Curățare panouri fotovoltaice – ce trebuie să știi


Este important să aveți grijă de sistemul dvs. fotovoltaic, la fel cum se întâmplă cu toate celelalte lucruri de uz zilnic!

Nu este vorba doar de a observa consumul și producția de energie, ci și de a efectua curățarea periodică a sistemului fotovoltaic.

Deci, de ce trebuie să spălați panourile fotovoltaice?

Depunerea de praf, nisip, frunze, polen și diverse sedimente înseamnă că, în timp, pe panouri se creează un veritabil strat de resturi, datorită căruia razele solare nu ajung direct în celule.

Acest lucru se traduce printr-o eficiență mai scăzută a sistemului fotovoltaic, adică cu 15-20% mai puțin decât atunci când sunt complet curate.

Când și cum are loc curățarea panourilor fotovoltaice

În mod normal, curățarea de rutină a panourilor fotovoltaice se poate face o dată pe an.

De foarte multe ori ploaia este cea care îndepărtează toate resturile, dar acțiunea sa nu este întotdeauna atât de eficientă.

Pe lângă condițiile meteo, locul unde este instalat sistemul poate face și ele diferența.

De fapt, este necesar să se ia în considerare dacă panourile sunt amplasate lângă copaci, coșuri de fum, într-o zonă de litoral, locuri uscate unde plouă foarte puțin și așa mai departe.

Din copaci cad frunze, crenguțe și rășină; fumul negru care iese din coșuri se depune sub formă de patină în părțile din jur; in zonele de pe litoral vantul misca nisipul si umiditatea face ca acesta sa adere la suprafete.

Cum trebuie făcută curățarea?
În primul rând, trebuie să evaluați dacă este mai bine să apelați la o curățare bricolaj sau să mergeți la o firmă specializată.

Cum să cureți panourile solare singur

Daca te gandesti la o solutie do-it-yourself, ai mare grija la alegerea produselor de curatat dintre cele de pe piata.
Evitați absolut să folosiți aceiași detergenți pe care îi folosiți acasă pentru a spăla vasele, a spăla rufele, a curăța geamurile sau podeaua; oricare dintre ele s-ar putea dovedi dăunător.
Există alternative foarte valide, truse de curățare gata de utilizare concepute special pentru curățarea panourilor fotovoltaice. Cu toate acestea, trebuie să acordați întotdeauna cea mai mare atenție.
Detergenții produși de unii producători de origine dubioasă, de fapt, conțin numeroase substanțe agresive care ar putea deteriora suprafața panourilor.
Ceea ce sfătuiesc experții (și profesioniștii Powerlog recurg și la astfel de remedii) este să folosești:

  • apă purificată sau demineralizată (aceeași care se introduce în rezervorul fierului de călcat, să fie limpede);
  • detergenți delicati fără clătire, pentru a nu produce spumă excesivă, și antistatici, astfel încât să creeze baza de protecție potrivită împotriva agenților externi (smog, fum, praf, reziduuri de tot felul);
  • perii si scrubere non-abrazive (pentru a evita zgarierea suprafetei);
  • lance, spalator cu presiune sau alte masini speciale pentru spalarea panourilor fotovoltaice.

Curatenie profesionala

Daca nu dispuneti de mijloace adecvate, este indicat sa contactati firme specializate care, gratie unei serii de echipamente specifice, sunt capabile sa ajunga chiar si in cele mai inalte si mai incomode puncte in care sunt amplasate panourile.

Profesionistii folosesc de obicei tije telescopice din carbon, care ajung usor peste tot si curata bine datorita actiunii unei pompe conectate la ele.

Lucrari de intretinere obisnuita

Dacă doriți să obțineți întotdeauna performanțe ridicate din sistemul dvs. fotovoltaic și dacă doriți să păstrați integritatea acestuia, pe lângă curățarea panourilor, este important să respectați și câteva reguli de întreținere.

Acestea sunt operațiuni simple de rutină, cum ar fi monitorizarea dispozitivelor electronice conectate la sistem, care nu necesită eforturi deosebite și abilități tehnice specifice.

  • În primul rând, este necesar să verificați periodic randamentul sistemului folosind contorul corespunzător sau prin descărcarea unei aplicații specifice pe smartphone-ul dvs.
  • În caz de zăpadă, este importantă curățarea panourilor, atât pentru a preveni ca structura portantă a sistemului să devină mai grea, cât și pentru că razele soarelui nu ar putea ajunge direct în celule, din cauza obstacolului (zapada).
  • Controlul invertoarelor prin indicatoarele LED vă permite să știți dacă există căderi sau defecțiuni.
  • Asigurarea funcționalității panourilor și cablajului previne fără îndoială orice probleme critice care pot apărea.

Dacă curățarea doar cu apă 100% PURA nu este suficientă, deoarece panoul are murdărie sau incrustații mai încăpățânate, vă recomandăm să folosiți suplimentar un  detergent specific pentru curățarea panourilor fotovoltaice, se gasesc în comerț.
Acest detergent trebuie să fie atât delicat, cât și antistatic, adică „respinge” apa de ploaie, formând un fel de peliculă de protecție pe panou. In plus, acest detergent trebuie sa elimine substantele grase precum smogul, calcarul, funinginea si reziduurile organice cristalizate pe sticla. 

Când este mai bine să curățați sistemul fotovoltaic?

Perioada optimă în care să planificați curățarea modulelor fotovoltaice este începutul primăverii, în lunile martie/aprilie. În acest fel, sistemul va fi perfect curat în lunile de cea mai bună expunere la soare și, prin urmare, producția de energie.

Această noțiune este valabilă mai ales pentru sistemel de dimensiuni medii-mici. Pentru panourile fotovoltaice de putere și dimensiune mai mare pe metru pătrat, totuși, poate fi necesară o curățare suplimentară, deoarece praful și murdăria se acumulează mai ușor.

În acest al doilea caz, cel mai bun moment este spre sfârșitul toamnei, deci între octombrie și noiembrie.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *