Durata de viață a panourilor fotovoltaice reprezinta unul dintre factorii care fac cu adevarat de luat în seama. În medie, un sistem fotovoltaic este garantat pentru o „viață utilă” de aproximativ 25 de ani: o durată de viață mai mare decât orice alt tip de generator de energie, inclusiv sisteme solare termice, care atinge o medie de viață de 15 ani. O viață lungă permite sistemului să se achite singur, atât în termeni economici, cât și în ceea ce privește amprenta de carbon, contribuind la un cerc virtuos în producția de energie curată și durabilă.
A investi într-un sistem fotovoltaic pentru cineva înseamnă a cheltui o sumă mare. Deși am văzut că prețurile modulelor fotovoltaice au scăzut foarte mult, este totuși o sumă considerabilă. Fie că este vorba de 6.000 de euro pentru un sistem de 3 kilowați sau de 40.000 pentru unul de 20 kwp, mulți vor să înțeleagă cât timp rămân aceste sisteme în funcțiune. Care este durata unui panou fotovoltaic?
Știm totul despre durata medie de viață a unei mașini în funcție de modul în care o folosim, știm puțin mai puțin despre durata de viață a unui modul fotovoltaic. Astăzi vom clarifica ideile într-un mod simplu făcând referire și la testele pe care le-am găsit online.
De ce mulți oameni se întreabă cât de mult poate funcționa un sistem fotovoltaic? Răspunsul este simplu, vrei să știi dacă investiția inițială merită.
In prezent, cu deduceri fiscale, recuperam investitia in 3 ani.
Ce durată de viață au panourile fotovoltaice?
Să începem de la aceste date: producătorii oferă de obicei o garanție de 10 ani pentru defecțiunea produsului (a modulului) și 20 de ani pentru 80% din puterea inițială. Deci ele durează cel puțin 20 de ani. Ce ce se întâmplă după? Ele continuă să lucreze.
Constructorii se țin bine, unii chiar oferă o garanție de 25 de ani la 80% din puterea inițială.
Panourile solare vechi de 60 de ani sunt încă în funcțiune. Fără a merge prea departe, în Statele Unite este ușor să găsești sisteme din anii 70 care sunt încă în stare de funcționare.
Modulele sunt garantate așa cum s-a menționat timp de 25 de ani, își pierd în jur de 0,6%-0,7% eficiență pe an, în 25 de ani vor fi pierdut aproape 20% din eficiență. După 25 de ani, un sistem de 10KW este acum un sistem de 8KW, iar un sistem de 3KW este de 2,4KW.
Un test efectuat în Anglia pe un sistem fotovoltaic pus în funcțiune în 1997, după 13 ani de funcționare, în 2010, tehnicienii au măsurat o pierdere de doar 9%, 0,7% pe an. Suntem în conformitate cu datele pe care vi le-am furnizat.
Degradarea unui modul fotovoltaic este mai mult legată de „structura sa fizică” care îl susține precum cadrul metalic, șuruburile, sticla, celula în schimb rămâne aproape intactă.
Care sunt factorii care afectează durata de viață a panourilor fotovoltaice?
Durata panourilor și funcționarea corectă a sistemului fotovoltaic în timp sunt influențate de diverși factori:
- În primul rând, absența componentelor mecanice în interiorul panourilor reduce uzura medie zilnică. Transmiterea energiei electrice prin telurura de siliciu sau cadmiu este un proces cu degradare minimă și cuantificabilă a materialelor: fiecare celulă fotovoltaică suferă de o reducere anuală a potențialului egală cu maximum 1%, în special în jur de 0,7% pentru siliciul cristalin și aproximativ 1,5% pentru panouri cu peliculă subțire.
- Nivelul de întreținere obișnuită afectează cu siguranță deteriorarea panourilor. Murdăria care se depune pe modulele fotovoltaice nu numai că reduce eficiența acestora, dar reduce și durata de viață a sistemului.
- Zona geografică în care sunt instalate are și ea o relevanță proprie. În multe zone, nivelul de poluare a aerului atinge cote ridicate, care reprezintă un risc pentru sănătate și creează daune structurilor. Particulele fine se depun, de asemenea, în interiorul fiecărui panou solar și îi afectează performanța și durata. În zonele maritime, în schimb, salinitatea difuză din mare este cea care subminează funcționarea sistemului fotovoltaic: deși aerul marin poate fi bun pentru sănătatea oamenilor, pe termen lung are un efect coroziv asupra unor părți ale panouri, precum și realizarea unei suprafețe absorbante plictisitoare. În ambele cazuri, curățarea obișnuită poate reduce efectele acestor probleme.
Pentru a vă asigura că sistemul dumneavoastră durează în timp, atingând așteptările dumneavoastră, și pentru a optimiza producția de energie mai ales în perioada de iradiere maximă, vă recomandăm curățarea anuală și monitorizarea performanței panourilor pentru a înțelege când este cel mai bun moment pentru a-l realiza.
Durata de viață a invertorului
Panourile au o viață atât de lungă încât invertoarelor le este greu să țină pasul. Invertorul, inima care bate a sistemului fotovoltaic, are funcția de a converti energia solară colectată de panouri, transformând-o din curent continuu în curent alternativ, utilizat de sistemul electric. Având în vedere rolul său cheie, este necesară monitorizarea funcționării acestuia: cei mai buni ar putea ajunge chiar și la 13 ani de viață, dar în general după al 10-lea an încep să aibă o scădere a randamentului, ceea ce subminează sustenabilitatea randamentului. Deci, atunci când faceți calculul pentru achiziția panoului fotovoltaic, luați în considerare întotdeauna costul înlocuirii unui invertor. Tot în acest caz, durata este influențată de diverși factori: condițiile de uzură, absența întreținerii și posibilitatea supraîncălzirii.
Durata de viață a bateriilor de stocare
În schimb, pentru acumulatorii, elementul care afectează cel mai mult deteriorarea este supraîncărcarea: continuarea furnizării de energie electrică chiar și atunci când bateria este complet încărcată o deteriorează, reducându-i durata de viață. Dar chiar și în acest caz, alți factori relevanți pentru protejarea bateriei sunt întreținerea, temperatura și modul în care funcționează (de exemplu, câteva zile libere sunt dăunătoare) și condițiile meteo și climatice la care este expusă. Cele mai bune baterii, cele litiu-ion cu ciclu profund, au demonstrat o viață potențială de 7000 de cicluri de încărcare în teste., care corespund la aproximativ 20 de ani, numărând un ciclu pe zi. În cazuri concrete de utilizare se atestă o durată de aproximativ 12 ani, în conformitate cu garanțiile tipice ale produselor care acoperă în general de la 5 la 10 ani de activitate.
Concluzie
Durata medie reală a unui sistem fotovoltaic este încă necunoscută, deoarece aproape toate modulele sunt încă active și funcționează, chiar și primele instalate în condiții de mediu de referință (adică nu în laboratoare sau pe sateliti). Aceasta ne spune două lucruri. În primul rând, istoria lor industrială și difuzarea în masă este foarte recentă : una dintre primele țări care le-a adoptat pe scară largă împreună cu Germania a fost Italia, cu nu mai mult de 15 ani în urmă. În al doilea rând, aceste obiecte au standarde extrem de vechi de proiectare și construcție comparativ cu orice alt bun de durată. De fapt, producătorii le garantează în medie aproximativ 25 de ani pentru o scădere de cel mult 15% din valoarea puterii nominale atunci când sunt noi. În realitate, ele continuă să funcționeze și după: aceasta este o adevărată revoluție tehnologică în contrast cu psihologiile tipice ale consumatorilor.
0 Comments