Sticla fotovoltaica: cum functioneaza si cat produce


Sticla fotovoltaica poate reprezenta o alternativa la panourile fotovoltaice. Nu toată lumea are capacitatea de a instala un sistem fotovoltaic pentru casa lor. Cea mai mare limitare este spațiul disponibil. Ar trebui folosit un acoperiș. dar cei care locuiesc in apartamente, la etajele inferioare, nu pot. Calculați că, dacă ne referim la un sistem de siliciu cristalin (vezi articolul despre tipurile de panouri fotovoltaice), sunt necesari aproximativ 7-8 m2 per Kwh de putere instalată. Un sistem de 3 Kw are nevoie de 25 de metri pătrați.

Sticla fotovoltaică ar putea fi o soluție. În acest fel, sunt exploatate spații nefolosite, plate, verticale, precum geamurile ferestrelor, sau ferestrele clădirilor de birouri. Tehnologia există și este utilizabilă.

Se folosesc panouri fotovoltaice cu peliculă subțire, care sunt amplasate între două straturi de sticlă groasă ale ferestrelor. Randamentele sunt mult mai mici decât modulele clasice de siliciu cristalin, dar datorită acestei soluții exploatăm spații care până acum nu erau luate în considerare pentru o instalație.

Cum functioneazã

Panourile cu peliculă subțire sunt montate între “camerele” dintre foile de sticla. Aceste „ferestre” sunt utile și ca izolație termică și fonică. Este clar că fațadele trebuie să fie expuse la soare și să nu aibă umbră. Aceasta este oarecum limita sticlei fotovoltaice.

Daca alegem sa le montam pe o fatada a unei cladiri, daca aceasta nu este orientata spre sud, va avea insolatie partiala. Prin urmare, producția de energie electrică este limitată doar la orele de soare.

Reamintim că un panou cu film subțire produce mai puțină energie decât unul cu siliciu cristalin, o eficiență medie de 9-10% față de 15-16%. De asemenea, trebuie luat în considerare și factorul de înclinare. Sticla fotovoltaica se monteaza vertical, la 90 de grade fata de plan. Nu este inclinatia optima fata de soare. Si acest lucru limitează producția. Dar trebuie spus că avem mult mai mult spațiu disponibil.

Tipuri de sticla fotovoltaica

sticla fotovoltaica pe acoperis

Practic, există două tipuri de ferestre fotovoltaice:

  • geamuri cu sticla fotovoltaica semitransparenta care lasa sa treaca o lumina destul de intunecata si au o productie mare de energie electrica, blocand in acelasi timp absorbtia de caldura si razele infrarosii de catre sticla;
  • ferestre cu sticla fotovoltaica transparenta care garanteaza aceeasi cantitate de lumina ca o fereastra traditionala dar producand electricitate prin absorbtia radiatiei solare.

Pe piață este posibilă și sticlă fotovoltaică cromogenă, adică o tehnologie de sticlă fotovoltaică capabilă să-și asume un comportament diferit în funcție de lumină, temperatură și diferența de potențial electric.

Există mai multe tipuri de sticlă cromogenă:

  • Ochelari fotocromatici a caror transparenta si caracteristici se modifica in timp in functie de lumina;
  • Ochelari termocromi a căror transparență și caracteristici se modifică în funcție de temperatură;
  • Ochelari electrocromi ale căror caracteristici se modifică pe măsură ce variază tensiunea electrică.

Cât poate produce sticla fotovoltaica

O suprafață de 30 de metri pătrați, dacă este bine expusă la soare toată ziua, poate produce 1000 de kilowați pe an în centrul jumatatea de nord a Romaniei, 800 kW în nordul Romaniei și 1200 kW în sud. Evident, producția este redusă dacă suprafața nu este bine înclinată și nu primește lumina soarelui toată ziua. Calculând un cost mediu pe kilowatt de 1 leu, cu 30 de metri pătrați disponibili putem economisi 1200 lei pe an la electricitate într-un oraș precum Bucuresti.

Sticla fotovoltaica: avantaje si dezavantaje

Avantajele sticlei fotovoltaice sunt la îndemâna tuturor:

  • Posibilitate de producere a energiei electrice chiar si acolo unde este imposibil cu panourile fotovoltaice traditionale;
  • Fara impact estetic.

Dezavantajele sunt următoarele:

  • Incapacitatea de a orienta și înclina sticla în funcție de radiația solară, reducând efectiv potențialul de producere a energiei electrice;
  • Imposibilitatea de a compensa umbrirea;
  • Inlocuirea intregii ferestre fotovoltaice in cazul spargerii unei celule solare;
  • Costul crescut comparativ cu panoul fotovoltaic tradițional.

Cu toate acestea, acestea sunt dezavantaje care pot fi trecute cu vederea.

Pretul sticlei fotovoltaice

Costul unui geam fotovoltaic NU este mai mic decât cel al unui panou fotovoltaic tradițional.

Sticla fotovoltaică transparentă are un cost care variază de la 0,90 EUR/Watt până la 7 EUR/Watt . Diferența de preț este dictată de calitatea și tipul sticlei fotovoltaice (fie pe bază de siliciu amorf, pe bază organică, pe bază de grafen etc.).

Un panou fotovoltaic tradițional de 350 de wați, în schimb, costă între 200 și 400 de euro, în funcție de calitatea celulelor din care este alcătuit.

Aceasta înseamnă că un modul fotovoltaic are un cost care variază de la 0,50 €/Watt până la 1,15 €/Watt, deci mult mai mic decât cel al ferestrelor fotovoltaice.

De unde să cumpăr

In Romania la ora actuala nu exista oferta disponibila pentru sticla fotovoltaica. Dar cel mai probabil aceasta tehnologie isi va face aparitia si in tara noastra in scurt timp.

Acestea pot fi totusi achiziționate de pe web sau putem interacționa direct cu producătorii chinezi prin portaluri precum Aliexpress  În acest din urmă caz, totuși, suntem supuși taxelor de import pentru produsele solare fabricate în China.

Pentru sere, ferestre, fațade și verande

Sticla fotovoltaica a fost conceputa pentru a fi folosita ca acoperire si placare pentru sere, ferestre, verande si copertine transparente. Cu toate acestea, lumina se filtrează, o parte este folosită pentru producerea de energie electrică. Vă reamintim că, cu cât suprafața de care dispunem este mai mare, cu atât producția de energie electrică va fi mai mare.

Sticlă fotovoltaică integrată arhitectural

Sticla fotovoltaica este solutia ideala pentru cei care nu pot monta panouri fotovoltaice din cauza constrangerilor arhitecturale, peisagistice si de mediu. Gândiți-vă la cei care locuiesc în centrul istoric al unui oraș. O instalație cu module pe acoperiș ar deforma profilul clădirii. Montarea ferestrelor în sticlă fotovoltaică nu ar schimba nimic, nici măcar nu ar fi nevoie de autorizații.


Valentin S.

Sunt pasionat de panouri fotovoltaice și energie de foarte mulți ani. Am acumulat experiență privind panourile solare & fotovoltaice și vreau să împărtășesc cu voi sfaturi și idei.

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *