele, cu razele sale, lovește panourile solare: le încălzește și în consecință încălzește și apa care curge în interiorul conductelor. Aceste conducte sunt de culoare închisă pentru că, atragând mai bine razele soarelui, se încălzesc mai repede. Cu apa încălzită, în acest moment, putem face baie și duș, dar și spălam hainele și vasele.

Avantajele energiei solare

Energia solară este enormă: nu se va epuiza niciodată pentru că soarele răsare în fiecare dimineață. Și va continua să o facă pentru totdeauna. În plus, nu costă nimic, este o sursă de energie absolut gratuită.

În fine, nu trebuie să uităm că soarele nu produce smog sau orice altă formă de poluare. Prin urmare, nu murdărește lumea în care trăim, aerul pe care îl respirăm și mediul înconjurător.

Deci, să rezumam care sunt părțile pozitive ale utilizării energiei solare:

  • Nu se va termina niciodată
  • este curata
  • nu polueaza
  • este gratis
  • se gaseste peste tot

Dezavantajele energiei solare

Instalarea panourilor solare costă foarte mult. Cu toate acestea, folosind un sistem solar, vom avea facturi mai puțin costisitoare. Suma inițială mare va fi așadar utilă pentru a beneficia de reduceri în toți anii următori.

Un alt dezavantaj este faptul că energia solară nu este întotdeauna la fel de intensă. Este cel mai puternic, de exemplu, vara și primăvara și în cele mai calde ore ale zilei, cum ar fi la prânz și la începutul după-amiezii. Noaptea, când plouă și este înnorat, panourile solare nu mai funcționează pentru că nu sunt încălzite și astfel nu produc energie termică și apă caldă.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *