Randament panouri fotovoltaice iarna: ce trebuie să știți


Pe scurt

  • Chiar și iarna modulele fotovoltaice continuă să producă
  • Temperaturile de iarnă nu sunt un dușman al fotovoltaicelor, iar în anumite condiții reprezintă chiar un avantaj.
  • Cu unele măsuri de precauție și făcând alegerile corecte, nu va exista nicio scădere a randamentului.

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu performanța panourile fotovoltaice instalate pe acoperiș atunci când temperaturile scad și clima tipică de iarnă începe să ne facă dor de căldura verii?
Așa că iată un articol despre randamentul fotovoltaic pe timp de iarnă. 

A avea un sistem fotovoltaic este cu siguranță o mișcare inteligentă care ne permite să producem energie curată într-un mod durabil și care, mai presus de toate, ne permite să economisim costurile facturilor.

În lunile de iarnă, însă, încep să apară agenți atmosferici precum zăpada, ploaia, vântul, ceața și norii, care întunecă inevitabil cerul.

Panourile fotovoltaice funcționează și iarna?

Pe de o parte, este adevărat că cantitatea de energie solară în timpul iernii este mai mică decât în ​​lunile de vară. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru a spune că instalarea unui sistem fotovoltaic iarna nu este convenabilă. 

Acest lucru se datorează faptului că ceea ce are nevoie un sistem fotovoltaic pentru a produce energie este lumină, și nu căldură. De fapt, lumina este mereu prezentă chiar și iarna, chiar dacă în cantități mai mici. Prin urmare, chiar și în condiții meteorologice tipice de iarnă, modulele fotovoltaice vor continua să producă energie electrică.

Mai mult, trebuie să știți că temperaturile prea ridicate pot afecta chiar și performanța sistemului. De fapt, modulele fotovoltaice dau tot ce e mai bun atunci când temperatura nu depășește 25°C.
Zilele senine de iarna cu temperaturi scazute sunt conditiile ideale pentru eficienta maxima a unui sistem fotovoltaic! Căldura excesivă și umezeala tipică zilelor de vară, contrar a ceea ce s-ar putea crede, poate fi un obstacol, deoarece celulele modulelor s-ar putea supraîncălzi provocând o pierdere de putere.

Prin urmare, așa cum tocmai am analizat, frigul nu este nicidecum un dușman al fotovoltaicului și în unele cazuri, în condițiile potrivite, sistemul poate funcționa chiar mai bine decât vara.

Zăpada și fotovoltaicele

Știm că în lunile de iarnă există o probabilitate mai mare de vreme nefavorabilă și kitul fotovoltaic este supus multor condiții meteorologice nefavorabile care îi pot scădea performanța. Zăpada, de exemplu, dacă se depune în cantitate mare pe suprafața panourilor, nu permite razelor solare să le lovească, ducând la o scădere a randamentului. Totuși, fenomenele atmosferice nu reprezintă întotdeauna un obstacol. Ploaia și vântul intens, dacă nu persistă prea mult timp, pot fi de fapt de mare ajutor deoarece ajută la îndepărtarea murdăriei și a prafului depus pe module. Dacă instalarea modulelor a fost făcută într-o manieră profesionistă, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la acumularea de zăpadă pe module. 

Sfaturi utile pentru a îmbunătăți randamentul panourilor fotovoltaice iarna

Exista precautii si operatiuni de luat in considerare pentru a asigura performanta optima a sistemului fotovoltaic iarna. Iată-le mai jos:

Instalați optimizatori de putere

Optimizatoarele instalate la nivelul fiecărui modul individual permit creșterea producției sistemului fotovoltaic cu până la 25%, compensând astfel impactul negativ al factorilor climatici și evitând ca problemele de pe un panou să afecteze întregul șir.

Curățați panourile

După cum am spus câteva rânduri mai sus, unii factori atmosferici de iarnă, cum ar fi zăpada, dacă este lăsată pe module prea mult timp, pot compromite performanța sistemului. Din acest motiv, îngrijirea curățeniei modulelor fotovoltaice este de o importanță fundamentală pentru a nu limita randamentul.
În plus, îngrijirea curățeniei modulelor previne posibile defecțiuni la nivel structural.

Utilizează o baterie

Iarna trăim mult mai multe ore de întuneric decât de lumină pe tot parcursul zilei și, după cum bine știm, când este întuneric, sistemul fotovoltaic nu mai produce. Acest lucru ne obligă să aprindem luminile încă de la mijlocul după-amiezii și are drept consecință o creștere semnificativă a costurilor facturilor.

Având în vedere că deseori există un surplus de producție chiar și iarna, problema ar fi rezolvată prin instalarea unei baterii de stocare (sau mai multe). Această soluție ar face posibilă stocarea energiei autoproduse care nu este consumată de în momentul producerii sale și utilizarea ei mai târziu atunci când este nevoie, cum ar fi seara.

În concluzie

Sosirea iernii nu ar trebui să fie un obstacol pentru cei care aleg să opteze pentru panouri fotovoltaice. De fapt, așa cum am explicat în acest articol, frigul nu limitează în niciun fel performanța sistemului. Într-adevăr, în zilele senine de iarnă modulele fotovoltaice ar putea avea chiar un randament mai bun decât în ​​zilele toride de vară.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

One Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Bună ziua! Am sistemul fotovoltaic de 2 ani si pot spune că sunt zile când puterea scade de la 100% la 5% fără zăpadă s-au ploaie, doar lumină redusă.