Panouri fotovoltaice pe balcon: autorizații, economii, costuri


Energia scumpă își face simțită efectele în mod semnificativ asupra portofelului românilor. Astfel, a fost reaprins un puternic interes pentru fotovoltaice, tehnologie care face posibilă producerea de energie electrică prin exploatarea soarelui.

Pentru a monta un sistem fotovoltaic ai nevoie de spațiu, dar nu toată lumea are acoperiș sau grădină pentru a monta module solare. Cu toate acestea, aproape toată lumea are un balcon sau un spațiu sub fereastră, o balustradă. Le putem folosi pentru a crea un mini sistem fotovoltaic pentru balcoane.

In acest fel este posibil sa montezi unul sau mai multe panouri fotovoltaice pentru a acoperi chiar si nevoile zilnice ale unui apartament mic. Evident, condiția este ca balconul să fie poziționat la soare, să nu existe umbră și să fie eventual expus spre sud sau sud-vest.

Această ultimă condiție nu este „obligatorie” deoarece panourile fotovoltaice produc chiar și cu simpla prezență a luminii, dar evident producția de curent va fi mai mică.

Autorizatii panouri fotovoltaice pe balcon

Pentru a putea monta panouri fotovoltaice pe balcon, ai nevoie doar de aprobarea vecinilor și a asociației de locatari.

Nu ai nevoie de autorizatie de la primărie pentru a putea monta panouri fotovoltaice pe terenul tău, însă pentru montarea fotovoltaicelor pe balcon este posibil să fie nevoie de o autorizație de la primarie (pentru a vedea dacă nu există constrângeri istorice sau peisagistice).

Așadar, după ce ați obținut acordul vecinilor și a asociației de locatari, este indicat să obțineți informații suplimentare de la primăria din localitatea dvs pentru a vedea daca este necesară o autorizatie.

Panouri Fotovoltaice pentru balcon ce ai nevoie

Pentru a construi un mini sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică avem nevoie de:

  • panouri fotovoltaice
  • console de sustinere pentru balcon sau pervaz
  • cabluri și contoare
  • invertor (după caz)
  • baterii cu controler de încărcare dacă vrem să creăm un sistem cu stocare

Panouri fotovoltaice pentru balcoan cat spatiu ocupa

Depinde evident de puterea sistemului nostru fotovoltaic. Putem spune cu certitudine că pentru fiecare kilowatt de putere instalată este nevoie de aproximativ 7/8 metri pătrați de module solare. Un panou de 400 de wați ocupă 1,75 x 1 metru. Deci, dacă vrem să construim un mini sistem fotovoltaic de 800 de wați avem nevoie de cel puțin 3,5 metri lățime pe 1 metru înălțime.

Modulele fotovoltaice au o adâncime de 3 cm, un panou de 400 de wați cântărește aproximativ 20 KG. Sustinerea a 45 kg de greutate pentru un balcon nu ar trebui să fie o problema, evident consolele de sustinere trebuie sa fie bine ancorate si totodata sa reziste vantului puternic.

Preturi panouri fotovoltaice pentru balcoane

Prețul panourilor fotovoltaice de ultimă generație a scăzut foarte mult. Un panou fotovoltaic de 400 de wați costă în jur de 1000 delei, puțin mai mult dacă ne propunem să cumpărăm panouri mai performante.

Costul modulelor fotovoltaice portabile este mult mai mare, putem spune că se triplează. Aceste modele sunt utilizate pe scară largă în mobilități, rulote, corturi etc. deoarece sunt ușor de transportat, cu o greutate mai mică. Nu sunt necesare pentru un balcon, decât dacă intenționați să le mutați constant în căutarea celei mai bune insolații.

Câtă energie produce un sistem fotovoltaic pe un balcon

Radiația solară este FUNDAMENTALĂ pentru a înțelege cât de mult poate produce un sistem fotovoltaic. Ca să înțelegeți: un panou fotovoltaic de 400 de wați poate produce aproape 400 de wați la insolație maximă, prin înclinarea modulului astfel încât razele să-l lovească perpendicular.

Depinde de cum este realizat balconul tău, de cum este expus și mai ales dacă este umbrit în timpul unei părți a zilei. Câțiva nori și este suficient pentru a reduce drastic producția de electricitate, care poate merge de la 350 de wați la 30 de wați. (ne referim la un panou de 400 de wați)

Deci la această întrebare este greu de răspuns. Este clar că lunile în care sunt mai multe ore de soare sunt cele care produc cel mai mult. Este un lucru grozav dacă intenționați să folosiți aparate de aer condiționat vara și să profitați de zilele însorite pentru a produce energie electrică.

Spre exemplu, trei panouri de 400 de wați vă garantează o producție de 1 kWh la orele cu cea mai mare radiație solară (vara), în general între orele 10 la 16 și, prin urmare, vă permit să utilizați două aparate de aer condiționat care absorb 500 de wați fiecare în acest interval orar.

Sistem fotovoltaic pentru balcon cu stocare de energie

După cum se știe, un sistem fotovoltaic produce energie electrică numai atunci când există soare sau lumină solară. Noaptea nu va produce nimic. Dar avem nevoie de curent electric și seara, sau noaptea, mai ales iarna când zilele sunt mai scurte.

În acest caz ne putem gândi să creăm un sistem cu stocare, sau un sistem fotovoltaic cu baterii. Energia produsă în timpul zilei pe care nu o consumăm este stocată în baterii.

Economie de energie și costuri

Da, dar cât economisești? Să începem prin a spune că un sistem fotovoltaic de balcon de 400 Watt produce aproximativ 300 kWh de energie într-un an, echivalentul consumului unui aparat de aer condiționat sau al unui frigider. Prin instalarea a două panouri cu o putere de vârf de circa 700/800 wați, poți realiza scrupulos economii de circa 25% la facturi din punct de vedere al consumului.

Trecând la cheltuieli, costul sistemului la cheie pleacă de la aproximativ 600 de euro, mergând până la 1.000 de euro.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *