Panouri fotovoltaice off-grid cu acumulare in baterii – pret


Atenția față de kiturile de panouri fotovoltaice cu stocare a energiei electrice a crescut in ultimul an.

Prețul panourilor fotovoltaice off grid cu stocare, vorbim despre un sistem complet, a devenit destul de atractiv și mulți încep să ia în considerare să se detașeze complet de furnizorul de energie electrică și să devină independenți energetic.

kit panouri fotovoltaice off grid cu stocare in baterii

Pentru un sistem de 3 kWp sunt suficienți 5.000 de euro pentru partea de producție (module pv, invertoare, console, contoare, instalație) și de la 2.000 la 6.000 pentru componentele de stocare (baterii). 

Preturi

Prețurile unui sistem de stocare fotovoltaic incluzând module, invertoare, console, cabluri, asamblare, baterii

 cu baterii plumb acidcu baterii litiu-ioncu baterii litiu-ion de MARE CAPACITATE
Kit fotovoltaic de 1 kWp2600 euro3300 euro4000 euro
Kit fotovoltaic de 2 kWp5000 euro6500 euro7500 euro
Kit fotovoltaic de 3 kWp7200 euro9500 euro11.000 de euro
Kit fotovoltaic de 6 kWp11.000 de euro17.000 de euro20.000 de euro
Preturile sunt estimative.

Cât costă bateriile pentru sisteme fotovoltaice

Preturi tesla powerwall: daca vorbim despre cele mai scumpe, Tesla Powerwall se vinde la un pret in jur de 7000 euro, toate incluse. Este o baterie de 14 kWh care acoperă din plin nevoile unui sistem fotovoltaic de 3 kW. Suntem la un preț de 500 de euro pe kilowatt, încă departe de ținta de 125 pentru a deveni o tehnologie la îndemâna tuturor.

Evident că nu există doar Tesla care produce baterii pentru sisteme fotovoltaice, acestea se găsesc și la prețuri mai mici, gama fiind de 350-700 de euro pe KW. Un alt brand care produce acest tip de produs este SONNEN, compania germana produce sisteme extensibile cu puteri cuprinse intre 2kWh si 16kWh

Alegerea numărului și puterii bateriilor va depinde de un anumit număr de factori, nu doar de dimensiunea panourilor și a sistemului fotovoltaic. De exemplu:

  • Care este sarcina zilnică totală care trebuie suportată în cazul unei căderi de curent? Daca nu depasim niciodata 2 kW nu e o problema, daca trebuie sa tinem toate aparatele electrice in functiune, ajungand spre exemplu la 4 kW in total, atunci discutam de baterii mult mai puternice.
  • Dacă folosim un sistem off grid, adică total deconectat de la rețeaua electrică, care este insolația zilnică pentru cea mai proastă sau mai putin isorita lună a anului.
  • Care va fi tensiunea de sistem a bateriei
  • Ce fel de controler de încărcare folosim
  • Ar trebui folosite acolo unde este foarte frig sau cald?

În prezent, bateriile plumb-acid sunt cele mai ieftine de utilizat. Sunt grele, voluminoase și mai puțin eficiente decât celelalte. Puterea este exprimată în Ah.

Baterii litiu-ion

Cu toate acestea, era bateriilor litiu-ion se apropie de sfârșit. Tehnologia este foarte eficientă, problema este că nu există mult litiu disponibil pe pământ pentru o dezvoltare masivă. Gândiți-vă la mașinile electrice, dacă acestea devin preponderente așa cum speră mulți, litiul nu va fi suficient.

Baterii cu magneziu și sodiu

Așa că bateriile cu ioni de sodiu au revenit la modă, născute împreună cu cele cu litiu, dar apoi dezvoltarea a fost abandonată. Sodiul este ieftin și abundent în natură. Problema este că performanța este slabă și ciclurile de încărcare sunt scăzute.

Viitorul ar putea fi reprezentat de bateriile cu magneziu  (sursa articol publicată în NATURE) care au o densitate energetică mai mare decât bateriile cu litiu și costă mai puțin. În acest moment însă, încărcarea durează mult mai mult.

Costul unui sistem fotovoltaic de 3KW cu stocare in 2023

Stocarea fotovoltaică este un dispozitiv fundamental pentru optimizarea autoconsumului, deoarece permite ca energia produsă de panouri să fie stocată și nu utilizată imediat pentru consumul casnic de energie electrică. Bateriile permit stocarea și utilizarea ulterioară a energiei electrice, de exemplu pentru a reîncărca o mașină electrică noaptea sau pentru a satisface nevoile energetice ale casei când panourile nu produc energie.

Costul unui sistem fotovoltaic de 3 kW cu stocare este în jur de 10.000-13.000 euro, ținând cont că acest tip de sistem necesită stocare cu o capacitate de aproximativ 4,8 kW la un preț de aproximativ 4.500 euro, plus un invertor de la 3 kW la un costă în jur de 900-1.000 de euro. 


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *